Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie > 4 randvoorwaarden voor succesvol lesgeven met devices

4 randvoorwaarden voor succesvol lesgeven met devices

Devices zijn niet meer weg te denken in de klas. Een ontwikkeling die moet bijdragen aan beter onderwijs door alle mogelijkheden die digitalisering & IT bieden. Maar vaak genoeg worden devices gezien als een middel dat de leerling afleidt. Toch starten veel scholen met de invoering van leerling devices zoals chromebooks & laptops. 

Hoe zorg je ervoor dat na de invoering de devices een positieve bijdrage leveren aan het onderwijs?

Janine Pastoor-Verkaik foto

Door: Janine Pastoor-Verkaik

Expanding Visions

Group of a students studying

Hoe zorg je ervoor dat devices bijdragen aan beter onderwijs? De vier belangrijkste randvoorwaarden op een rij. Met toegang tot de white paper 'Een routeplan: Hoe devices bijdragen aan beter onderwijs'.

1. Zorg voor een visie op IT

Belangrijk is dat er een gezamenlijke visie is op de inzet van IT in het onderwijs. Ga met jouw organisatie aan de slag, zowel met medewerkers uit de techniek als het onderwijs. Zo ontstaat een visie die een solide basis vormt voor de inzet van devices in het onderwijs. Wil je weten hoe je van de visie naar een type device gaat en hoe dit staat in verhouding tot Choose Your Own Device of Bring Your Own Device (CYOD of BYOD)? Download dan de white paper. 

White paper Lesgeven met devices

In dit blogartikel staan enkele randvoorwaarden kort geschetst. Voor meer toelichting op waar je rekening mee moet houden bij het invoeren van devices raad ik je aan mijn white paper 'Lesgeven met devices - Een routeplan: Hoe devices bijdragen aan beter onderwijs' te lezen.

2. Neem de tijd voor een goed implementatieplan

Met een goed implementatieplan zorg je voor een soepele invoering van devices. Een rommelige invoering creëert onrust en weerstand binnen je organisatie en bij ouders. Belangrijke onderdelen van het implementatieplan zijn:

  • Techniek & security
  • Communicatie
  • Financiële kaders
  • Organisatie helpdesk

 

3. Organiseer lesgeven met IT

Zowel voor, tijdens en na de implementatie moet de organisatie aan de slag met het inzetten van de devices tijdens de les. Om te borgen dat dit daadwerkelijk gebeurt, dien je hiervoor een basis te creëren binnen je IT-organisatie. In de white paper geef ik tips hoe je deze organisatie vorm geeft. 


4. Schenk aandacht aan adoptie

Adoptiecurve EV

Adoptie moet als rode draad door de implementatie lopen, maar heeft ook daarna aandacht nodig. Houd hierbij rekening met de verschillende groepen uit de adoptiecurve en de daarmee samenhangende behoefte aan ondersteuning en begeleiding.

 

Meer toelichting op bovenstaande randvoorwaarden? Lees dan de white paper 'Lesgeven met devices: Een routeplan hoe devices bijdragen aan beter onderwijs'.

Download white paper
Lees hier verder over lesgeven met devices

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto janine transparant

Ik help je graag verder

Logo EV basis
Janine Pastoor

IT-regisseur

Lees ook de andere edublog artikelen

  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities
  • Klantverhaal: Hoe Aerobe de beheer(s)tijd voor RVKO heeft gehalveerd
  • Normenkader IBP: Weten hoe je er nu voor staat