Edublog > Digitale transformatie > IPON: Kijk verder dan je neus lang is

IPON: Kijk verder dan je neus lang is

Het onderwijs staat flink onder druk en dit wordt dan ook regelmatig in het nieuws besproken. Niet alleen het tekort aan leraren en de hoge werkdruk, maar ook de rol van uitgeverijen en distributeurs wordt kritisch bekeken. Binnenkort staan ze allemaal samen op de IPON.
Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

sea shells and perls on the beach

Naast de grote spelers staan er ook kleinere leveranciers op de IPON. En ervaringsdeskundigen die hun kennis graag met je delen.

Recentelijk nog werd door Arjen Lubach (bekijk het fragment op YouTube) de lesmethodes kritisch en uiteraard op satirische wijze tegen het licht gehouden. Maar ook Trouw deed onderzoek en kwam met een uitgebreid artikel ‘De twee bedrijven die schoolspullen leveren kunnen vragen wat ze willen’. Met name de distributeurs Heutink ICT en De Rolf groep komen er niet goed vanaf.

 

De toegevoegde waarde van open lesmateriaal

Het huidige ecosysteem van leveranciers maakt het lastig voor scholen om te wisselen tussen uitgeverijen op basis van inhoud en behoefte. Maar er is ook lesmateriaal beschikbaar onafhankelijk van uitgevers. Open leermateriaal betreft alle educatieve materialen die vrij beschikbaar zijn, bewerkbaar zijn, openbaar worden gesteld en die je kunt beoordelen op kwaliteit. Dat vraagt dus wel wat extra van de leerkracht, en is wellicht niet voor iedereen weggelegd. Maar het werken met open leermateriaal geeft leraren meer regie over de keuze en het gebruik van hulpmiddelen tijdens hun lessen. Hierdoor kan de leerkracht gemakkelijk inspelen op de actualiteit, projecten vormgeven en thematisch onderwijs op maat geven. Kiezen tussen uitgeverijen of open lesmateriaal? Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

Lees ook het blogartikel Niet de methode maar het kind centraal over Impuls Open Leermateriaal. 

 

Woon ook de kennissessies bij op de IPON

Binnenkort komen alle onderwijspartijen weer bij elkaar in een tweedaagse beurs over onderwijsinnovatie en ICT; de IPON. De bekendste partijen zijn hoogstwaarschijnlijk te herkennen aan de grootste stands. Mis niet de kans om je aan te melden voor de vele kennissessies. Deze sessies zijn misschien minder zichtbaar (geen posters, hippe truien of gadgets), maar absoluut de moeite waard om bij te wonen. Zelf zijn we te vinden op het Open leermiddelenplein. Daar geven we een presentatie over De route naar formatief handelen met een open leerplatform. Deze route ziet er voor iedere school anders uit, en juist daar zit de kracht van Aerobe.

 

Donderdag 29 februari 1045-1115u Open leermiddelenplein

5 cruciale afwegingen voordat je een leverancier kiest

  1. Korte termijn vs lange termijn onderwijsvisie.
  2. Openheid geeft vrijheid in zelfgekozen lesmateriaal en samenwerking.
  3. De valkuil van een vendor lock-in.
  4. Generalisme vs specialisme.
  5. Support in de breedte vs diepte.

Lees het volledige blogartikel 5 antwoorden voor het kiezen van jouw leverancier.

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie