Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie > Een veilige toegang tot de digitale schoolomgeving

Een veilige toegang tot de digitale schoolomgeving

Digitale veiligheid is meer dan ooit een belangrijk onderwerp. Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met hacks en diefstal van persoonsgegevens. Ook het onderwijs ontkomt hier niet aan. Nu is digitale veiligheid een veelomvattend onderwerp. Van netwerk en applicaties tot aan de gebruiker. Overal zitten potentiële risico's. Een belangrijke rol is weggelegd voor Identity & Accessmanagement (IAM). 10 mei organiseren we een online kennissessie hierover, meer info onderaan de pagina.

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

Expanding Visions

Digital image of womans eye. Security concept
Digitale veiligheid is meer dan ooit een belangrijk onderwerp. Van netwerk en applicaties tot aan de gebruiker. Overal zitten potentiële risico's. Wat kan je doen?

IAM kan organisaties helpen om de toegang tot informatie veiliger en vooral beheersbaarder te maken. De kunst hierbij is om veiligheid te verbeteren zonder veel 'last' voor de gebruiker. Dat is een ingewikkelde balans. Maar het gaat vooral ook over bedrijfsprocessen en data.

Modern wireless technology and social media illustration

De doodsteek voor digitale veiligheid

IAM is een overkoepelende term voor processen binnen een organisatie die zich richten op het administreren en beheren van gebruikers en resources in het netwerk, inclusief de toegangscontrole van gebruikers op applicaties en systemen. Oftewel, wie ben jij en wat mag jij binnen de digitale omgeving. 

 

Er zijn meerdere, ook specifiek op het onderwijs gespecialiseerde, leveranciers die hiervoor prima gereedschappen kunnen leveren. Deze IAM software zorgt ervoor dat gegevens veilig vanuit bijvoorbeeld een leerlingadministratiesysteem worden overgebracht naar een doelsysteem. Deze softwareproducten zijn in de regel goed gemaakt en bieden standaard koppelingen naar veelgebruikte systemen in het onderwijs zoals Magister, Somtoday, Parnassys en Zermelo. Maar ook met HR-systemen van AFAS en Visma Raet. Toch is dit maar een deel van het verhaal.

Elke leverancier van IAM software zal bij aanvang stellen dat zij niet gaan over de kwaliteit van de gegevens. Voor de leverancier geldt dat de gegevens ‘waar’ en consistent moeten zijn. En daar gaat de school zelf over. In de praktijk zien we dat het juist hier vaak aan schort. Gegevens worden niet altijd zorgvuldig ingevoerd, laat staan beheerd. Dit leidt niet zelden tot problemen in de uitwisseling van gegevens. Uw IAM software kan nog zo goed zijn, ook hier geldt de regel ‘shit in is shit out’. 

Nog ingewikkelder wordt het als het gaat over de achterliggende processen. Het is een bekend voorbeeld uit het onderwijs. Een vacature kan eindelijk worden ingevuld en de kandidaat kan morgen beginnen. Maar het achterliggende HR-proces is daar helemaal niet op ingericht. Dus krijgt de IT-servicedesk van de school een verzoek om deze persoon maar even handmatig toe te voegen. En dat is direct de doodsteek voor de digitale veiligheid. Gegevens worden, met alle goede bedoelingen, vaak verkeerd ingevuld en accounts worden vervolgens niet opgeschoond.

Dit is niet iets wat onoplosbaar is. Er zijn al veel scholen die een goed IAM proces hebben ingericht. Maar deze scholen hebben zich allemaal gerealiseerd dat het succes niet zozeer zit in het gereedschap wat je koopt, maar hoe je het gebruikt. Herinrichting van bronsystemen en vooral het aanpassen van processen, waarbij de teugels flink dienen te worden aangetrokken, is waar het echt over gaat. Digitaal veilig onderwijs is geen IT-kunstje. Het gaat om mensen en processen.

 

Jouw school, jouw digitale veiligheid

Wil je meer weten over de nut en noodzaak van IAM voor jouw school? Op 10 mei verzorg ik een online kennissessie samen met Mark van Reijn van IAM-leverancier IDFocus. We gaan hierbij onder meer in op de definitie van Digitale Identiteit, het belang van bronsystemen en het optimaliseren van processen. Je kan je aanmelden via onderstaande knop.

Kennisessie IAM
Meer info en aanmelden voor 10 mei

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie
  • De route naar formatief handelen met een open leerplatform
  • Wat het onderwijs van Coolblue kan leren
  • Wat te doen met weerstand
  • Smartphones uit de klas zorgt voor serieus beveiligingsdilemma