Het bestemmingsplan vormde de basis voor de gehele herstructurering van de ICT-afdeling van SORG. Dankzij de heldere visie op digitalisering en de zorgvuldige uitvoering van het bestemmingsplan is SORG klaar voor de toekomst.
We spreken met Jurgen Schouten, sinds 2015 werkzaam bij SORG als ICT-manager, over de transformatie van hun ICT-afdeling. Onder zijn leiding en met de expertise van Expanding Visions heeft SORG de transitie doorgemaakt van een beheerorganisatie naar een regie-organisatie. Waarom was dit noodzakelijk en welke leerpunten kan hij met ons delen?
Door: Krijn Padmos
Expanding Visions
Het bestemmingsplan vormde de basis voor de gehele herstructurering van de ICT-afdeling van SORG. Dankzij de heldere visie op digitalisering en de zorgvuldige uitvoering van het bestemmingsplan is SORG klaar voor de toekomst.
Stichting voor Onderwijs op Reformatorische Grondslag (SORG) bestaat uit het Hoornbeeck College voor mbo met zes vestigingen en het Van Lodenstein College voor vo met vijf locaties. Sinds 1 januari 2025 zijn ze bestuurlijk gefuseerd met de Jacobus Fruytier en gaan verder als RBO scholen.
Bij SORG vinden we dat digitalisering ondersteunend moet zijn aan het onderwijs, het is niet een doel op zich. Het draait om de kennis, vaardigheden, normen en waarden die we onze leerlingen en studenten willen meegeven. Digitalisering helpt ons daarbij, maar het is slechts een middel. Aan het woord is Jurgen Schouten, ICT-manager bij RBO scholen (voorheen SORG) en opdrachtgever.
Terug in 2017 kreeg SORG te maken met een langdurige verstoring van de internetinfrastructuur die geruime tijd aanhield. Het lesgeven werd enorm verstoord. ICT schreef voor hoe de computers gebruikt moesten worden en daarmee hoe leerkrachten digitaal les moesten geven, wat veel weerstand opleverde. Tegelijkertijd gaf de verouderde infrastructuur steeds meer problemen. Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. De ICT-afdeling beheerde de infrastructuur zelf, maar dat bleek niet meer houdbaar. We hadden simpelweg niet de juiste middelen in huis om deze problemen op te lossen, en bovendien was er onvoldoende focus op de behoeften van de leerkrachten.
Om tot een oplossing te komen, werd EV ingeschakeld om een bestemmingsplan voor SORG te ontwikkelen. Het doel: de transitie maken van een uitvoerende organisatie naar een regieorganisatie. Hierbij lag de focus op het verbeteren van de infrastructuur, het grotendeels uitbesteden van technische taken en het versterken van de interne regievoering. Dit plan vormde de basis voor de gehele herstructurering van de ICT-afdeling van SORG.
In 2018 ging het bestemmingsplan van start en werd de transitie naar een regieorganisatie in gang gezet. Dit bracht ingrijpende veranderingen met zich mee. We hebben onze hele ICT-afdeling opnieuw georganiseerd. We hebben ervoor gekozen om met hetzelfde team de transitie te maken. In plaats van mensen te vervangen, kregen de medewerkers nieuwe rollen en verantwoordelijkheden. Dit vroeg om een verandering in hun werk, maar ook in hun mindset.
We hebben gekeken naar de toekomst van hun werk en waar hun ambities lagen, nu techniek werd uitbesteed. Samen bepaalden we welke functies en vaardigheden nodig waren en welke rol het beste paste bij de talenten van onze mensen. Door deze aanpak konden de medewerkers succesvol doorgroeien binnen de regieorganisatie, met behoud van betrokkenheid en kwaliteit.
In plaats van ons te concentreren op het beheer van technologie, voeren we nu de regie over de ICT-diensten. SORG heeft samen met EV de uitbesteding georganiseerd van belangrijke technische onderdelen, zoals het serverpark, werkplekbeheer en het netwerk.
In de afgelopen jaren heeft SORG belangrijke stappen gezet om de ICT-infrastructuur op orde te krijgen. Waar we in het verleden nog problemen hadden met trage of instabiele verbindingen, is nu alles goed geregeld. Elke leerkracht heeft een eigen laptop, en we hebben overal snelle en stabiele wifi. Dat zijn essentiële randvoorwaarden waar we nu niet meer over na hoeven te denken. Een uitspraak die bij ons nog wel eens wordt gedaan is: 'ICT moet zijn als gas, water en licht'. Het doet het altijd, en als er een storing is, is deze kortdurend en wordt snel verholpen. Dat niveau is voor SORG bereikt.
Daarnaast heeft SORG op elke locatie een vast aanspreekpunt voor ICT, wat volgens Schouten "een gouden zet" was. Het hebben van een dedicated persoon per locatie zorgt ervoor dat problemen snel worden opgelost en de lijnen kort blijven. Hiermee krijgt ICT ook een gezicht op locatie en is de verbinding met onderwijs optimaal.
SORG kijkt met veel tevredenheid terug op de samenwerking met EV. Het bestemmingsplan heeft ons enorm veel gebracht. Dit was absoluut de juiste richting, en EV heeft ons daar uitstekend bij geholpen. Hun kennis en ervaring binnen het onderwijs, gecombineerd met hun expertise op het gebied van informatisering, maakte hen de perfecte partner voor dit traject. De regievoering over ICT binnen SORG staat nu als een huis. Dankzij de heldere visie op digitalisering en de zorgvuldige uitvoering van het bestemmingsplan, is SORG klaar voor de toekomst.
Op 1 januari 2025 fuseerde SORG met de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap en ging verder als RBO Scholen. Deze fusie brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. De grootste uitdaging is om dezelfde kwaliteit te blijven leveren als voorheen. We moeten de ICT-omgevingen en (delen van) de afdelingen van beide organisaties samenvoegen en integreren tot één geheel. Daarnaast zorgt de implementatie van het normenkader en nieuwe regelgeving op het gebied van privacy en veiligheid voor extra druk op de ICT-afdeling. Het is veel werk, maar ik maak me er geen zorgen over. De basis is nu sterk, dankzij de verrichte inspanningen en de samenwerking met EV. We zijn klaar voor de volgende stap.
Laat hier je vraag achter