Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie > Van beheer naar regie, hoe doe je dat?

Van beheer naar regie, hoe doe je dat?

We kunnen er bijna niet meer omheen. De IT organisatie moet om, van het beheren van IT naar het regie voeren over IT. Ontwikkelingen dwingen ons om deze stap te zetten. En dat gaat niet vanzelf. Tenminste als u grip wilt hebben op de omschakeling. We streven hierbij naar een beoogde eindsituatie. Maar hoe kom je daar? 

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

Expanding Visions

Olympic sport beheer

Bestemmingsplan IT

Om daar te komen moeten we duidelijk hebben wat de huidige situatie en de beoogde eindsituatie is. Uiteraard moet het heel helder zijn waarom we van beheer naar regie gaan, en welke sourcing strategie we hierbij gaan hanteren. Dit leggen we vast in een bestemmingsplan IT. Vervolgens maken we een business case waarin we een meerjarenbegroting opnemen en een programmaplan met programmaorganisatie, project brieven en planning.


Op hoofdlijnen hebben we te maken met een drietal processen: transitie, migratie en transformatie.

Transitie

Met transitie wordt de overdracht van IT bedoeld, zoals het beheer van werkplekken, netwerk, datacenter, applicaties en/of servicedesk en eventueel personeel, naar de leverancier(s).

 

Migratie

Een migratie heeft tot doel verouderde systemen of infrastructuur te vervangen door al dan niet nieuwe systemen of infrastructuur die beter onderhoudbaar zijn en voldoen aan de wensen en eisen van de gebruikers. Bijvoorbeeld een migratie van bestanden een fileserver naar Office 365 of bestanden naar SharePoint Online of naar Google Drive.

 

Transformatie

Transformatie behelst de verandering die een uitbestedende (IT) organisatie als gevolg van een nieuw contract ondergaat. Een verandering waarvan de voorbereidingen al voorafgaand aan de totstandkoming van het contract dienen aan te vangen, en die meerdere aspecten binnen de bedrijfsvoering raken. Dat wil zeggen dat er structurele wijzigingen moeten worden doorgevoerd van een of meer van de genoemde onderdelen om de dienstverlening te veranderen.

Neem de tijd

Transitie en migratie kunnen projectmatig uitgevoerd worden. De transformatie is mensenwerk en zal veel meer als een proces aangepakt moeten worden. Vaak wordt gedacht dat de transitie en de transformatie gereed zijn als de beoogde eindsituatie bereikt is. Niets is minder waar. In de praktijk blijkt dat als de beoogde situatie operationeel is dat er nog de nodige doorlooptijd nodig is om alles zo in te regelen dat het soepel verloopt. Van beheer naar regie is daarom niet een knop die zo maar omgezet wordt. Bereid het gedegen voor en voer het nauwgezet uit. Van beheer naar regie is topsport!

 

Bekijk hieronder ook onze vlog over dit onderwerp. Of lees meer over het IT bestemmingsplan.

EVlog Van IT beheer naar IT regie.

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities
  • Klantverhaal: Hoe Aerobe de beheer(s)tijd voor RVKO heeft gehalveerd
  • Normenkader IBP: Weten hoe je er nu voor staat