Een publicatie van het NRC haalde vorige week aan, dat leerlingen door het gebruik van iPads en laptops in het primair onderwijs een steeds slechter handschrift krijgen.
Die digitale middelen zorgen ervoor dat leerlingen snel leren typen en nog maar weinig oefenen met schrijven.
Door: Pieter Roovers
Expanding Visions
Nu is het inderdaad belangrijk te leren goed om te gaan met digitale middelen, maar een leesbaar handschrift blijft noodzakelijk, want niet iedereen wordt huisarts. Bovendien leerde onderzoek van Longcamp et al. uit 2005 dat leerlingen zelf geschreven tekst beter onthouden dan zelf getypte tekst. Aan zelf schrijven gaat samenvatten en dus begrijpen vooraf. Leerlingen die meer met de hand schrijven, leren ook nog beter lezen. Er is dus een belangrijke meerwaarde voor met de hand leren schrijven.
Moet je dan maar geen digitale middelen gebruiken? Natuurlijk wel, maar je moet wel eerst bedenken, welk middel je voor welk doel inzet. Soms is dat een pen en papier, soms is een digitaal leermiddel de beste ondersteuning. Denk alleen maar eens aan de ondersteuning die digitale middelen kunnen bieden aan dyslectische leerlingen of de rol die ze hebben gespeeld in het afstandsonderwijs tijdens de coronacrisis. Ze maakten het mogelijk dat het onderwijs bij de meeste scholen door kon gaan. Nu is er tijd voor een volgende stap: leren van de crisis en het geleerde inzetten voor verbetering.
Belangrijk is het om de inzet van digitale middelen zo te organiseren dat het onderwijs optimaal wordt ondersteund en dat reeds succesvolle inzet van digitale middelen niet verloren gaat in de onderwijshectiek.
Dat betekent, dat je niet alleen moet bedenken wat er nodig is, maar ook hoe je dat zo organiseert dat het ook wordt gebruikt. Wie moet je daarbij betrekken en wat is er voor nodig om dit tot een succes te maken? Welke randvoorwaarden moeten zijn geregeld? Dit voorbereiden en zorgen dat het proces gaat lopen, betekent dat je de regie moet gaan nemen. Zorg ervoor dat jouw plan en beoogde doelen helder en vooral haalbaar zijn.
Met een hopelijk nu naderend einde aan de coronamaatregelen is ook voor jouw organisatie dit misschien het moment om zelf de regie in handen te nemen om digitale middelen in het onderwijs te laten renderen en de meest succesvolle inzet ervan te behouden of zelfs uit te bouwen. Als je wilt, denk ik graag met je mee hoe je dit concreet vorm kunt geven.
Laat hier je vraag achter