Edublog > Digitale transformatie | White paper > Wat te doen met weerstand

Wat te doen met weerstand

Ken je dat? Je introduceert iets nieuws bij je collega’s. Iets waar jij erg enthousiast over bent, en waarvan je ook echt gelooft dat het iedereen gaat helpen in zijn werk. Denk aan een nieuwe methode, systeem, werkproces, plan, etc. Je krijgt spreektijd tijdens de wekelijkse vergadering. En je denkt, hoe gaat dit landen?

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Hand squeezing a stress ball

Een nieuw initiatief wordt niet altijd goed ontvangen. In het onderwijs is dat niet anders. Hoe ga je om met weerstand? Wat moet je wel doen en wat juist niet?

Dan ben je aan de beurt en observeert de groep. Een deel kijkt je aandachtig aan, één collega moet eerder weg en is haar tas al aan het pakken, twee zitten helemaal achterin over iets anders te praten, en een aantal kijkt heel moeilijk. En dat terwijl je nog niks hebt gezegd. Je denkt dit gaat lastig worden…Wat is weerstand?

Als je naar de definitie kijkt, dan is weerstand in de natuurkunde elke kracht waardoor een andere kracht wordt tegengewerkt. In de geneeskunde gaat het over de mate waarin je bestand bent tegen ziekte. Het gaat over tegendruk uitoefenen, afweren en afremmen. Weerstand bij verandering gaat over een reactieproces dat optreedt. Een reactie van zelfbescherming op wat verandering teweeg brengt: iets nieuws en onbekends. 

 

Het is belangrijk om te realiseren dat weerstand jouw beleving is van het gedrag van de ander. Vaak ziet de ander het zelf niet (bewust) als weerstand. Het is een manier van die persoon om te laten merken dat hij betrokken is en opkomt voor zijn belangen.

 

Hoe weerstand zich kan uiten:

weerstand-1

 

Wat te doen met weerstand?

Drie stappen voor het omgaan met weerstand. 

 1. Maak contact. Luister aandachtig naar de bezwaren en erken de weerstand, zodat de persoon zich gehoord en begrepen voelt.
 2. Ontdek waar de weerstand vandaan komt. Vraag goed door en probeer te begrijpen waar de kern van de wrijving zit. Vanuit daar kan je verder.
 3. Mensen weten vaak heel goed waar de knelpunten zitten en hebben misschien al nagedacht over oplossingen. Haal deze kennis op en vraag hen om hulp. Neem de weerstand weg door ze onderdeel te laten zijn van de verandering.

Wat kan je beter niet doen?

Wat werkt als olie op het vuur gooien bij weerstand:

 • In discussie gaan, proberen te overtuigen met argumenten.
 • In de verdediging schieten.
 • Pushen of afdwingen.

En dan...

Terug naar de vergadering. Adem een keer diep in en uit, en steek van wal.

En wat zeker ook helpt, als alle aanwezigen in de ruimte zich geïnteresseerd opstellen en open staan voor het verhaal.

 

 

Nog even dit...

Over verandering en weerstand gesproken. In het verlengde van formatief handelen presenteren wij  op de IPON, donderdag 29 februari, van 10.45-11.15 uur onze kennissessie "De route naar formatief handelen met een open leerplatform".

Locatie: Kennisplein B Open leermiddelen.

Verandermanagement white paper
Meer weten over verandermanagement? Download hier de white paper

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

Laten we gaan groeimind-setten!
 • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
 • Succes met innoveren
 • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
 • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
  Meerjarenbegroting Thematisch denken