Edublog > Open leerplatform | Digitale transformatie > Een succesvolle landing van een leerplatform

Een succesvolle landing van een leerplatform

‘Alwéér iets nieuws?! Daar heb ik nu geen tijd voor hoor.’ Het zijn bij veel organisaties, zeker ook in het onderwijs, veel gehoorde kreten. Er moet al zoveel en er komt steeds meer bij lijkt het wel. Lastig om collega’s enthousiast te krijgen voor een nieuw project of toepassing? Of zijn ze eerst wel enthousiast, maar ebt het weg door gebrek aan tijd en andere prioriteiten? Onderzoek wijst uit dat 70% procent van ICT projecten mislukt. Hoe komt dat toch?

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Verandermanagement status quo

De status quo

Vaak wordt vergeten dat het implementeren van een nieuwe toepassing of proces, zoals een leerplatform, niet alleen een technisch component heeft, maar vooral ook een ‘mensen’ component. Van nature zijn mensen terughoudend bij verandering. Dit wordt in de gedragseconomie de status quo bias genoemd. 

Wat is een cognitieve bias?

Cognitieve biases zijn onbewuste, systematische denkfouten bij het vormen van een oordeel. Dit leidt vaak tot het maken van irrationele beslissingen. In het geval van de status quo bias hebben mensen sterk de voorkeur het behouden van de huidige situatie (status quo) in tegenstelling tot het overgaan op een nieuwe situatie. Verandering brengt onzekerheid met zich mee en dat ervaren we als een risico.

Voor- en nadelen

De voordelen van bijvoorbeeld een nieuw leerplatform, zoals beter klassenmanagement en digitaal gemak, worden vaak direct herkend. Maar de nadelen blijken vaak meer een gevoel en blijven daardoor vaag. ‘Dit kost heel veel tijd’, ‘wat als ik het niet begrijp’. Dit kan sterk remmend werken op de adoptie. We gaan het toch maar niet doen want het lijkt allemaal te ingewikkeld. En zo komen veelbelovende (IT) projecten ook in het onderwijs vaak tot stilstand.

 

Verandermanagement

Een groot deel van de onzekerheid kun je wegnemen door het toepassen van verandermanagement. Een voorbeeld hiervan is om voor collega’s de implementatie van een leerplatform op te delen in kleine stappen. Je maakt de verandering hierdoor inzichtelijk en behapbaar met als gevolg dat de drempel wordt verlaagd. Daarna ben je instaat om de status quo te doorbreken. Want wat blijkt? Zo’n nieuw leerplatform is toch wel erg handig…

 

Benieuwd hoe je het juiste veranderklimaat creëert bij jouw school of stichting, zodat een nieuw leerplatform succesvol landt én succesvol blijft? In onze verandermanagement checklist staan 5 handzame stappen om dit te realiseren. Lees snel verder door op onderstaande knop te klikken.

Verandermanagement white paper
5 handzame stappen voor een succesvolle landing binnen je organisatie

Edublog is een samenwerking tussen:

Expanding Visions is een IT regiebureau en certified reseller van het Aerobe open leerplatform

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
Contact _Jessica

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Interessant? Lees dan ook de volgende stukken

 • Het belang van een goede device keuze
  device keuze Aerobe
 • Kwartiermaken in het onderwijs
 • IT als integraal onderdeel van uw onderwijsvisie
 • Educatieve content en infrastructuur
  Educatieve content infrastructuur
 • Datagestuurd onderwijs: zinvol of zinloos?
 • Hoe komen we nu echt in beweging?
  Voorbereiding is de sleutel tot kwartiermaken