Edublog > Open leerplatform | IT-koers bepalen | IT regisseren > 5 antwoorden voor het kiezen van jouw IT-leverancier

5 antwoorden voor het kiezen van jouw IT-leverancier

Iedereen kent het spreekwoord ‘Bezint eer ge begint’. Open deur eigenlijk. Bij iedere actie moet je eerst even nadenken, ongeacht of je een voetbalfan bent, een minister van onderwijs, of als je in een werkgroep IT zit die bepaalt welke IT-oplossing nodig is op school.

Iedere keuze kent een lange termijn effect en je wilt het beste voor jouw onderwijs, ook op lange termijn. Belangrijk genoeg om even een pas op de plaats te maken bij de keuze voor een IT-oplossing en -leverancier.

Krijn Padmos foto

Door: Krijn Padmos

Expanding Visions

Closeup young woman with worried stressed face expression eyes closed trying to concentrate with brain melting into lines question marks deep thinking. Obsessive compulsive, adhd, anxiety disorders

Wanneer je als school een nieuwe IT-oplossing kiest, moet je ook een keuze maken voor het type leverancier. Wat past het best bij jou? En wat zijn de effecten van je keuze? Lees hoe je fouten voorkomt.

Wat is de impact voor het kiezen van een IT-dienstverlener voor jou?

Wanneer je als school kiest voor een nieuwe IT-oplossing, moet je de keuze maken tussen een totaalleverancier enerzijds of het beleggen van de onderdelen bij specialisten anderzijds. Wat past het best bij jou? En wat zijn de effecten van je keuze? Sta stil bij deze vijf afwegingen en behoed jezelf voor ondoordachte keuzes.

Overwegingen bij leverancierskeuze

Weeg minimaal het volgende af:

  1. Welke toekomstvastheid zoek ik?
  2. Hoe open moet de oplossing zijn?
  3. Wat is de flexibiliteit die ik krijg? Hoe voorkom ik een vendor lock-in?
  4. Zoek ik een generalist of een specialist?
  5. Welke support kan ik verwachten?

Ben je op zoek naar een leverancier die alles kan leveren, van PC’s, netwerken tot aan een digitale leeromgeving? In de praktijk kies je dan voor een generalist. Of past de keuze voor specialisten beter? De beantwoording van bovenstaande vragen helpen je bij het maken van een afweging. 

1. Laat het aansluiten op je onderwijsvisie voor IT. Koop je broek niet te strak.

Voor het onderwijs is dit de belangrijkste vraag. Ga je voor een digitale leeromgeving die alleen is gericht op methodisch werken of houd je ook al rekening met de toekomst? In de toekomst wil je misschien wel meer met leerdoelen gaan werken of meer formatief c.q. hybride onderwijs gaan geven. Als je hier rekening mee houdt, moet de digitale leeromgeving ook de functionaliteit van een leermanagement systeem bevatten. In dat geval wordt het mogelijk dat je de geplande innovatie in je eigen tempo kan volgen. 

 

2. Openheid geeft vrijheid in zelfgekozen lesmateriaal en samenwerking.

Hoe open is de leeromgeving, en kan ik het lesmateriaal van iedere aanbieder en ook het zelf ontwikkelde lesmateriaal opnemen in een bibliotheek? En kan ik deze delen met collega's? Steeds meer scholen stellen de lessen van bepaalde vakken zelf samen met verzameld en zelf-ontwikkeld materiaal. Hoe wordt dit door je leeromgeving ondersteund? 

 

3. Pas op voor de valkuil van een vendor lock-in.

Generalisten leveren facilitaire middelen, ICT-middelen en diensten inclusief digitale leeromgeving in één oplossing. Dat lijkt handig, maar krijg je dan ook de beste oplossing voor het onderwijs? En, wat betekent dit als je ontevreden bent over één onderdeel? Stel, je wilt overstappen naar een andere IT-dienstverlener, omdat je ontevreden bent over het beheer op je Windows omgeving, maar je bent wel tevreden over je digitale leeromgeving. Wat doe je dan? Kan je een andere beheerder inschakelen of zit je digitale leeromgeving verweven in de overige IT-dienstverlening en moet je deze dan ook gelijk vervangen? 

 

4. Generalisme vs specialisme

Een digitale leeromgeving zit altijd verweven in het onderwijsproces. Iedere leerkracht gebruikt deze, is eraan gewend en bouwt er zijn of haar lessen mee op. Je maakt hen beslist niet gelukkig als je de leeromgeving ook gaat vervangen. Dit kan tevens het geval zijn als het vijfjarige contract met je IT-dienstverlener afloopt en je weer opnieuw moet aanbesteden. Tip: Welke keuze je ook maakt, houd in ieder geval de digitale leeromgeving apart. Dat geeft meer flexibiliteit. 

 

Hieronder zie je het speelveld van de generalist en de specialist rondom de digitale leeromgeving. Bedenk dat regulier IT-beheer door een veelvoud van dienstverleners kan worden geleverd, terwijl de markt voor innovatieve leeromgevingen veel beperkter is. 

Scherm­afbeelding 2023-05-08 om 13.31.19

5. Ondersteuning over de breedte of in de diepte.

Welke support kan je verwachten? Een specialist levert doorgaans alleen de digitale leeromgeving, net als de leverancier van je roosterprogramma of de leverancier van je  leerlingadministratiesysteem. Specialisten hebben de volledige focus op hun product of dienst, terwijl generalisten hun energie over meerdere objecten moeten verdelen. Bij de servicedesk van de specialist wordt je probleem meestal direct opgelost. Ook als je een functie mist in de software vind je direct gehoor en wordt deze misschien al in een volgende software release meegenomen. Bij de generalist moet de aandacht over meerdere objecten worden verdeeld en kan er een extra schakel tussen zitten (incl. keuzemenu aan de telefoon).

 

Dus, bezint eer ge begint

Genoeg om over na te denken voordat je een keuze maakt! Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan onze white paper. Wil je van gedachten wisselen? Neem dan direct contact met mij op door een afspraak te maken in mijn agenda onderaan de pagina. Klik hier om onze white paper te downloaden.

Hoe besteed ik een open leerplatform aan?
Download hier

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Krijn_grijs

Ik help je graag verder

EV
Krijn Padmos

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie