Edublog > Open leerplatform | IT regisseren | White paper > Hoe besteed je een open leerplatform aan?

Hoe besteed je een open leerplatform aan?

Hoe kom je tot een doordachte aanschaf van een digitale leeromgeving of open leerplatform? Is het infrastructuur of een educatieve applicatie, of zit het ertussenin? Moet het dan persé Europees aanbesteed worden of kan het ook anders? Wie beslist erover? Wie beheert het? Welke stappen moet je nemen?

Krijn Padmos foto

Door: Krijn Padmos

Expanding Visions

Aanbesteding open leerplatform

Hoe kom je tot een doordachte aanschaf van een digitale leeromgeving of open leerplatform? Moet dat persé met of kan het ook zonder Europese aanbesteding? Is het IT-infrastructuur of een educatieve applicatie? Wie beslist erover? Wie beheert het? Welke stappen moet je nemen?

Een juiste balans vinden

Dit zijn vaak sterk proces gestuurde trajecten waarbij de vorm helaas vaak boven de inhoud gaat. Worden de aanbestedingsregels wel goed gevolgd en wat zijn de kosten? We pakken de stukken van de vorige keer uit de kast en gaan vol goede moed aan de slag. Nu is dat op zich geen probleem als het om potloden gaat, maar bij een leerplatform wordt het al gauw ingewikkeld.


Bij projecten die het onderwijsproces raken, bekruipt je als bestuurder iedere keer weer het gevoel of je hiermee aansluit op het strategisch beleidsplan. De docent en locatieleider zal zich hierbij afvragen of het beste voor de leerlingen en het onderwijs uit de markt wordt gehaald. Sluit het aan op de vorm van onderwijs die ik wil geven? We doen het toch voor het onderwijs? Tegelijkertijd zijn er (technische en organisatorische) kaders waaraan het aan te besteden product of dienst dient te voldoen. Dus, hoe doe je dat?

 

Onderwijs aan zet

Bij een doordachte aanschaf van een ‘open leerplatform’ zien we een aantal hoofdvragen naar boven komen: Wat is het doel van het product of dienst, wie beslist waarover en hoe schaffen we het vervolgens aan? Dit vraagt om een multidisciplinaire kopgroep die zowel kennis van het onderwijs als IT, organisatie en inkoop heeft. Het is noodzakelijk dat keuzes die het primaire leerproces aangaan ook aan de kant van het onderwijs worden gemaakt. Daar ligt echt het zwaartepunt. 

En wie gaat de leeromgeving beheren? Lees verder in dit blogartikel.


De kopgroep denkt dus na over vragen zoals: Wat heeft het onderwijs nodig? Hoe ziet het open leerplatform eruit? Hoe flexibel willen we zijn? Betrek ik alles, inclusief borden, devices, netwerken bij één leverancier, of juist niet? Wat doen we wel en wat vooral niet? Maar ook specifieke inkoop vragen. Moeten we Europees aanbesteden of kan het ook meervoudig onderhands? Stuk voor stuk relevante vragen.


Benieuwd hoe je komt tot een doordachte aanschaf van een open leerplatform? Welke stappen je kan nemen en wat de aanbestedingsstrategie kan zijn? Deze antwoorden kun je terugvinden in mijn white paper Hoe besteed ik een open leerplatform aan? Deze is te downloaden via onderstaande knop.

Hoe besteed ik een open leerplatform aan?
Download hier de white paper

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Plan een bel afspraak met mij in.

Maak een afspraak
Contact_Krijn_grijs

Ik help je graag verder

EV
Krijn Padmos

Lees ook de andere edublog artikelen

4 vragen die je jezelf moet stellen voordat je start met een digitale leeromgeving
Starten met een leeromgeving
  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities