Door de juiste mindset te trainen, kun je heel bedreven worden in verandering. Wat brengt een groeimindset jou, én je organisatie?
Ken je dat kaartspel Set? Het herkennen van patronen in kaartjes. Je kan er heel goed in worden door de juiste speltactiek toe te passen. Dat vereist inzet en oefening. Dit geldt ook voor verandering. Door de juiste mindset te trainen, kun je er heel bedreven in worden. Wat brengt een groeimindset jou, én je organisatie?
Door: Jessica Pfeiffer
Aerobe
Om open te staan voor verandering helpt het om een groeimindset te kweken. Volgens prof. Carol Dweck kun je mindset helder formuleren als: 'Het is de overtuiging die jij hebt over vaardigheden, talenten en intelligentie én de veranderbaarheid ervan.' Ze onderscheidt twee mindsets die mensen over zichzelf (én anderen) kunnen hebben; een ‘statische mindset' en een 'groeimindset'.
Een groeimindset focust zich op het blijvend ontwikkelen van je capaciteiten door te leren van alle ervaringen; zowel positief als negatief. Dit vindt aansluiting bij het onderwijsthema ‘een leven lang leren’. De tegenhanger is de statische mindset waarbij de focus ligt op alleen de capaciteiten waarin je succesvol bent. Ter illustratie drie situaties die je vanuit de verschillende mindsets kan bekijken:
De eerste mindset is telkens een voorbeeld van een groeimindset.
Een voorbeeld. Stel je gaat als school aan de slag met een nieuwe digitale leeromgeving. Je collega Carla zit er al lekker in, en snapt het helemaal. Jij daarentegen weet niet waar je moet beginnen. Wat doet dat met jou? Denk je, ik kan het niet. Ik ben hier niet voor gemaakt. Laat maar zitten, ik doe het wel zonder die omgeving. Of, denk je juist, Carla snapt het, die kan mij mooi gaan helpen! Bij de laatste instelling heb je die groeimindset te pakken.
Bij een groeimindset verleg je de focus van prestaties (resultaat) naar leerontwikkeling (proces). Ik zie hier ook een gelijkenis met formatief evalueren bij leerlingen, maar voor nu koppel ik het aan verandering in de organisatie.
Door meer te focussen op het proces wordt het ook leuker om te leren. Het geeft meer vrijheid, ruimte om te experimenteren en fouten te maken. Dit stimuleert op zijn beurt weer het creatieve proces en zo ontstaat er ruimte voor innovatie. Het bevordert ook de samenwerking, want de werksfeer laat het toe om hulp te vragen aan anderen en kennis met elkaar te delen. Dit vergroot tevens de betrokkenheid. En tot slot, door open te staan voor verandering ben je wendbaarder als persoon en als organisatie. Dus met de juiste mindset heb je een troef in handen!
Dan rest wel nog de vraag of omliggende factoren ingericht zijn op de groeimindset? Denk bijvoorbeeld aan de werklocatie, faciliteert deze het samenwerken? Maar ook de beoordelingscriteria, waar word je om geprezen en waarop afgerekend?
In onze white paper beschrijf ik vijf handzame adviezen voor het creëren van een veranderklimaat. Het inzetten van een groeimindset om een veilige veranderomgeving te bewerkstelligen is daar één van.
Laat hier je vraag achter