Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie | Veilig digitaal gebruik > Digitale veiligheid in het onderwijs: Hoe je de juiste oplossing kiest

Digitale veiligheid in het onderwijs: Hoe je de juiste oplossing kiest

Een belangrijke rol bij het verbeteren van de digitale veiligheid binnen het onderwijs is weggelegd voor Identity & Access Management (IAM). IAM is een overkoepelende term voor processen binnen een organisatie die zich richten op het administreren en beheren van gebruikers en resources in het netwerk, inclusief de toegangscontrole van gebruikers op applicaties en systemen. Oftewel, wie ben jij en wat mag jij binnen de digitale omgeving. 

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

IT-regisseur

Happy girl looking through virtual reality headset in living room at home

Een stappenplan hoe je tot een succesvolle keuze, inrichting en beheer van een IAM-oplossing komt.

Er zijn meerdere, ook specifiek op het onderwijs gespecialiseerde, leveranciers die hiervoor prima gereedschappen kunnen leveren. Deze softwareproducten zijn in de regel goed gemaakt en bieden vaak standaard koppelingen naar veelgebruikte systemen in het onderwijs, zoals Magister, Somtoday, Parnassys en Zermelo. Maar ook met HR-systemen van AFAS en Visma Raet.

Top View of Boot on the trail with the text Whats Your Next Step?

Maar hoe kom je tot de juiste keuze? Wat is het beste voor jouw school? En hoe kom je tot een succesvolle implementatie?

Om je hierbij te helpen hebben wij een stappenplan opgesteld. Dit stappenplan beschrijft op hoofdlijnen de verschillende fases om tot een succesvolle keuze, inrichting en beheer van een IAM-oplossing te komen. Van inventarisatie en verkenning tot selectie en implementatie. Wat moet je vooral zelf doen, waar moet je eigenlijk direct mee aan de slag? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het opstellen van een plan van aanpak?

 

Kortom, een handreiking om goed voorbereid een selectietraject in te gaan. Je kunt het stappenplan hier downloaden. En als je wat meer verdieping wil krijgen over IAM in het onderwijs kan je hier ons webinar over dit onderwerp terugkijken.

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities
  • Klantverhaal: Hoe Aerobe de beheer(s)tijd voor RVKO heeft gehalveerd
  • Normenkader IBP: Weten hoe je er nu voor staat