Edublog > Open leerplatform > 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les

4 strategieën tegen digitale afleiding in de les

In de moderne klaslokalen strijden leerkrachten vaak tegen een steeds groeiende digitale afleiding. Van smartphones tot sociale media en online games, de verleidingen voor leerlingen zijn talrijk en constant aanwezig. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die leerkrachten en onderwijsorganisaties kunnen gebruiken om deze afleiding te minimaliseren en de focus op leren te maximaliseren. In dit artikel bekijken we enkele effectieve methoden om digitale afleiding in de klas te voorkomen.

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

drawing idea pencil and light bulb concept outside the box as creative and leadership concept

Ontdek hoe leerkrachten digitale afleiding in de klas kunnen verminderen met behulp van 4 effectieve strategieën. 

1. Het gebruiken van een blacklist

Eén van de meest preventieve manieren om digitale afleiding aan te pakken, is door gebruik te maken van een blacklist. Dit is een lijst van websites en apps die als storend worden beschouwd en die worden geblokkeerd op schooldevices of het wifi-netwerk van de school. Populaire sociale media-platforms, gamingwebsites en andere niet-onderwijsgerelateerde sites kunnen worden opgenomen in deze lijst. Door deze sites te blokkeren, wordt de verleiding voor leerlingen om ze te bezoeken tijdens de les aanzienlijk verminderd. Het aanleggen van een dergelijke lijst kan bovenschools, per school of soms zelfs per lesgroep geregeld worden. Er zijn leerplatformen (of andere software) die deze functionaliteit bieden, als ook de admin van de Google Workspace of bepaalde internetapparatuur.

 

 

2. Het meekijken op het scherm van de leerling

Een andere aanpak om digitale afleiding tegen te gaan, is door als leraar live mee te kijken op het scherm van de leerling. Dit kan worden gedaan met behulp van speciale software die het scherm van elke student in real-time weergeeft op het scherm van de leraar. Op deze manier kan je als leerkracht snel detecteren wanneer een leerling wordt afgeleid door niet-onderwijsgerelateerde activiteiten en kan je de leerling er direct op aanspreken. Nu is dat erg tijdsintensief als je 30 schermen in de gaten moet houden, maar met een kleiner groepje (de meest uitdagende leerlingen) is het goed te doen. Daarbij is het erg effectief om deze toepassing te demonstreren aan leerlingen. 

 

 

3. Het loggen van het gebruik van de leerling

Achteraf het gebruik van digitale apparaten loggen, kan waardevolle inzichten verschaffen in het gedrag van leerlingen tijdens de les. Leerkrachten en schoolbeheerders zien welke websites en apps leerlingen hebben bezocht tijdens de lesuren. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om patronen te identificeren, zoals welke sites het vaakst worden bezocht en op welke momenten van de dag de afleiding het grootst is. Of bijvoorbeeld bij belangrijke lesmomenten, zoals het maken van een toets. Op basis hiervan kunnen gepaste maatregelen worden genomen om de afleiding te verminderen.

 

 

4. Het maken van 'ouderwetse' schoolafspraken

Soms zijn ouderwetse schoolafspraken nog steeds de meest effectieve manier om digitale afleiding aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat leerlingen worden gevraagd hun mobiele telefoons uit te schakelen en deze opgeborgen te houden tijdens de lesuren. Daarnaast kunnen klassikale afspraken worden gemaakt over het gebruik van laptops en andere digitale apparaten, waarbij leerlingen alleen toegang hebben tot specifieke educatieve bronnen tijdens de les. Je doet hier een beroep op de verantwoordelijkheid van de leerling. Daarbij is het wel belangrijk om één lijn te trekken als school.

 

 

Welke strategie is het best?

Digitale afleiding vormt een uitdaging voor moderne leerkrachten, maar met de juiste strategieën kunnen ze effectief worden aangepakt. Of het nu gaat om het gebruik van een blacklist, het live meekijken op het scherm van leerlingen, het loggen van het gebruik van leerlingen of het implementeren van ouderwetse schoolafspraken, het is belangrijk om een combinatie van methoden te gebruiken die het beste aansluiten bij de behoeften van de klas en de leerlingen. Met een proactieve aanpak kunnen leerkrachten een omgeving creëren waarin leren centraal staat en digitale afleiding tot een minimum wordt beperkt.

 

Ik denk niet dat je kan zeggen welke strategie beter of slechter is. Belangrijk is bepalen wat het doel is en wanneer je het inzet. Benieuwd welke strategieën het Aerobe open leerplatform biedt? Stuur me gerust een berichtje of maak (vrijblijvend) een afspraak.

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

Laten we gaan groeimind-setten!
  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs