Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie > Succes met innoveren

Succes met innoveren

De IPON beurs, hét event voor professionals in het onderwijs, vond eind februari plaats. Dit jaar stond het thema 'Samenwerken aan innovatie in het onderwijs' centraal. De beurs was dit jaar groter dan ooit met twee hallen, waar meer dan 100 exposanten gericht op Innovatie en IT, zich presenteerden. Je kon je hart dan ook ophalen aan allerlei ontwikkelingen, van de inzet van nieuwe middelen zoals robots tot de facilitering in de les met zaken als leerplatformen, het beveiligd afnemen van toetsen en informatiebeveiliging. 

Pieter Roovers foto

Door: Pieter Roovers

EV

Conceptual image with flash of lightning against dark background

Hoe borg je dat je juist díe mogelijkheden voor innovatie kiest die passen bij de doelstellingen van jouw school of bestuur. De eerste stap zet je

Een grote hoeveelheid belangrijke spelers op het gebied van IT binnen het onderwijs was op de beurs vertegenwoordigd, met gevestigde namen zoals Apple en Microsoft tot aan startups die hun innovatie graag aan het onderwijs wilden laten zien. Er waren vele workshops, seminars en kennissessies waar je terecht kon voor informatie en advies. Daarnaast kon je in contact komen met leveranciers van IT-oplossingen. Dit was een goede gelegenheid om te bekijken welke oplossingen er beschikbaar zijn en hoe deze kunnen bijdragen aan de doelstellingen van jouw school(bestuur).


Veel informatie om mee naar huis te nemen dus, maar hoe zorg je er nu voor dat je die mogelijkheden voor innovatie kiest die passen bij de doelstellingen van jouw school of bestuur?

 

Van onderwijsvisie naar leren met IT

In mijn ogen is het belangrijk dat je als organisatie goed weet welke kant je op wil. En dan bedoel ik niet op het gebied van IT, maar juist op onderwijskundig gebied. Vervolgens kijk je welke innovaties daarbinnen passen. Je vertaalt dan je “strategisch onderwijsbeleid” via een “visie op IT” naar “leren met IT” om je onderwijsdoelen te bereiken. 


Wij maken vaak de vergelijking met het maken van een bestemmingsplan waarin een gemeente zijn kaders vastlegt voor de ontwikkeling van een gebied. Vergelijkbaar hieraan kan je als onderwijsorganisatie een “bestemmingsplan voor IT” maken met kaders voor het omgaan met IT-middelen en de organisatie hiervan. Als je binnen deze kaders blijft, werk je automatisch aan een optimale ondersteuning van je onderwijsdoelen met IT. Wil je hier meer over horen, kijk dan ook eens naar de toelichting die mijn collega Marcel de Jager hierover geeft in zijn vlog over een bestemmingsplan voor IT.


Maar wat als je dan die kaders hebt, hoe zorg je er dan voor dat iedereen zich hieraan gaat houden? Daarvoor is het nodig om een strakke regie op de inzet van IT te gaan voeren.

Waarom is regie op IT belangrijk?

Regie op IT betekent dat je bewust en doelgericht sturing geeft op de inzet van jouw IT-voorzieningen. Een goede regievoering zorgt er onder meer voor dat:

  • de wensen uit het onderwijs worden gehoord;
  • er efficiënt en effectief gebruik wordt gemaakt van IT-middelen;
  • afspraken leveranciers worden nageleefd;
  • de veiligheid van IT-systemen gewaarborgd is;
  • er een toekomstbestendige IT-infrastructuur is.

Uitdagingen voor schoolorganisaties

Scholen die regie op IT willen voeren, komen een aantal uitdagingen tegen:
  • Beperkte budgetten: Scholen hebben vaak te maken met beperkte budgetten voor IT. Dit maakt het lastig om te investeren in nieuwe IT-middelen en -organisatie.
  • Gebrek aan expertise: Er is niet altijd voldoende IT-expertise in scholen aanwezig om de juiste keuzes te maken en de IT-voorzieningen te beheren.
  • Verandermanagement: De invoering van nieuwe ontwikkelingen gaat vaak gepaard met weerstand van medewerkers. Het is belangrijk om betrokkenheid te creëren bij veranderingen. Lees ook ons blogartikel over weerstand en de whitepaper verandermanagement.

 

Pak de regie op IT!

Hoe ga jij het proces van regievoeren op IT binnen jouw organisatie professioneel oppakken? Ga je het zelf doen? Samen met een andere schoolorganisatie? Of misschien organiseer je het wel het beste door het als een dienst af te nemen.

 

Ik schrijf regelmatig over dit onderwerp in andere blogartikelen. Als je over dit dilemma van gedachten wil wisselen, neem dan vooral (ook) even contact met mij op!  Maar denk er in ieder geval over na, want zonder een strakke regievoering op IT, is het onmogelijk om jouw onderwijs optimaal te ondersteunen met innovaties op IT-gebied!

Maak een afspraak
Plan iets in mijn agenda

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Plan een bel afspraak in mijn agenda.

Maak een afspraak
Contact_Pieter_grijs

Ik help je graag verder

EV
Pieter Roovers

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Kortingsactie Google Workspace upgrade
  • Van probleem naar oplossing: De kracht van een goede IT-sourcingstrategie
  • Wat is de aanbestedingsstrategie voor een leerplatform?
  • Bewaart IT de rust in de klas?
  • Meer afhankelijkheid leidt niet tot minder verantwoordelijkheid
  • Jij bent verantwoordelijk!