Doorontwikkelen

Informatiemanagement: geen IT-feestje maar een bedrijfsuitje!

Het lijkt zo logisch. Informatie is zo cruciaal dat zoiets juist bij de (beslissers binnen de) organisatie dient te liggen. Maar vaak gebeurt precies het tegenovergestelde. 

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

Aerobe

Informatiemanagement samenwerken

Van IT hebben we geen verstand

Het managementteam of college van bestuur heeft behoefte aan een informatiebeleidsplan en geeft bij het ontbreken van een informatiemanager opdracht aan het hoofd IT om een dergelijk verhaal op te stellen. Het is te hopen dat het hoofd IT niet in de valkuil stapt om het verhaal vanachter zijn bureau te schrijven. Het gaat immers om de organisatie, niet de IT. Maar op het moment dat het management wordt uitgenodigd om gezamenlijk de IT-behoeften in kaart te brengen is het antwoord vaak ontluisterend. “Van IT hebben we geen verstand”.

 

Geen automatisering maar informatisering

Kenmerkend voor organisaties waar bovenstaand scenario zich afspeelt , is dat zij zich feitelijk nog in de automatiseringsfase bevinden en informatiemanagement vooral vanuit de techniek aanvliegen. Terwijl het daar natuurlijk al lang niet meer over gaat. Waar het wél om gaat is welke gegevens, applicaties en communicatiemiddelen de organisatie binnen diverse processen nodig heeft om haar interne en externe producten te kunnen leveren. Bij uitstek iets waar juist de business iets over kan zeggen, en in veel mindere mate de afdeling IT. De afdeling IT kan hooguit wijzen op de nieuwe communicatiemiddelen die in opkomst zijn. Daarnaast is het haar verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat gegevens, applicaties en communicatiemiddelen beschikbaar zijn op het moment dat zij nodig zijn.

 

Samenwerken loont

Door samen (business en IT) verkenningen uit te voeren ten aanzien van ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (in termen van gebruikers functionaliteiten) en die te confronteren met de informatie- en communicatiebehoefte binnen de werkprocessen kunnen kansen voor de organisatie worden geïdentificeerd. Voordeel: de business leert langzamerhand steeds meer over IT (op functioneel niveau), terwijl IT steeds meer te weten komt van de business. Voor je het weet ontstaan er hele geanimeerde gesprekken.

Terug naar het thema
Lees onze andere blogs over Doorontwikkelen

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Interessant? Lees dan ook de volgende stukken

Nut en noodzaak van een digitaal portfolio
Digitaal portfolio leerling
 • Hoe komen we nu echt in beweging?
  Voorbereiding is de sleutel tot kwartiermaken
 • Hoe besteed je een open leerplatform aan?
  Aanbesteding open leerplatform
 • Hoe beheer je een open leerplatform?
  Beheerorganisatie leerplatform
 • Educatieve content en infrastructuur
  Educatieve content infrastructuur