Er worden heel veel IT applicaties de klas binnen gebracht: educatieve applicaties, portfolio's, etc. Is het teveel? Hoe zorg je voor (blijvend) succes?
Er komen heel veel IT applicaties de klas binnen, denk aan educatieve applicaties, portfolio’s en leeromgevingen. De corona periode was daarin een katalysator. Dit alles om leren met IT mogelijk te maken. Maar is het teveel? Zien we door de bomen het bos niet meer? Hoe zorgen we voor succes?
Door: Jessica Pfeiffer
Aerobe
Er worden heel veel IT applicaties de klas binnen gebracht: educatieve applicaties, portfolio's, etc. Is het teveel? Hoe zorg je voor (blijvend) succes?
De introductie van nieuwe technologie leidt regelmatig tot frustratie en weerstand. ‘Nog een systeem?’, ‘Hier heb ik geen tijd voor’, ‘Wat heb ik hier aan?’. Als je dit als organisatie niet goed begeleidt en organiseert, dan loop je een groot risico dat een investering in nieuwe technologie niet gaat renderen. Met mogelijk verregaande gevolgen als gedemotiveerde collega’s, het niet behalen van de onderwijsvisie en het achter blijven van rendement. De vraag is dan: Hoe zorg je ervoor dat nieuwe technologie wel een succes wordt? Het sleutelwoord is hier adoptie.
In de context van IT is adoptie ‘het je eigen maken van nieuwe technologie’. Adoptie gaat over gebruik. Hieronder valt:
Adoptie is van cruciaal belang bij het introduceren van nieuwe technologie bij jouw organisatie. Als het goed is, is er nagedacht hoe het je dagelijkse werk beter maakt, hoe het aansluit op je onderwijsvisie. Daarom is er voor deze technologie gekozen. Maar is er ook nagedacht over de impact hiervan? De impact op organisatie processen, samenwerking, andere bestaande techniek. Wordt dit niet of onvoldoende gedaan, dan is dit een groot risico voor succesvolle adoptie.
Hoe groter de verandering, des te nauwer de link met verandermanagement. Meer weten over hoe je verandermanagement inzet voor een succesvolle adoptie? Kom dan naar onze (gratis) online kennissessie. Daarin delen we 5 concrete adviezen aan de hand van een praktijkcase.
Laat hier je vraag achter