Edublog > Leren zichtbaar maken | Open leerplatform > Van ambitie naar actie

Van ambitie naar actie

Staan in jouw schoolplan ook van die mooie zinnen als 'We streven naar een beleid waarbij we leerlingen meer betrekken bij hun eigen leerproces' of 'we spreken de ambitie uit om minder te beoordelen op cijfers, maar ons te richten op een meer formatief beleid'. En denk je dan, dat stond er vorig jaar ook al in. Hoe zorg je ervoor dat jullie het dit jaar wel kunnen realiseren? Of in ieder geval een begin gaan maken?

Jaap Kraaijenhagen foto

Door: Jaap Kraaijenhagen

Expanding Visions

Difficult task perspective concept. Young slim woman carrying large heavy box on her back upstairs

Hoe zorg je ervoor dat de ambities van je school werkelijkheid worden? En welke rol kan IT hierin spelen?

Krachtig geformuleerde ambities

Zomaar twee citaten uit recente schoolplannen:

 

'Wij willen het leren zichtbaar maken bij het leerproces én het resultaat. Om dit doel verder vorm te geven zorgen we in het curriculum voor meer relevantie. We geven feedback op het leerproces, de kwaliteiten en de houding van de leerling.' En, 'Wanneer we leerlingen meer willen betrekken bij hun eigen leerproces, past daarbij een beleid waarbij toetsen meer worden benut als een onderdeel van het leerproces. Door leerlingen meer eigenaarschap in het leerproces te leren nemen, kan de intrinsieke motivatie van leerlingen toenemen en kunnen de leerprestaties verbeteren.'

 

Genoemde ambities vragen onder andere om een meer formatieve aanpak, waarbij er vanuit leerdoelen gewerkt gaat worden. Dit kunnen leerdoelen zijn vanuit een bestaande methode, vanuit SLO, maar bijvoorbeeld ook school-eigen leerdoelen die passen bij de specifieke aanpak van de school. 

3 redenen waarom je met leerdoelen wilt werken

  1. Het geeft richting aan het leren.
  2. Het bevordert zelfregulatie en zelfanalyse.
  3. Het maakt feedback geven effectiever.

Bron:”Vernieuwenderwijs”

Hoe breng je die krachtige ambities in de praktijk?

In het boek ‘Werken vanuit leerdoelen” (Herman Rigter en Ilse Gmelig) worden praktische tips gegeven om aan de slag te gaan met leerdoelgericht onderwijs. Klein beginnen is daarbij het devies. 

 

Aan de slag gaan met leerdoelgericht werken vraagt om een juiste digitale ondersteuning in de vorm van een digitaal leerplatform. Eén die laagdrempelig en intuïtief in gebruik is, zodat je echt klein kan beginnen. Een krachtig platform ondersteunt de leerkracht en leerling in het onderwijs. Het stelt je in staat om je leerlingen te voorzien van opdrachten die gekoppeld zijn aan leerdoelen. En de bewijslast te tonen in de vorm van een digitaal portfolio van de leerling. Met mogelijkheden tot feedback en reflectie.

 

Nieuw in Aerobe  

Ook bij het in gebruik nemen van een leerplatform is klein beginnen het devies. Een ieder verdient begeleiding in het gebruik, zodat stap voor stap de adoptie groeit. Aangezien een leerplatform zeer dicht tegen het primaire proces aanschuift, kunnen de eisen en wensen per school verschillen. Het is fijn als het platform daarop aansluit.

 

Daarom kan je bij het Aerobe open leerplatform kiezen voor een stapsgewijze groei door functie gebruik op te schalen; op jouw tempo. Begin eerst met het uitdelen van simpele taken, zonder beoordelingen of leerdoelen. Kies voor methode-gebonden opdrachten of juist die van jezelf als leerkracht of school. Of start helemaal niet met taken, maar enkel met een digitaal portfolio. Een portfolio die de leerling (evt. samen met de leerkracht) vult met zijn werk. Wen met je leerlingen en je collega's aan deze nieuwe manier van lesgeven in de klas. En bouw daar op voort.

 

Meer weten over de mogelijkheden van Aerobe? Bekijken onze website en download de brochure.

Brochure Aerobe open leerplatform
lees verder

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Jaap_grijs

Ik help je graag verder

EV
Jaap Kraaijenhagen

Lees ook de andere edublog artikelen

Status quo bias ook in het onderwijs?
Verandermanagement status quo
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken