Edublog > Leren zichtbaar maken > De leerkracht ontzorgen met klassenmanagement

De leerkracht ontzorgen met klassenmanagement

Over het belang van effectief klassenmanagement is al heel wat gezegd. Feit blijft dat effectief klassenmanagement een combinatie van elementen bevat om uiteindelijk een positieve en productieve leeromgeving te creëren waarin de leerlingen optimaal kunnen leren en groeien.

Een groep energieke leerlingen vraagt nogal wat van de leerkracht. Het opbouwen van een goede band met je leerlingen is voor de één makkelijker dan voor de ander. Hoe behoudt de leerkracht regie en op welke wijze houdt hij of zij rekening met de verschillende behoeften in de klas? Zowaar geen sinecure in een onderwijsveld dat steeds meer geplaagd wordt door lerarentekorten. In hoeverre kan IT hierin verlichting brengen?

Jaap Kraaijenhagen foto

Door: Jaap Kraaijenhagen

Expanding Visions

Portrait of male student smiling with laptop on desk in classroom

Wanneer is klassenmanagement succesvol? Belangrijk is dat het de leerkracht ondersteunt in het uitvoeren van zijn werk. Het moet aan een aantal criteria voldoen om dit te realiseren.

Belangrijke elementen van klassenmanagement zijn orde houden en een goede relatie met je leerlingen opbouwen. Sommige leerkrachten hebben de zogenaamde X-factor en alles lijkt vanzelf te gaan. Destijds, bij mijn geschiedenisleraar hing iedereen aan z'n lippen en liep alles gesmeerd. Dit geldt echter niet voor iedereen. Ook waren er toen nog geen devices in de klas.

Klassenmanagement vraagt om een goede voorbereiding met betrekking tot plannen, een duidelijke instructie en begeleiding en dus organisatietalent om alles in goede banen te leiden. Leerkrachten zijn daarbij pas succesvol als ze hun instructie en de leeractiviteiten van de leerlingen goed kunnen organiseren.

 

Het ontzorgen van de leerkracht

De klassenmanagementfunctie binnen een digitale leeromgeving, zoals Aerobe, kan de leerkracht inzetten in de voorbereiding van de lessen en in het praktische deel van het lesgeven. Zelfredzaamheid en tijdbesparing zijn daarbij het uitgangspunt. Door de koppeling met het leerlingvolgsysteem worden groepen en klassen automatisch gegenereerd en heeft de leerkracht geen omkijken naar handmatig invoerwerk. Ter voorbereiding van de lessen kan de leerkracht gebruik maken van een schooleigen bibliotheek waarin hij educatieve content kan raadplegen, klaarzetten en delen met collega’s. Dit kan hij doen voor de hele klas of, in het kader van differentiatie, voor een groepje of voor een enkele leerling.

Hoe ga je om met digitale afleiding

Leerlingen zijn continu onderhevig aan allerlei digitale verleidingen in de klas. Wanneer ze met devices werken in de klas, wil je geen gedoe over apps die ze wel of niet mogen gebruiken en wil je graag weten dat ze bij de les zijn. Voor de zo nodige rust in de klas kun je binnen het klassenmanagement gebruik maken van een monitorfunctie waarbij je als leerkracht inzage hebt waarmee een leerling bezig is, en via een filterfunctie kunt bepalen waar de leerling aan mag werken. Dit brengt focus voor de leerling en creëert rust in de klas. Het feit dat de leerling weet dat je als leerkracht mee kan kijken op het scherm, draagt al bij aan aangepast gedrag.

AVG

Als school dien je je hierbij uiteraard wel aan de AVG te houden. Het digitaal meekijken op een scherm van een leerling, mag alleen als de school daar een gerechtvaardigd belang bij heeft en het toezicht op het scherm van de leerling noodzakelijk is. Voorbeelden hiervan zijn wanneer het nodig is voor de begeleiding van het leerproces van de leerling, maar ook het uitoefenen van toezicht bij digitaal toetsen of examineren. Hierbij maakt het niet uit of het apparaat van de school of student is. Bij dit monitoren mogen er niet zomaar gegevens van de apparaten van de student worden opgeslagen, daar gelden speciale regels voor  (bron: Kennisnet). Bij Aerobe werkt de monitor alleen op school en bij online lesgeven mét toestemming van de ouders.

 

Wat nog meer...

Naast de klassenmanagementfunctie binnen het Aerobe leerplatform zijn er functies m.b.t. de monitoring van het primaire proces, zoals portfolio-gebruik, het ontwerpen van een leerplan en formatief werken op basis van leerdoelen. Dit alles in een modulaire opbouw, afhankelijk van jouw tempo en onderwijssituatie.

Wil je meer weten over klassenmanagement in Aerobe, neem dan contact met mij op (onderaan de pagina), ik vertel je er graag meer over. Tevens heeft mijn collega Krijn Padmos een interessant white paper geschreven over klassenmanagement en IT.
Klassenmanagement met IT
Hoe kies je klassenmanagement dat bij jou past?
Image of businessman with suitcase. Promotion concept-1

Klassenmanagement in Aerobe

Enkele functies binnen het klassenmanagement van Aerobe:

  • Schermen vergrendelen
  • Apps blokkeren en pushen
  • Meekijken op scherm
  • Bericht versturen naar leerling(en)
  • Schermgeschiedenis logging

Meer weten? Download de Aerobe brochure.

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Jaap_grijs

Ik help je graag verder

EV
Jaap Kraaijenhagen

Lees ook de andere edublog artikelen

Status quo bias ook in het onderwijs?
Verandermanagement status quo
  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs