Edublog > IT regisseren > Welke leverancier past het best bij jou?

Welke leverancier past het best bij jou?

In onze dagelijkse praktijk horen we regelmatig van scholen dat zij ontevreden zijn over de prestaties hun leverancier. Presteren leveranciers in het onderwijs dan zo slecht? Dat kan haast niet waar zijn. Maar wat is de oorzaak dat dit blijkbaar wel zo beleefd wordt? Past de leverancier wel bij de school of de school bij de leverancier? Zijn de wederzijdse verwachtingspatronen wel op elkaar afgestemd?

Frits Pfeiffer foto

Door: Frits Pfeiffer

Expanding Visions

Leerkracht ontevreden over leverancier
In onze dagelijkse praktijk horen we vaak van scholen dat zij ontevreden zijn over de prestaties van hun leverancier. Wat gaat er mis? Lees verder wat je er aan doet om teleurstellingen te voorkomen.

In onze dagelijkse praktijk horen we regelmatig van scholen dat zij ontevreden zijn over de prestaties hun leverancier. Presteren leveranciers in het onderwijs dan zo slecht? Dat kan haast niet waar zijn. Maar wat is de oorzaak dat dit blijkbaar wel zo beleefd wordt? Past de leverancier wel bij de school of de school bij de leverancier? Zijn de wederzijdse verwachtingspatronen wel op elkaar afgestemd?In onze dagelijkse praktijk horen we regelmatig van scholen dat zij ontevreden zijn over de prestaties hun leverancier. Presteren leveranciers in het onderwijs dan zo slecht? Dat kan haast niet waar zijn. Maar wat is de oorzaak dat dit blijkbaar wel zo beleefd wordt? Past de leverancier wel bij de school of de school bij de leverancier? Zijn de wederzijdse verwachtingspatronen wel op elkaar afgestemd?In onze dagelijkse praktijk horen we regelmatig van scholen dat zij ontevreden zijn over de prestaties hun leverancier. Presteren leveranciers in het onderwijs dan zo slecht? Dat kan haast niet waar zijn. Maar wat is de oorzaak dat dit blijkbaar wel zo beleefd wordt? Past de leverancier wel bij de school of de school bij de leverancier? Zijn de wederzijdse verwachtingspatronen wel op elkaar afgestemd?Bij het selecteren van een product wordt er op functionaliteit en prijs gelet. De kenmerken of competenties van de leverancier zijn vaak een ondergeschoven kindje. Toch is het van belang om specifieke competenties van de leverancier te kennen.Bij het selecteren van een product wordt er op functionaliteit en prijs gelet. De kenmerken of competenties van de leverancier zijn vaak een ondergeschoven kindje. Toch is het van belang om specifieke competenties van de leverancier te kennen.Bij het selecteren van een product wordt er op functionaliteit en prijs gelet. De kenmerken of competenties van de leverancier zijn vaak een ondergeschoven kindje. Bij het selecteren van een product wordt er op functionaliteit en prijs gelet. De kenmerken of competenties van de leverancier zijn vaak een ondergeschoven kindje. Bij het selecteren van een product wordt er op functionaliteit en prijs gelet. De kenmerken of competenties van de leverancier zijn vaak een ondergeschoven kindje. Bij het selecteren van een product wordt er op functionaliteit en prijs gelet. De kenmerken of competenties van de leverancier zijn vaak een ondergeschoven kindje. Dit is een test

'Bij goed opdrachtnemerschap hoort goed opdrachtgeverschap

Ontevreden leerkracht

Laat je niet verrassen

Bij het selecteren van een product wordt er vooral op functionaliteit en prijs gelet. De kenmerken of competenties van de beoogde leverancier(s) zijn vaak een ondergeschoven kindje. Toch is het van belang om specifieke competenties van de leverancier aan jouw verwachtingen te spiegelen. Zodat je je daarop voorafgaand aan de aanbesteding op kunt richten.


Hiermee voorkom je een mismatch die in de realisatie- en gebruiksfase tot uitdrukking zal komen. Een mismatch leidt meestal tot ontevreden gebruikers, te hoge kosten, frustratie bij opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit resulteert in een vertraging in het behalen van de strategische doelstellingen ofwel de ontwikkeling van het leren met IT, ofwel een rem op het onderwijs.

Stel vooraf een leveranciersprofiel op

De kenmerken van de leverancier (de opdrachtnemer) moeten bij de verwachtingen van de school/stichting (de opdrachtgever) aansluiten. Vaak wordt hier vooraf te weinig aandacht aan besteed. En achteraf is het te laat! Om te bepalen wat voor type en welke leveranciers aansluiten op de verwachtingen van de school kan er, voorafgaand aan de aanbesteding, een leveranciersprofiel opgesteld worden. In het volgende diagram zijn de verschillende leverancierstypen ingedeeld naar gelang de verwachte toegevoegde waarde voor de opdrachtgever. 

 

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Leverancierstrategie onderwijs

 

Voorbeelden:

  • Een glasvezelverbinding kan gezien worden als een randvoorwaarde en biedt weinig toegevoegde waarde. Er zijn meerdere leveranciers die een identiek product aanbieden. Dit wordt daarom gezien als een standaarddienst en kan tegen de laagste kosten ingekocht worden. Dit kan in het kwadrant ‘Standaard/algemeen’ ingekocht worden.

  • Een digitale leeromgeving (DLO) of open leerplatform is een branchespecifieke-oplossing met hoge toegevoegde waarde en zal in het kwadrant ‘Onderwijsoplossing vallen’.

  • Het laten maken van een samenwerkingsplatform o.b.v. Microsoft of Google is specialistisch maatwerk. Met als gevolg een hoge prijs en een hoog risico. Dit zal in het kwadrant ‘School/Stichtingsoplossing’ vallen.

  • Het ontwerpen en implementeren van een organisatiebrede WiFi-oplossing met standaard componenten is specialistenwerk met de focus op vakmanschap. Deze valt in het kwadrant ‘Vakmanschap’.

Voorkom verrassingen en stel voorafgaand aan een aanbesteding een leveranciersprofiel op!

 

NB. Jouw verwachtingspatroon moet ook opgelijnd zijn met je sourcingstrategie. Het leveranciersprofiel is daar een afgeleide van. Lees verder in ons artikel over sourcingstrategie.

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie