Leren zichtbaar maken

Nut en noodzaak van een digitaal portfolio

Een digitaal portfolio behoort méér te zijn dan een digitale schoenendoos en velen hebben eigenlijk nog helemaal geen idee van de (on)mogelijkheden. Maar wat is het digitaal portfolio dan precies?

Jeroen Schutz foto

Door: Jeroen Schutz

Aerobe

Digitaal portfolio leerling

Groeiend enthousiasme voor een digitaal portfolio 

Steeds meer scholen denken erover om digitale portfolio’s in te zetten voor hun leerlingen. Tijdens het gesprek hierover wordt duidelijk dat men veelal denkt aan ‘mappen’ waarin de leerling tekeningen, werkstukken en andere resultaten kan opbergen. Een beetje zoals wat ik zelf op zolder heb staan. Een door mijn moeder zorgvuldig gemaakte selectie van certificaten, diploma’s en tekeningen die ik al die jaren heb gemaakt. Ik heb drie schoenendozen vol. Een digitaal portfolio behoort méér te zijn dan een digitale schoenendoos en velen hebben eigenlijk nog helemaal geen idee van de (on)mogelijkheden. Maar wat is het digitaal portfolio dan precies?

Wat is een digitaal portfolio?

Het persoonlijk digitaal portfolio is een verslag dat de ontwikkeling, vorderingen en talenten van de leerling vastlegt en bewaart. Het laat het proces van ontwikkeling van de leerling zien. Het digitale portfolio gaat uit van eigenaarschap en stemt af op de individuele leerbehoefte van de leerling. De leerling laat via zijn eigen portfolio zien wat hij heeft geleerd en welke informatie hij gebruikt(e). Toetsresultaten, werkstukken, tekeningen, foto's en presentaties worden bewaard en reizen idealiter mee van basisschool naar voortgezet onderwijs. 

Inzicht in ontwikkeling

In een portfolio kunnen leerlingen zélf ook laten zien aan welke doelen zij hebben gewerkt. Zo’n portfolio is dan niet alleen een bewaarmap maar biedt de mogelijkheid de ontwikkeling van leerlingen te volgen in een nieuw soort digitaal rapport. Een digitaal portfolio is vooral een ‘groeidocument’. En dat vergt een andere aanpak. Je gaat meer in op de individuele behoeften van de leerling en krijgt zo meer zicht op de ontwikkeling van de talenten van die leerling. 

 

Een nieuw leerlingvolgsysteem?

Als je het portfolio niet alleen als digitale bewaardoos ziet, maar ook als een nieuw manier van het volgen van een leerling, dan biedt dat een nieuw perspectief. Je kunt er verslag doen van de leerdoelen waaraan de leerling werkte. Maar je kunt in een digitaal portfolio ook méér ‘data’ gebruiken. Het gebruik van data is in het onderwijs echter nog een redelijk onontgonnen terrein. Het wordt ook nog niet echt gezien als inhoud voor een portfolio. Zodra het woord ‘data’ is gevallen, rijzen er direct vragen over privacy. En terecht want zeker bij nieuwe digitale ontwikkelingen dienen we terughoudend te zijn met de wijze waarop we data gebruiken. Maar dat maakt een digitaal portfolio niet minder waardevol.

 

Als je wilt werken met een digitaal portfolio, maak het dan meer dan alleen een digitale bewaardoos. Gebruik het voor talentontwikkeling en voor zelfreflectie. En sta stil bij de mogelijkheden voor het vastleggen van observaties binnen het portfolio zoals rondom werkhouding en sociaal-emotionele ontwikkeling,

 

Wil je meer weten en heb je behoefte aan praktijkvoorbeelden? Boek dan een inspiratiesessie onderaan de pagina! 

Terug naar het thema
Lees verder

Interesse in een inspiratiesessie?

Plan een bel afspraak in mijn agenda voor een intake.

Maak een afspraak
Contact_Jeroen_geel

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jeroen Schutz

Aerobe

Interessant? Lees dan ook de volgende stukken

Nut en noodzaak van een digitaal portfolio
Digitaal portfolio leerling
 • Hoe komen we nu echt in beweging?
  Voorbereiding is de sleutel tot kwartiermaken
 • Hoe besteed je een open leerplatform aan?
  Aanbesteding open leerplatform
 • Hoe beheer je een open leerplatform?
  Beheerorganisatie leerplatform
 • Educatieve content en infrastructuur
  Educatieve content infrastructuur