Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie | White paper > Hoe komen we nu echt in beweging?

Hoe komen we nu echt in beweging?

Het blijft lastig, veranderen. Ook als dat echt noodzakelijk is omdat er ‘iets’ niet werkt. Mensen zijn al gauw geneigd om de oorzaak buiten zichzelf te leggen, bij voorkeur bij dat ‘iets’ wat het dus niet doet. Een bekend voorbeeld binnen het onderwijs is complexe software als leerlingvolgsystemen of leerplatformen. Het is bekend dat veel leerplatformen op scholen onvoldoende of zelfs helemaal niet worden gebruikt. Het zal wel aan het systeem liggen.

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

Expanding Visions

Voorbereiding is de sleutel tot kwartiermaken

Verleg de focus

Bij elke nieuwe technologische ontwikkeling zijn mensen feilloos in staat om aan te geven wat er mis is met het product. Radio, televisie, computer, internet, smartphone: de negatieve kanten zijn eenvoudig te benoemen maar bovenal zijn ze altijd hetzelfde. Het gaat nooit over het product zelf maar altijd over wat we er mee doen. Het feit dat er veel rotzooi op TV wordt uitgezonden, kan je het apparaat natuurlijk niet kwalijk nemen.

 

Daarnaast zijn wij mensen heel goed om bij veranderingen te wijzen op die zaken die nog niet of moeilijk te realiseren zijn. Zo stelden niet zo heel lang geleden (met name) Duitse autobouwers dat de doelstellingen voor elektrisch rijden nooit gehaald konden worden. Er waren namelijk onvoldoende laadpalen. Het werd helemaal niks. Dat vond ik dus erg geestig, want dat was precies de reactie die Henry Ford kreeg bij de introductie van de eerste auto voor de massa. ‘Dus om uw auto een succes te maken, dienen er door het hele land ‘tankstations’ te komen?’ Kansloos (zeiden de koetsiers).

 

Implementatie is veranderen

De implementatie van leerplatformen binnen het onderwijs lijdt aan dezelfde manco’s. Het product werkt niet dus stappen we over naar een ander product. Vaak krijgen we dan een nieuw product dat ook niet werkt. In de zin dat de meeste docenten er nauwelijks mee werken of in het ergste geval er met een grote boog omheen lopen. Het ontwerpen, inrichten en daadwerkelijk gebruiken van complexe digitale systemen is precisiewerk en vraagt om een nauwgezette implementatie. Bovenal moeten eindgebruikers een aantoonbaar voordeel hebben bij het gebruik van het product. Anders gaan zijn het niet gebruiken, zo simpel is het.

Implementatie is verandering

De gebruikers moeten vooral worden meegenomen in de verandering. ‘Je deed het wellicht op manier A maar we gaan het nu allemaal op manier B doen’. En dat is lastig. Mensen willen best wel mee maar in de regel is veranderen iets wat ver weg is en gebeurt door anderen. Bij elke productintroductie en implementatie dient de gebruiker dan ook centraal te staan. Anders wordt het helemaal niks. Hoe dan wel?

Voorbereiding!

Complexe projecten vragen om een goede voorbereiding. Een voorbereiding die veel verder gaat dan standaard projectmanagement. De oplossing kan liggen in kwartiermaken. Hierbij worden alle randvoorwaarden en doelstellingen van de organisatie tegen het licht gehouden voordat we überhaupt gaan beginnen. En dan zou zomaar kunnen blijken er helemaal niets mis is met dat ‘ingewikkelde product’ waar we iets anders voor willen hebben. We moeten het alleen beter inrichten en de gebruikers echt meenemen. Goed voordenken dus.

 

Meer weten over kwartiermaken? Bekijk hieronder ook mijn vlog over dit onderwerp. En lees de white paper 'Kwartiermaken: stapsgewijs naar een programmaplan'.

Whitepaper kwartiermaken
Lees snel verder!

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Innovatie in het onderwijs: Waarom het niet blijft hangen
  • Digitale transformatie van bibliotheken en onderwijs
  • Slim klassenmanagement met digitale tools
  • Kortingsactie Google Workspace upgrade
  • Van probleem naar oplossing: De kracht van een goede IT-sourcingstrategie
  • Wat is de aanbestedingsstrategie voor een leerplatform?