Edublog > Open leerplatform | White paper > Hoe beheer je een open leerplatform?

Hoe beheer je een open leerplatform?

Goed beheer van software is al even oud als het gebruik van computers in het onderwijs. Van oudsher deden we alles zelf in het onderwijs. Eigen beheerders, eigen servers, alles zelf aangeschaft en zelf beheerd. Tegenwoordig doen we dat anders. 

Pieter Roovers foto

Door: Pieter Roovers

EV

Beheerorganisatie leerplatform

Alles in de cloud

De meeste software wordt als dienst afgenomen vanuit ‘de cloud’ en het netwerk wordt bijna standaard door een externe partij beheerd. Ook nemen leerlingen steeds vaker hun eigen apparatuur mee. Er zijn tal van redenen waarom dit een goed idee is. U geeft immers onderwijs en daar dient alle aandacht naar toe te gaan. Maar hoe houden we grip op al deze onderdelen binnen uw IT omgeving?

 

De servicedesk

Het beheer van deze zaken moet goed geregeld worden. Docenten en andere medewerkers moeten snel hun vraag over bijvoorbeeld een storing of de functionaliteit van de gebruikte applicaties kwijt kunnen. Men staat immers voor de klas en heeft geen tijd om zelf op zoek te gaan naar de oplossing. Steeds vaker worden er centrale servicedesks ingezet. Eén plek voor al je vragen. Dat is op zich een goed idee, want je wil graag dat problemen goed en binnen de afgesproken tijd worden opgelost. 

 

Voor specialistische applicaties, zoals een leerling administratiesysteem of leerplatform, werkt dat echter niet. Vaak heeft de servicedesk geen inhoudelijke kennis waardoor de vraag wordt doorgezet aan iemand met meer specialistische kennis binnen de organisatie of zelfs een leverancier. Op zich logisch, maar het levert wel onnodige vertraging op. Vragen over een leerplatform leiden immers vaak tot een wedervraag, een dialoog. En daar is een servicedesk niet voor bedoeld.

 

Hoe dan wel? 

Een servicedesk is prima voor facilitaire en infrastructurele zaken. Voor een lekkende kraan kan een servicedesk prima de loodgieter bellen. Zodra het echter applicaties betreffen waarvoor ook functioneel inhoudelijke kennis nodig is, is het veel beter om de vraag bij een lokale functioneel beheerder neer te leggen. Die functioneel beheerder is op de hoogte van de werking van de applicatie, kent zijn collega-gebruikers en kan daarom heel snel schakelen met de servicedesk van het open leerplatform  Bij de meeste scholen en besturen wordt de rol van functioneel beheerder ingevuld door de (soms bovenschoolse) ICT-coördinator die ook verstand heeft van onderwijs. 

 

Sta je op het punt om een leerplatform te kiezen?

Download hieronder onze checklist met criteria hoe je het juiste leerplatform kiest. En bekijk eens het artikel Hoe besteed je een open leerplatform aan?.

Checklist besliscriteria
Hoe kies je het juiste leerplatform?

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Plan een bel afspraak in mijn agenda.

Maak een afspraak
Contact_Pieter_grijs

Ik help je graag verder

EV
Pieter Roovers

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie