Doorontwikkelen, Open leerplatform

Digitaal onderwijs vraagt om grote zorgvuldigheid!

In het onderwijs is ‘iedereen’ inmiddels online. Leraar & leerling hebben toegang tot talloze applicaties en systemen via door school verstrekte devices of het ‘Bring-your-own-Device’ principe. Het Rathenau Instituut beschrijft in haar rapport, bedoeld om onze overheid te informeren, de stand van digitaal Nederland. Daarin las ik o.a.:

‘Inmiddels zijn de nadelen van online platformen ook zichtbaar: het effect van Airbnb op de hotelbranche en leefbaarheid in steden, het effect van Bol.com op de winkelstraten, van Uber op de arbeidsomstandigheden van taxichauffeurs en het effect van de ondoorgrondelijke algoritmen van Facebook, Youtube en Twitter op het publieke debat (Rathenau Instituut 2017c).

Jeroen Schutz foto

Door: Jeroen Schutz

Aerobe

Data in onderwijs

Toen ik het rapport las, vroeg ik me wederom af wat het effect zou kunnen zijn van platforms als Gynzy, Snappet en Squla op het beroep van leraar. Die discussie lijkt wat verstomd te zijn. En dat is gek. Juist nu, in tijden van een groot tekort aan leerkrachten, is dit een thema wat onder de aandacht zou moeten blijven. Zeker nu het afstandsonderwijs heel gewoon is geworden. Gaan dit soort platforms de leerkracht (gedeeltelijk) kunnen vervangen? En leidt dat dan misschien uiteindelijk tot een risico tot het verdrijven van leraren en kennis? 

Risico's van digitaal onderwijs

'Ondertussen groeit de afhankelijkheid van onderwijsinstellingen'

'Ondertussen groeit de afhankelijkheid van onderwijsinstellingen van de totaalpakketten die grote technologiebedrijven aanbieden! Private partijen kunnen dan ineens de prijzen verhogen, zoals onlangs gebeurde met het leerlingvolgsysteem Magister van Microsoft. Bovendien kan de afhankelijkheid leiden tot een verlies van zeggenschap over de inhoud en kwaliteit van onderwijs. Bieden de platformen bijvoorbeeld straks vooral winstgevende diensten, en is er minder ruimte voor diensten die leiden tot een evenwichtig curriculum?'

(Bron: Rathenau Instituut)

Bovenstaand thema, die afhankelijkheid, is bij Aerobe intern iets dat regelmatig op de agenda staat. Scholen vragen letterlijk vaak om een ‘totaalleverancier’. Maar er kleven meer risico’s aan zo’n benadering dan uitsluitend bovengenoemde punten. Totaalleveranciers zullen namelijk een ‘one-size-fits-all’ pakket aanbieden omdat ze de massa tegemoet willen komen.. En zo kan die ene leverancier bijvoorbeeld ook je innovatie behoorlijk afremmen. 

 

Het rapport van het Rathenau Instituut blikt ook terug op belangrijke gebeurtenissen die we, zeker in de hectiek van Covid-19, misschien té snel weer kunnen vergeten.

 

‘Vlak voor het begin van het nieuwe schooljaar 2021/2022 werd onderwijsinstelling ROC Mondriaan in Den Haag gehackt. Bestanden waren onbereikbaar en het computersysteem was platgelegd. Zo’n twee weken later werd bekend dat de criminelen gestolen data, waaronder gegevens over docenten en studenten, online hebben gezet. ROC Mondriaan weigert het ‘substantiële bedrag’ te betalen dat de criminelen eisen voor het vrijgeven van de gestolen data.’

 

IT is complex en biedt veel kansen voor het onderwijs. Maar het kent ook risico's op meerdere vlakken. Het is belangrijk om scherp te blijven. Daarom: lees dit rapport! Je kunt het rapport hieronder gratis downloaden.

 

Download rapport
Klik hier om het rapport te lezen

Afspraak maken?

Neem gerust contact met mij op als je van gedachten wilt wisselen rondom dit thema. 

Maak een afspraak
Contact_Jeroen_geel

Plan een afspraak in mijn agenda!

Digitaal portfolio
Jeroen Schutz

Aerobe

Interessant? Lees dan ook de volgende stukken

Nut en noodzaak van een digitaal portfolio
Digitaal portfolio leerling
  • Datagestuurd onderwijs: zinvol of zinloos?
  • Digitaal onderwijs vraagt om grote zorgvuldigheid!
    Digitaal onderwijs
  • Hoe komen we nu echt in beweging?
    Voorbereiding is de sleutel tot kwartiermaken
  • Hoe besteed je een open leerplatform aan?
    Aanbesteding open leerplatform