Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie > Geen tijd voor verandering in het onderwijs

Geen tijd voor verandering in het onderwijs

Vorige maand heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om het schoolzwemmen weer terug te brengen. Dit past volledig in de trend die al jaren gaande is: Gooi maar zoveel mogelijk over de schutting van het onderwijs. De oorzaak ligt niet alleen bij de maatschappelijke problemen, zoals bijvoorbeeld het schoolontbijt omdat kinderen met een rammelende maag op school komen. Ook enigszins aanpalende zaken worden op het bordje van het onderwijs gelegd. ‘De week van het geld’ of het idee dat elke school maar een moestuin moet hebben, leggen een enorme druk op het onderwijs. De boodschap van onderwijsexperts richting de politiek is glashelder: Stop hiermee! Tegelijkertijd duwt diezelfde overheid via de achterdeur nog meer werkdruk de school in. En dan vooral digitaal. Houdt het dan nooit op?

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

IT-regisseur bij Expanding Visions

closeup headshot young business woman with alarm clock drawing sketch above her head, isolated grey wall background. Human face expressions, emotions. Time, punctuality, busy schedule concept

De boodschap van onderwijsexperts richting de politiek is glashelder: Stop hiermee! Tegelijkertijd duwt diezelfde overheid via de achterdeur nog meer werkdruk de school in.

Het is een veelbesproken onderwerp als we het hebben over IT in het onderwijs: Digitale veiligheid en dan in het bijzonder het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy. Laten we voorop stellen dat digitale veiligheid heel belangrijk is. De gegevens van leerlingen en medewerkers dienen goed te worden beschermd. Het Normenkader biedt daar een uitstekende kapstok voor. Maar het slaat daar ook enigszins in door. De diepgang gaat soms simpelweg te ver. Neem een onderdeel als ‘dataclassificatie’. Vanuit informatiemanagement vind ik dit zelf een belangrijk aspect. Maar voor veel scholen is dit simpelweg een brug te ver. En let wel: Niet omdat het onzin is, maar omdat het voor de meeste scholen (voorlopig) onhaalbaar is. Er is gewoon te weinig tijd, kennis en kunde om dit goed in te regelen. En zo zijn er meer aspecten die, zeker voor een kleinere stichting, lastig uitvoerbaar zijn. En dat is zonde, want goede informatiebeveiliging is essentieel.

Human hand holding bulb with money tree inside. Wealth concept

Toch zorgt het onderwijs op het vlak van IT ook zelf voor meer (werk)druk.

Een goed voorbeeld hiervan betreft Kunstmatige Intelligentie (AI). Het rumoer en het aantal workshops over dit onderwerp doet mij vermoeden dat scholen bang zijn om deze trein te missen. Maar het ‘goede’ nieuws is dat de wal hier het schip lijkt te keren. Er sluipt steeds meer mentale moeheid over IT-innovaties het onderwijs binnen. In de praktijk zien we dat de belangstelling hiervoor terugloopt. Het is simpelweg te veel. En dat is zonde, want dat ‘goede’ nieuws is natuurlijk gewoon slecht nieuws.

Dat AI een hele belangrijke bijdrage kan leveren aan zowel kwaliteit als efficiëntie in het onderwijs, daar zijn de geleerden het inmiddels wel over eens. Maar als docenten nog onvoldoende digitale vaardigheden hebben, dan heeft het niet zoveel zin. En dat is wel erg jammer, want net als digitale veiligheid kan IT-innovatie een belangrijke bijdrage leveren. Maar hoe dan wel?

Hoe nu verder?

Ten eerste dienen scholen focus aan te brengen. En dan vooral goed bepalen wat men zelf gaat doen, wat in samenwerking met andere scholen of stichtingen kan, wat de sector kan oppakken en wat de markt moet doen. Ter illustratie: Dat er scholen zijn die zelfstandig een DPIA uitvoeren op dezelfde software is ronduit krankzinnig. Dit moet in samenwerking of waar mogelijk op sectorniveau. Maar naast focus is er nog een heel belangrijk aspect: Geld. De politiek moet nu toch eindelijk eens gaan snappen dat al dit soort (noodzakelijke) onderwerpen alleen gerealiseerd kunnen worden met voldoende middelen. ABBA zong het in een grijs verleden al: Money, money, money.

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie