Edublog > Leren zichtbaar maken > Aan de slag met eigenaarschap door leren zichtbaar te maken

Aan de slag met eigenaarschap door leren zichtbaar te maken

Actueel in het onderwijs: De wens tot het ontwikkelen van meer eigenaarschap bij leerlingen en de leerling een actievere rol geven in zijn eigen leerproces. Meer eigenaarschap in het leerproces kan de intrinsieke motivatie én leerprestaties van leerlingen bevorderen.

Maar hoe dan? 

Jaap Kraaijenhagen foto

Door: Jaap Kraaijenhagen

Expanding Visions

Homepage promo lzm

Waarom is betekenis geven aan het leren zo belangrijk? En hoe draagt het bij aan eigenaarschap van leerlingen in het eigen leerproces?

Eigenaarschap

Eigenaarschap van leren is de mate waarin de leerling verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen leerproces (Hintze, Burke & Beyerlein 2013). Om het eigenaarschap van leerlingen te versterken kun je onder meer de motivatie, betrokkenheid, zelfsturing en metacognitieve vaardigheden bevorderen.

Betekenis geven aan het leren

Leerdoelgericht werken (meer formatief) is een middel om eigenaarschap bij leerlingen te ontwikkelen. Samen met leerlingen heldere doelen en subdoelen formuleren, met gerichte feedback en ruimte voor reflectie.

 

Door eigenaarschap te versterken, geef je leerlingen inzicht en verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling en leerproces. Ze ervaren dat ze zélf aan zet zijn als ze willen groeien. Ze zien duidelijker hoe zij hun doelen kunnen bereiken en wat hun inspanning daadwerkelijk oplevert. Maar hoe geef je vervolgens meer betekenis aan het betreffende leerdoel, zodat de leerling het belang van het leerdoel weet, voelt en erkent?  

 

Hoe maken we het leren zichtbaar? Hoe koppelen we dit bijvoorbeeld aan Burgerschapsvorming? Hoe beginnen we en hoe kunnen we dit proces vervolgens monitoren en digitaal vastleggen?

 

Online kennissessie woensdag 2 november

Op woensdag 2 november 2022 (15.30-16.30 uur) organiseert Aerobe, samen met Anja Schoots (leerkracht en promovendus) een kennissessie. Bovenstaande items passeren daarbij de revue: Hoe geef je betekenis aan leren, wat is daarvoor nodig, en in de praktijk, hoe kan je met je team klein beginnen?

 
Deze sessie heeft inmiddels plaatsgevonden.

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Jaap_grijs

Ik help je graag verder

EV
Jaap Kraaijenhagen

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie