Edublog > Digitale transformatie | White paper > Waarom succesvolle adoptie de sleutel is voor leren met IT

Waarom succesvolle adoptie de sleutel is voor leren met IT

Er komen heel veel IT applicaties de klas binnen, denk aan educatieve applicaties, portfolio’s en leeromgevingen. De corona periode was daarin een katalysator. Dit alles om leren met IT mogelijk te maken. Maar is het teveel? Zien we door de bomen het bos niet meer? Hoe zorgen we voor succes?

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Double exposure of desperate senior man suffering and covering face with hands in deep depression, pain, emotional disorder, grief and desperation concept

Er worden heel veel IT applicaties de klas binnen gebracht: educatieve applicaties, portfolio's, etc. Is het teveel? Hoe zorg je voor (blijvend) succes?

Weerstand

De introductie van nieuwe technologie leidt regelmatig tot frustratie en weerstand. ‘Nog een systeem?’, ‘Hier heb ik geen tijd voor’, ‘Wat heb ik hier aan?’. Als je dit als organisatie niet goed begeleidt en organiseert, dan loop je een groot risico dat een investering in nieuwe technologie niet gaat renderen. Met mogelijk verregaande gevolgen als gedemotiveerde collega’s, het niet behalen van de onderwijsvisie en het achter blijven van rendement. De vraag is dan: Hoe zorg je ervoor dat nieuwe technologie wel een succes wordt? Het sleutelwoord is hier adoptie.

Wat is adoptie?

In de context van IT is adoptie ‘het je eigen maken van nieuwe technologie’. Adoptie gaat over gebruik. Hieronder valt:

  • Begrijpen hoe de technologie werkt. Weten welke functionaliteit er is en wat het doet. En nog belangrijker:
  • Hoe het past in jouw werk. Hoe dieper het ingrijpt op het primaire proces, des te groter de verandering. Dit kan zijn verandering in kennis, houding en gedrag.
  • Begrijpen wat de meerwaarde van de technologie is, voor jou. Jouw voordeel als gebruiker.

De nut en noodzaak van adoptie

Adoptie is van cruciaal belang bij het introduceren van nieuwe technologie bij jouw organisatie. Als het goed is, is er nagedacht hoe het je dagelijkse werk beter maakt, hoe het aansluit op je onderwijsvisie. Daarom is er voor deze technologie gekozen. Maar is er ook nagedacht over de impact hiervan? De impact op organisatie processen, samenwerking, andere bestaande techniek. Wordt dit niet of onvoldoende gedaan, dan is dit een groot risico voor succesvolle adoptie.

 

Hoe groter de verandering, des te nauwer de link met verandermanagement. In een aantal vervolg blogartikelen leg ik uit hoe je tot succesvolle adoptie komt. Hierbij maak ik gebruik van verandermanagement, maar zal deze toelichten aan de hand van de praktijk. Het eerstvolgende blogartikel gaat over de Adoptiecurve van Moore, doelgroepen en communicatie.

Verandermanagement white paper
Alvast meer weten over verandermanagement? Download hier de white paper

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

Laten we gaan groeimind-setten!
  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities