Ontdek hoe digitalisering in het funderend onderwijs kan helpen om tijd te besparen en overzicht te creëren, en werkdruk te verlichten voor docenten.
Een van de grootste uitdagingen binnen het funderend onderwijs is tijd, en dan met name het gebrek aan tijd. Tijdgebrek om de les voor te bereiden, tijdgebrek om de les goed af te kunnen ronden, tijdgebrek door een overbelaste administratie etc.
Natuurlijk, niet alles is kommer en kwel, maar de docent snakt regelmatig naar meer rust en overzicht, zodat hij of zij de onderwijstijd optimaal kan benutten. Hoe kan digitalisering hierin een rol spelen?
Door: Jaap Kraaijenhagen
Expanding Visions
Ontdek hoe digitalisering in het funderend onderwijs kan helpen om tijd te besparen en overzicht te creëren, en werkdruk te verlichten voor docenten.
Nog even los van het tijdgebrek en de daarmee gepaard gaande werkdruk, worden docenten in de praktijk ook geconfronteerd met een woud aan applicaties tijdens hun lessen en het continu moeten switchen naar de relevante bronnen.
Uiteindelijk zijn docenten, secties en ict-afdelingen hier vaak zelf debet aan. Niet altijd is er aan de voorkant voldoende nagedacht welke applicaties het onderwijs nu echt nodig heeft. Naast de kernapplicaties (leerlingvolgsystemen, rooster- en administratieve systemen) schakelen de docent en leerling dagelijks meerdere keren tussen verschillende onderwijskundige applicaties. De data staan vaak verspreid over de verschillende applicaties, waarbij ook nog eens sprake is van overlappende functionaliteiten. Kortom, overzicht ontbreekt regelmatig.
Hierbij wordt de docent ook nog eens getest op zijn of haar digitale vaardigheden.
Alles op één plek organiseren
Een overzichtelijke landingspagina binnen een open leerplatform kan voor docent en leerling bijdragen aan het gewenste overzicht van relevante applicaties. Tevens kunnen er eventueel documenten en taken met elkaar gedeeld worden. De docent zit daarbij aan het stuur (geen afhankelijkheid van een ict-afdeling) en kan, ter voorbereiding van de les, de voor het vak relevante documentatie en applicatie klaarzetten. Dit scheelt tijd en werkdruk. Tenslotte bespaart de koppeling van een dergelijk leerplatform met het bronsysteem de docent tijd, doordat alles op vakniveau klaarstaat.
Grip op je les vermindert digitale afleiding drastisch
Tijdens de les kan de docent, indien nodig, ingrijpen op digitale afleiding (Tik-Tok, YouTube, Instagram, etc.) en kan de leerling bij de les houden. Het feit dat de leerling weet dat de docent kan meekijken, zorgt in de praktijk al voor de nodige rust in de klas. Zeker op scholen waar leerlingen hun eigen device hebben gekozen en aangeschaft (bring your own device, BYOD), is er regelmatig de wens om ook op dat device grip te hebben onder lestijd. Efficiënt digitaal klassenmanagement bespaart de docent onnodig tijdverlies bij het handhaven van rust en orde in de les.
Lees ook 4 strategieën tegen digitale afleiding in de klas.
Digitaal toetsen
Het veilig digitaal kunnen toetsen op een laptop is daarnaast bij veel scholen een wens om dit ongestoord te kunnen doen binnen een afgeschermde omgeving.
Ook dit draagt bij aan tijdswinst en efficiëntie.
Het open leerplatform van Aerobe is al jaren succesvol geïntegreerd binnen het onderwijs en ontwikkelt mee in de wensen van het onderwijs. We spreken dagelijks met conrectoren en teamleiders hoe je met behulp van Aerobe digitaal klassenmanagement effectief inzet en daarmee direct de werkdruk verlicht. Onze nieuwste ontwikkeling gaat over de mogelijkheden voor bring your own device (BYOD) op scholen. Daarover binnenkort meer!
NOT beurs vrijdag 24 januari 2025: 'Hoe je digitaal klassenmanagement effectief inzet'.
Op vrijdag 24 januari 2025 geven we een presentatie op de NOT. Zien we je daar? Meld je nu aan.
Laat hier je vraag achter