Edublog > Digitale transformatie > Blended begeleiding voor adoptie

Blended begeleiding voor adoptie

Er komen heel veel IT-applicaties de klas binnen, denk aan educatieve apps, portfolio’s en leeromgevingen. Dit alles om leren met IT mogelijk te maken. Hoe zorg je voor succesvolle adoptie van nieuwe technologie? In een aantal blogartikelen deel ik graag onze adviezen. In dit blogartikel leg ik uit hoe belangrijk een stapsgewijze begeleiding is voor adoptie. En hoe je dit organiseert.

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Group portrait of young college students sitting on stairs in the college

Het is belangrijk om de verandering die gepaard gaat bij adoptie van nieuwe technologie stapsgewijs aan te laten verlopen. Hoe kan je blended learning hiervoor inzetten?

Overload aan informatie

Ken je dat? Je haalt een keer boodschappen voor een zieke vriend en krijgt een boodschappenlijstje mee. Je staat in de supermarkt en op het lijstje staat ‘ontbijtgranen’. Je arriveert bij het juiste schap, en nu? Stress! Met of zonder suiker, nootjes, gedroogd fruit etc. Wat zou hij willen? Uiteindelijk pak je snel het pak op ooghoogte en loopt naar het volgende item op het lijstje. De opties heb je niet echt bekeken en overwogen, want dat brengt je alleen maar aan het twijfelen.

 

Maak het behapbaar

Ben je niet goed in staat om grote hoeveelheden informatie te verwerken, dan kunnen de volgende problemen optreden:

  • Last van spanning; je wordt onrustig.
  • Concentratieproblemen; je focus is weg.
  • ‘Cognitieve overload’; er komt niets meer binnen.
  • Problemen met het nemen van beslissingen.

 

Naast het boodschappen voorbeeld, geldt dit ook bij de adoptie van nieuwe technologie (meer over adoptie in Waarom succesvolle adoptie de sleutel is voor leren met IT). Neem het leerplatform als voorbeeld. Een leerplatform bestaat uit veel verschillende functionaliteiten. Als je in één keer al deze informatie tot je krijgt, leidt dit hoogst waarschijnlijk tot een informatie overload met mogelijk één of meerdere van de bovenstaande gevolgen. Onderzoek wijst uit dat verandering het meest succesvol is wanneer het in kleine stapjes gaat (Harvard Business Review, 2021). Dus om een nieuw leerplatform behapbaar te maken, dien je de verandering op te knippen in logische stukken. Een belangrijk component hierin is een stapsgewijze begeleiding in de adoptie van het leerplatform.

70:20:10 blended learning

Blended learning is een leermodel dat verschillende leervormen combineert (blend), zoals online en klassikaal leren, coaching, zelfstudie, white papers, YouTube video's etc.. Volgens de 70:20:10 leermethode (Jennings et al., 2016) is een gecombineerde aanpak de sleutel voor succes bij leren in het bedrijfsleven.

  • 70% besteed je aan leren in de praktijk tijdens je dagelijkse werk,
  • 20% door samenwerking in de vorm van coaching of werkgroepen, en
  • 10% is theorie in de vorm van een formele instructie of masterclass.

Stapsgewijze begeleiding op maat voor iedereen

Blended learning kan je inzetten om de kennis van het leerplatform stapsgewijs over te brengen op de gebruikers. Bij Aerobe organiseren we voor ons leerplatform instructies in kleine groepjes (10%). Aansluitend organiseren we een floor walking waarbij één op één vragen worden beantwoord (20%). Maar de meeste kennis en ervaring vergaar je door er in de praktijk mee aan de slag te gaan (70%). Daarbij moedigen we het delen van kennis en praktijkervaring op regelmatige basis sterk aan. Dit kan door maandelijks een vast moment in de agenda te reserveren met collega's. Verder staat het helpcentrum vol met instructievideo’s en -artikelen. Fijn naslagwerk om op terug te vallen wanneer gewenst.

 

Verandermanagement white paper
Meer weten? Download hier de white paper

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

Waarom succesvolle adoptie de sleutel is voor leren met IT
  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs