Edublog > IT-koers bepalen | Digitale transformatie > Innovatie in het onderwijs: Waarom het niet blijft hangen

Innovatie in het onderwijs: Waarom het niet blijft hangen

Digitale ontwikkelingen in het onderwijs lijken soms over elkaar heen te buitelen. Van adaptieve software en virtual reality tot kunstmatige intelligentie (AI). Tegelijkertijd beklijft er niet heel veel. Nu is snelle digitale innovatie natuurlijk niet voorbehouden aan het onderwijs. Ook in andere sectoren vindt digitale transformatie plaats. Maar het lijkt in veel van die sectoren dat innovatie wel leidt tot concrete veranderingen. Leren we wel genoeg van het verleden?

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

IT-regisseur bij Expanding Vsions

Concept of time is money Eisenhower dollar coins on face of analog clock

De kernvraag kon onvoldoende beantwoord worden: Wat was de reden dat we dit zijn gaan gebruiken?

Ik heb het op deze plek wel vaker betoogd. IT is zeker binnen het funderend onderwijs vooral veel IT. Niet zelden zijn er meerdere applicaties voor hetzelfde doel. En wat dat doel dan precies is, weten we onvoldoende. Het lijkt of we te weinig stilstaan bij wat we willen bereiken. En dat begint met terugblikken. Het is een relatief simpele manier om te onderzoeken waarom een bepaalde toepassing wel of niet succesvol is geweest: Evalueren.

Bij een aantal projecten hebben wij met onderwijsteams zo’n evaluatie uitgevoerd. Maar al gauw werd het dan een lastig gesprek. Want de kernvraag kon onvoldoende worden beantwoord: Wat was de reden dat wij dit zijn gaan gebruiken?

Wat moest het opbrengen? Als je dat niet of onvoldoende weet, stuur je eigenlijk in de mist. Elk resultaat is dan eigenlijk wel goed. Of juist niet.

Hierin verschilt het funderend onderwijs wel degelijk van andere sectoren. De nut en noodzaak is vaak onvoldoende helder. En dat is eigenlijk best gek. Want (bijna) elke school heeft een heldere visie op onderwijs. En als je door het schoolgebouw loopt, zie je allemaal goed opgeleide inhoudsdeskundigen. Die docenten weten heel goed wat ze aan het doen zijn. Maar op het vlak van digitalisering lijkt het wel alsof beslissingen op dat vlak ad-hoc worden genomen. Het ligt dus niet aan de inhoud. Het is het proces waar het fout gaat. En de organisatie.

Als we digitalisering als een grote kans zien binnen het onderwijs dan moeten we het ook zo benaderen.

Een serieuze innovatie die echt kan bijdragen aan beter onderwijs. Denk dus goed na over wat je wil bereiken. Betrek hier docenten en i-coaches bij. Maak een helder plan, een visie op digitalisering. En maak het behapbaar, want de valkuil is teveel tegelijkertijd te willen doen. 

 

En echt, AI kan ook nog wel even wachten. Het is verstandiger om even na te denken over wat nu echt goed zou kunnen werken. Maar ook het onderwijs is niet vrij van The Fear Of Missing Out, dat snap ik ook wel. En de mogelijkheden als uitgangspunt nemen (iets kan, dus we gaan het toepassen) hoeft niet verkeerd te zijn. Technologisch gedreven verandering is ook verandering. Maar neem de tijd. Anders wordt AI, als voorbeeld, de volgende 3D printer. 

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Gaan Bring Your Own Device en klassenmanagement wel samen?
  • De digitale transformatie is de sleutel tot toekomstbestendig onderwijs
  • Klantverhaal: ICT-transformatie bij de Bibliotheek Deventer: gemak, genot en gewin als basis voor succes
  • De toekomst van de doorstroomtoets in Aerobe uitgelegd
  • Meer tijdwinst en minder werkdruk door digitaal klassenmanagement
  • Klantverhaal: Hoe Het Rhedens omvormde van IT-beheer naar IT-regie