Edublog > Open leerplatform | White paper > Educatieve content en infrastructuur

Educatieve content en infrastructuur

Scholen hebben verstand van het begeleiden van leerlingen bij hun leerproces. Leraren kiezen passend lesmateriaal en willen hun leerlingen zo goed mogelijk feedback geven. Dit doen zij met kennis en passie. Dit alles kan niet zonder toegang tot educatieve content via een goed werkende infrastructuur. 

Pieter Roovers foto

Door: Pieter Roovers

Expanding Visions

Educatieve content infrastructuur

Een brug slaan

Zonder toegang tot educatieve content via een betrouwbare verbinding naar het internet, een deugdelijk wifi netwerk en goed beheerde leerling-devices kunnen leraren hun werk niet optimaal doen. Een leerplatform en een goed werkende infrastructuur vormen daarom de basis voor goed onderwijs. Maar hoe bereik je dat dan?

 

Wie doet wat?

In het onderwijs nemen mensen met verstand van infrastructuur soms ook beslissingen op het gebied van ICT in de les en het hierbij horende leerplatform. Soms wordt de keuze voor een leerplatform zelfs tegelijk met de infrastructuur genomen zonder gebruik te maken van de expertise van de leraren die er mee werken. Best wel vreemd. Je vraagt aan de financieel directeur van Red Bull ook niet wat er aan de Formule 1 auto moet gebeuren om langer met de banden door te kunnen rijden. Dat kan je beter aan Max Verstappen vragen.

 

Het is dus belangrijk om leraren mee te laten denken over de keuze van een open leerplatform. Maar ook de ICT afdeling dient betrokken te worden. De infrastructuur dient namelijk goed aan te sluiten bij het leerplatform. Bij infrastructuur gaat het om het realiseren van de technische randvoorwaarden zoals betrouwbare en toekomstbestendige verbindingen naar de cloud.

 

Standaard of maatwerk?

De benodigde technische infrastructuur is op bijna elke school hetzelfde. Het type netwerk en de clouddiensten van bijvoorbeeld Microsoft of Google zijn gestandaardiseerd. Een open leerplatform daar en tegen is maatwerk. Hier speelt het onderwijstype en de wensen van docenten een hele belangrijke rol. En dit verschilt per school en soms zelfs per docent. Een open leerplatform waarbij de docent zelf de inrichting kan doen met het materiaal dat hij of zij in de les wil gebruiken is maatwerk. Alleen zo is de docent echt aan zet.

 

Download hier onze checklist die je kan gebruiken bij het samenstellen van een open leerplatform.

Checklist besliscriteria
Hoe kies je een open leerplatform?

Heb je al een keuze gemaakt voor het juiste leerplatform? Lees dan onze artikelen over Hoe beheer je een leerplatform? en Het belang van een goede device keuze.

Laat hier je vraag achter

Samen van gedachten wisselen?

Plan een bel afspraak in mijn agenda.

Maak een afspraak
Contact_Pieter_grijs

Ik help je graag verder

EV
Pieter Roovers

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Innovatie in het onderwijs: Waarom het niet blijft hangen
  • Digitale transformatie van bibliotheken en onderwijs
  • Slim klassenmanagement met digitale tools
  • Kortingsactie Google Workspace upgrade
  • Van probleem naar oplossing: De kracht van een goede IT-sourcingstrategie
  • Wat is de aanbestedingsstrategie voor een leerplatform?