Edublog > Open leerplatform > Wanneer betaalde Google en Microsoft versies interessant zijn voor jou

Wanneer betaalde Google en Microsoft versies interessant zijn voor jou

Momenteel is de verhouding van het marktaandeel Google en Microsoft in het onderwijs wereldwijd 60% Google en 40% Microsoft. In Nederland is het verschil zelfs nog iets groter. Vandaag de dag heeft Google maar liefst vier (!) verschillende versies specifiek voor het onderwijs ontwikkeld. Beide partijen bieden gratis en betaalde versies aan. Waarom zou een betaalde versie interessant kunnen zijn voor jouw school?

Aanmelden online informatiesessie met Google experts op 22 november.

Frits Pfeiffer foto

Door: Frits Pfeiffer

Aerobe

Children at school classroom

Volgens gegevens van SURF, waren er in 2023 in Nederland naar schatting 2,5 miljoen Google Workspace for Education-accounts in gebruik versus 1,5 miljoen Microsoft Teams for Education accounts

Google Workspace for Education

Google startte met G Suite for Education in 2006, toen het nog bekend stond als Google Apps for Education. De eerste versie was bedoeld voor scholen in de Verenigde Staten, maar werd al snel uitgebreid naar andere landen. In 2010 werd de naam veranderd in G Suite for Education, en in 2021 werd de naam opnieuw veranderd in Google Workspace for Education (WfE). 

Plaatje google accounts blog

Volgens SURF zijn van de 2,5 miljoen accounts ongeveer 2 miljoen accounts van basisscholen en middelbare scholen. De overige 0,5 miljoen accounts zijn van hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen. De meest gebruikte versie van Google WfE in Nederland is Education Fundamentals. Deze versie is gratis en wordt door ongeveer 2 miljoen accounts gebruikt. In 2023 heeft Google de volgende versies van Google WfE beschikbaar:

  • Education Fundamentals (gratis)
  • Education Standard (betaald)
  • Teaching and Learning Upgrade (betaald)
  • Education Plus (betaald)

De gratis versie, Education Fundamentals, biedt de basisfunctionaliteiten van Google Workspace, waaronder Gmail, Google Drive, Google Docs, Google Sheets en Google Slides. 

Microsoft Teams for Education

In Nederland waren er in 2023 ongeveer 1,5 miljoen Microsoft Teams-accounts in gebruik door educatieve instellingen. In 2020 waren dit er nog ongeveer 500.000 accounts. Van de 1,5 miljoen accounts zijn ongeveer 1 miljoen accounts van basisscholen en middelbare scholen (overige 0,5 bij hoge scholen en universiteiten). Microsoft Teams for Education is beschikbaar in twee versies:

  • Education Standard (gratis)
  • Education Plus (betaald)

De gratis versie, Education Standard, biedt de basisfuncties van Microsoft Teams, zoals videovergaderingen, chat, bestanden delen en samenwerkingsdocumenten. 

 

 

Waarom er betaalde versies zijn

De betaalde versies van zowel Google (Education Standard, Teaching and Learning Upgrade en Education Plus) als Microsoft (Education Plus) bieden een scala aan extra functies, zoals geavanceerde beveiliging en analyse, regio keuze voor opslag, verbeterde tools voor lesgeven en leren, en livestreams met een capaciteit van 100.000 kijkers. 

 

Kunstmatige intelligentie

Daarnaast zetten zowel Google als Microsoft in de betaalde versies hoog in op artificiële intelligentie (kunstmatige intelligentie of kortweg AI). Google doet dit met BARD en Microsoft met Chat GPT.

 

Veiligheid & privacy

Twee jaar geleden kwam Google in het nieuws na het uitvoeren van een gedegen DPIA in opdracht van Kennisnet. Hieruit bleek dat er de nodige aanpassingen gemaakt moesten worden voordat de oplossingen van Google veilig verklaard konden worden voor toepassing in het onderwijs. In nauw overleg met Kennisnet werd een verbeterplan opgesteld. Met als resultaat dat afgelopen voorjaar de oplossing van Google uiteindelijk veilig voor gebruik werd verklaard door het ministerie van OC&W. Mede hierdoor zijn er vanuit het oogpunt van veiligheid & privacy geen doorslaggevende redenen meer om Google naast Microsoft te vergelijken. Lees ook ons blogartikel 'Chrome OS veilig gebruiken' we leggen je hierin uit hoe je veilig werken in een Google Workspace borgt.

 

Normenkader IBP

De betaalde versies bieden voor leerkrachten en leerlingen uitgebreidere en extra functionaliteiten. Dit is een afweging die elke onderwijsinstelling voor zichzelf zal maken. Echter komt het Normenkader IBP er aan met initieel normen voor veiligheid en in 2024 tevens normen voor privacy. Het Normenkader IBP valt te verdelen in organisatorische aspecten en in technische veiligheidsaspecten. Lees ook ons blogartikel Normenkader IBP: Hoe nu verder?

 

Veiligheid & privacy aspecten werpen vragen op zoals:

  • Hoeveel en welke drives, mappen en bestanden zijn met derden gedeeld en wie zijn de eigenaren? En hoe kom ik dit te weten?
  • Wat gebeurt er met gegevens van medewerkers die niet meer in dienst zijn van de instelling? Hoe is de on- en offboarding  van medewerkers en leerlingen geregeld?
  • Wat zijn risicovolle steekwoorden in bestanden zoals 'loginnaam of wachtwoorden'. Wie bewaakt voorgaande punten en wat voor acties volgen hieruit?

De betaalde versies van Google Workspace bieden hiervoor een scala van additionele functies met uitgebreide rapportages die in de gratis versie niet aanwezig zijn. 

 

Conclusie

Steeds verdergaande ondersteuning van onderwijsprocessen met o.a. AI, in combinatie met de komst van het Normenkader IBP, geeft urgentie om zich te verdiepen in de verschillen tussen de gratis en de betaalde versies. Bedenk dat het Normenkader IBP een zaak is waarvoor de bestuurder van de onderwijsinstelling hoofdelijk aansprakelijk is! Een groeiend aantal van  0,5 miljoen accounts maakt inmiddels gebruik van de betaalde versies. Hoog tijd om je bij te laten praten in onderstaande kennissessie? Grijp die kans!

 

Informatiesessie met Google experts: Toekomst, nut en noodzaak van Google Workspace versies

Op 22 november organiseert Aerobe met medewerking van een expert panel van Google Benelux een online kennissessie over de toegevoegde waarde van de betaalde versies. Bekijk de agenda van de sessie hier

Aanmelden voor de sessie
Kom naar de sessie

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Frits_geel

Ik help je graag verder

Aerobe logo met regel-1
Frits Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie