Richting bepalen

IT inzetten voor je onderwijsvisie

Het opstellen van een onderwijsvisie ligt vanzelfsprekend bij het onderwijs. Breed gedragen, toepasbaar en passend bij de identiteit van uw school. Differentiatie, blended learning, eigenaarschap, formatief toetsen, arrangeren, pedagogisch-didactische handelen en de 21e eeuwse vaardigheden. En dan? 

Jaap Kraaijenhagen foto

Door: Jaap Kraaijenhagen

EV

IT voor onderwijs

Randvoorwaarden

Hoe integreert u vervolgens IT in uw onderwijsvisie, zodat de onderwijskundige consequenties en de impact op het lesgeven helder zijn? Wat zijn daarbij de kaders en richting, passend bij uw ambitie? Pas als deze randvoorwaarden voor een ieder in de school helder zijn, kunnen ook de juiste leermiddelen aangeschaft worden.

 

Leerplatform

Met betrekking tot de uiteindelijke realisatie van uw visie op onderwijs kan een digitaal leerplatform inzicht verschaffen over het leerproces van de leerling. Ook kan een dergelijk leerplatform faciliteren bij het op maat aanbieden van verschillende vormen van content ten behoeve van gepersonaliseerd leren. Het zelf ontwikkelen en arrangeren van lesmateriaal  kan daarbij ingezet worden ter aanvulling op bestaande lessen. En door middel van reflectie op het eigen werk wordt eigenaarschap van de leerling bevorderd. 

 

Klinkt allemaal interessant, maar bij al deze onderwerpen geldt: past het wel bij uw visie op onderwijs? En zijn docenten voldoende in staat om gebruik te maken van de mogelijkheden van zo’n platform?

 

Stap voor stap

Te vaak zien wij in de praktijk dat complexe producten als leerplatformen te snel worden aangeschaft. Of het echt past bij het onderwijs van de school en of de noodzakelijke randvoorwaarden wel kunnen worden ingevuld wordt vaak vergeten. Met als resultaat een mislukt project en ontevreden docenten (en leerlingen). Soms is het beter om even pas op de plaats te maken en rustig na te denken over wat nu echt de beste oplossing is voor uw onderwijs.

Terug naar het thema
Lees ook onze andere blogs!

Verder praten?

Plan een bel afspraak in mijn agenda.

Maak een afspraak
Contact_Jaap_grijs

Ik help je graag verder

EV
Jaap Kraaijenhagen

Interessant? Lees dan ook de volgende stukken

Nut en noodzaak van een digitaal portfolio
Digitaal portfolio leerling
 • Hoe komen we nu echt in beweging?
  Voorbereiding is de sleutel tot kwartiermaken
 • Hoe besteed je een open leerplatform aan?
  Aanbesteding open leerplatform
 • Hoe beheer je een open leerplatform?
  Beheerorganisatie leerplatform
 • Educatieve content en infrastructuur
  Educatieve content infrastructuur