Edublog > Digitale transformatie | White paper > Wat te doen met weerstand?

Wat te doen met weerstand?

Ken je dat? Je introduceert iets nieuws bij je collega’s. Iets waar jij erg enthousiast over bent, en waarvan je ook echt gelooft dat het iedereen gaat helpen in zijn werk. Denk aan een nieuwe methode, systeem, werkproces, plan, etc. Je krijgt spreektijd tijdens de wekelijkse vergadering. En je denkt, hoe gaat dit landen?

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Hand squeezing a stress ball

Een nieuw idee wordt niet altijd goed ontvangen. In het onderwijs is dat niet anders. Hoe ga je om met weerstand? Wat moet je wel doen en wat juist niet?

Dan ben je aan de beurt en observeert de groep. Een deel kijkt je aandachtig aan, één collega moet eerder weg en heeft haar tas al gepakt, twee zitten helemaal achterin over iets anders te praten, en een aantal kijkt heel moeilijk. En dat terwijl je nog niks hebt gezegd. Je denkt dit gaat lastig worden…Wat is weerstand?

Als je naar de definitie kijkt, dan is weerstand in de natuurkunde elke kracht waardoor een andere kracht wordt tegengewerkt. In de geneeskunde gaat het over de mate waarin je bestand bent tegen ziekte. Het gaat over tegendruk uitoefenen, afweren en afremmen. Weerstand bij verandering is een reactieproces dat optreedt. Een reactie van zelfbescherming op wat verandering teweeg brengt: iets nieuws en onbekends. 

 

Het is belangrijk om te realiseren dat weerstand jouw beleving is van het gedrag van de ander. Vaak ziet de ander het zelf niet als weerstand. Het is een manier om te laten merken dat diegene betrokken is en opkomt voor zijn belangen. Hoe weerstand zich kan uiten:

weerstandpng-1

Wat te doen met weerstand

De beste manier om te reageren op weerstand is als je er nieuw gedrag mee kan realiseren. Dat kan als volgt.

 

Empathie - Benoem hardop dat je weerstand voelt, stel je hier voor open en luister aandachtig. Vraag goed door en probeer te begrijpen waar de kern van de wrijving zit; en koppel dit terug.

 

Betrokkenheid - Mensen weten heel goed waar de knelpunten zitten en hebben vaak al nagedacht over alternatieven of oplossingen. Haal deze kennis op en vraag hen om hulp. Maak ze onderdeel van de verandering.

 

Begeleiding - Laat mensen niet alleen tijdens de verandering. Organiseer vaste momenten waar iedereen zijn feedback en zorgen kan delen, zodat je tijdig nieuwe weerstand kan ondervangen.

 

Wat kan je beter niet doen? Olie op het vuur gooien bij weerstand is:

  • In discussie gaan
  • Direct overtuigen
  • Verontschuldigen

En dan...

Dus adem een keer diep in en uit, en steek van wal tijdens de vergadering.

En wat zeker ook helpt, is je als collega geïnteresseerd opstellen. Dat wordt door iedereen prettig ervaren!

Verandermanagement white paper
Meer weten over verandermanagement? Download hier de white paper

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

Laten we gaan groeimind-setten!
  • Innovatie in het onderwijs: Samenwerken, visie en toewijding
  • Regie op IT: begin met het eind voor ogen!
  • Normenkader IBP: Hoe nu verder?
  • Kleine stappen, groot effect