Hoe maak je van IT-professionalisering een gedeeld initiatief? Lees hoe je de beweging van 'moeten' naar 'willen' in gang zet.
Veranderen is lastig. Dat is wat wij ook vaak horen bij projecten rondom digitale transformatie. Voor projecten waar bijvoorbeeld nieuwe software wordt geïntroduceerd, krijgen we de handen nog wel op elkaar. Vaak is het doel waarom we dit doen wel duidelijk voor de doelgroep. Het is zichtbaar en dat maakt dat men wel in beweging wil komen. In de regel bevinden dit soort projecten zich aan het uiteinde van de IT-keten: heel dicht tegen de eindgebruiker aan. Echter, om IT goed te laten functioneren is er veel meer nodig.
Door: Marcel de Jager
Expanding Visions
Hoe maak je van IT-professionalisering een gedeeld initiatief? Lees hoe je de beweging van 'moeten' naar 'willen' in gang zet.
Een stevig fundament op het vlak van beheer en sturing is onontbeerlijk. En dan wordt het al gauw lastig. Onderwerpen als functioneel beheer, architectuur, informatiemanagement en governance gaan namelijk vooral over processen. En deze processen raken meerdere onderdelen van de organisatie. Maar diezelfde organisatieonderdelen zien vaak het belang niet in van bijvoorbeeld informatiemanagement. Ga er dan maar aan staan als je een noodzakelijke verandering wil doorvoeren.
De reden hiervoor ligt bij twee externe factoren: wet- en regelgeving (‘het moet’) en nut en noodzaak (‘als we dit niet doen gaan we failliet’). En binnen het onderwijs wordt die ‘noodzaak’ niet altijd gezien. IT lijkt in ieder geval niet zo heel belangrijk. Zie de weer opgelaaide discussie over het wel of niet gebruiken van laptops in de klas. Dat dat inmiddels wel zo is, en zeker dat het secundaire proces zwaar leunt op IT, wordt niet zelden genegeerd.
Aan het moeten (wet- en regelgeving), ontkomt het onderwijs natuurlijk niet. Maar ook hier zien we dat het erg moeizaam gaat. En dat is ook volkomen logisch. Er is de afgelopen jaren heel veel over de schutting van het onderwijs gegooid. Van de AVG tot het Normenkader. Maar expertise of zelfs formatie op dit vlak is er te weinig. En dus gaan we de noodzakelijke verandering als moeilijk ervaren, we gaan vertragen en, als het tegenzit, komen we totaal tot stilstand.
Het begint met overzicht en met een plan. Hak de noodzakelijke activiteiten in stukjes, maak het behapbaar. Van diagnose tot het uitvoeren van het uiteindelijke (veranderings)programma. En zorg er vooral voor dat de organisatie de noodzaak gaat zien. Zodat je vast kan houden aan de uitgezette koers, ook als het pijn gaat doen.
Onderstaand proces schema, onderdeel van ons EVITA governance model, geeft hierbij de nodige richting en sturing en daarmee houvast. Van voorbereiding tot uitvoering.
Lees onze klantcases van onder andere onderwijsorganisaties SORG en Quadraam of de Openbare Bibliotheek Amsterdam voor concrete voorbeelden en praktijkervaringen.
Laat hier je vraag achter