Edublog > Leren zichtbaar maken | Open leerplatform > Hoe vaardig gaan we op vakantie?

Hoe vaardig gaan we op vakantie?

De vakantie is begonnen en we trekken erop uit. Voordat we op pad gaan maken we een planning. Waar gaan we heen, en hoe? We boeken de reis, pakken de koffers, stappen op het vliegtuig of koppelen de caravan vast. Allemaal handelingen (executieve vaardigheden) die we, dikwijls onbewust, aanspreken om ons beoogde vakantiedoel te halen. 

Voor menig leerling is het aanspreken van deze executieve vaardigheden geen vanzelfsprekendheid en wordt het beoogde leerdoel een extra uitdaging. Wat bedoelen we precies en op welke wijze willen we dit digitaal in beeld krijgen?

Jaap Kraaijenhagen foto

Door: Jaap Kraaijenhagen

Expanding Visions

Happy kids travel by the car

Schoolplannen zoomen o.a. in op executieve vaardigheden. Wat bedoelen we precies hiermee en hoe wil je deze terug zien in een leerplatform?

Schoolplannen zoomen in op formatief werken maar zeer zeker ook op executieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Moeite met plannen, concentratieproblemen of een verkeerd zelfbeeld kunnen bijdragen aan het gevoel dat het leren een opgave wordt en dat het beoogde leerdoel niet of onvoldoende behaald wordt. Om effectief te kunnen leren, is inzicht in je vaardigheden van belang. Voor het uitvoeren van verschillende taken pas je immers ook meerdere vaardigheden toe. Heb je als leerling eenmaal dit inzicht, dan bevordert dit de intrinsieke motivatie en zal het leren makkelijker gaan.

Executieve vaardigheden

Executieve vaardigheden zijn al die regelfuncties van de hersenen die essentieel zijn voor het realiseren van doelgericht en aangepast gedrag, zoals het starten met een taak en het vasthouden van de aandacht. Executieve functies dragen bij om de tijd te nemen en na te denken alvorens te handelen.

 

Het EVO model (executive vaardigheden in het onderwijs) brengt de executieve functies terug tot 6 domeinen. 

EVO-model-vrijstaand

 

Reflectie

De bereidheid om naar de ontwikkeling van je vaardigheden te kijken, vraagt van de leerling een stukje reflecterend vermogen. Wat gaat goed, wat vind ik lastig en waar moet ik nog aan werken? Het dwingt de leerling na te denken over hun eigen ervaringen en gedrag en dit vervolgens aan te passen. De leerling kent zichzelf immers het beste. De leerkracht zal de leerling moeten helpen om dit inzicht te krijgen. Heeft de leerling eenmaal dit inzicht dan zal het hem of haar helpen richting het beoogde leerdoel.

 

Digitaal

Een leerplatform kan een effectief hulpmiddel zijn om digitaal inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de executieve vaardigheden van de leerling. Niet alleen voor de leerling zelf, maar ook voor de leerkracht en ouder. Hoe je dit visueel wilt terugzien kan van onderwijsvorm en school verschillen.

 

Naast het inzicht waar de leerling staat met betrekking tot zijn of haar leerdoelen, kan inzicht in deze vaardigheden helpen om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling. Een portfolio, dat eigendom is van de leerling, kan daarbij als bewijsmateriaal dienen en een hulpmiddel zijn in het driehoeksgesprek. De mogelijkheid tot reflectie en de wijze waarop kan eveneens van school tot school verschillen.  

 

Het Aerobe leerplatform gebruikt directe input van het onderwijs om het leren zichtbaar te maken en de ontwikkeling van de leerling in beeld te krijgen. Het Aerobe team heeft hiervoor een klankbord programma samengesteld waarin input van het onderwijs wordt opgehaald en de samenwerking met het onderwijs geborgd wordt. 

 

Deelname aan het programma heeft als voordeel dat de deelnemende school actief sturing kan geven aan het definitieve product. Wil je ook deelnemen of meer weten? Graag informeer ik je hier verder over. 

 

Nu eerst op vakantie en genieten van een welverdiende break. 

 

Laat hier je vraag achter

Meer weten?

Maak een afspraak
Contact_Jaap_grijs

Ik help je graag verder

EV
Jaap Kraaijenhagen

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie
  • De route naar formatief handelen met een open leerplatform