Edublog > IT-koers bepalen | Digitale transformatie > 3 tips voor digitale transformatie

3 tips voor digitale transformatie

Wat is digitale transformatie in het onderwijs? Waarom heb je het nodig? En waar begin je? Transformeren kan je leren. Ik geef je 3 tips waar je op moet letten, zodat jij vliegend van start kan gaan! 

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Image of businesswoman breaking bricks with hand

 

Wat is digitale transformatie in het onderwijs?  Waarom heb je het nodig? En hoe begin je? 3 tips voor een vliegende start.

Wat is digitale transformatie?

Digitale transformatie is een aanpak die je helpt je IT visie op onderwijs te realiseren. Hoe verschilt het van digitalisering? Je spreekt over digitalisering wanneer je fysieke informatie digitaliseert met behulp van technologie. Een simpel voorbeeld is het schoolbord vervangen door een digibord. De leerkracht kan nu informatie digitaal schrijven. Digitale transformatie gaat een stap verder, waarbij digitalisering ook zorgt voor toegevoegde waarde door de gehele organisatie. Toegevoegde waarde die aansluit bij jouw visie. Er zijn drie gebieden die gemoeid zijn bij digitale transformatie:

  • Mensen - wie de dingen doen.
  • Processen - hoe we de dingen doen. 
  • Technologie - waarmee we de dingen doen.

Je haalt pas voordeel uit nieuwe technologieën als je er als organisatie mee om weet te gaan. Een digibord biedt veel meer mogelijkheden dan enkel informatie opschrijven. Denk aan filmpjes bekijken, interacteren met de leerling en gebruikmaken van zoekmachines. Om optimaal gebruik te maken van de technologie, moet de les anders ingericht worden inclusief de bijbehorende werkprocessen. Dit betekent ook dat de leerkracht hiertoe in staat moet zijn. Voor dit alles is verandering nodig. Er vindt geen innovatie plaats als de organisatie niet in staat is zich aan te passen. Pas als alle drie de gebieden samenkomen, is er sprake van digitale transformatie.

Transformatie

Waar begin je met zo'n digitale transformatie?

 

Bied een horizon

Zorg dat je als organisatie een duidelijke visie hebt, bijvoorbeeld ‘Leren met IT’ en geef hier echt richting aan. Betrek je collega’s en geef ze eigenaarschap om hiermee aan de slag te gaan. Echter, ontbreekt er een horizon, dan loop je het risico op wildgroei. Te veel leuke ideeën die bottom-up op de werkvloer ontstaan, zijn vaak met weinig richting of visie bedacht. Het gevolg is een wildgroei aan innovatieve IT applicaties voor in de les en systemen op school. Het gebruik zal niet duurzaam zijn. Tevens is het een enorme kluif voor de IT afdeling om te beheren (als ze er al vanaf weten!).

 

Durf keuzes te maken

Naast een visie is er ook een concreet plan van aanpak nodig voor een digitale transformatie. Durf keuzes te maken in dit plan. Als je te kleine stapjes neemt, zal er geen transformatie plaatsvinden. Bijvoorbeeld, als school heb je een 3d printer aangeschaft. Dat is innovatief. Maar, als je het hierbij laat, dan vergeet je de gebieden 'mens' en 'processen'. Op zijn best, zal er digitalisatie plaatsvinden, maar dit zet geen zoden aan de dijk. De kans is heel groot dat de printer weinig tot niet gebruikt zal worden. Dat is zonde van de investering, en je komt niet écht vooruit.

 

Geef bewegingsruimte  

Om zowel mens, processen als techniek aan te pakken, is het belangrijk dat de omgeving hier ook naar is. Dat is niet overal vanzelfsprekend. Denk aan (te) strenge regels vanuit de IT afdeling met betrekking tot de aanschaf van IT. Goed bedoeld en belangrijk, maar het maakt het erg lastig om vernieuwing op te starten. De uitdaging is hier om de juiste balans te vinden. Een ander bijvoorbeeld is een inflexibele houding van collega's; ook wel een fixed mindset. Denk niet in problemen maar in mogelijkheden, want dat voedt vernieuwing. Lees hier meer over het toepassen van een groeimindset

 

Digitale transformatie is zo makkelijk nog niet. En het gaat zeker niet over één dag ijs. Deze drie tips helpen je in ieder geval een start te maken. Succes!

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie
  • De route naar formatief handelen met een open leerplatform
  • Wat het onderwijs van Coolblue kan leren
  • Wat te doen met weerstand
  • Smartphones uit de klas zorgt voor serieus beveiligingsdilemma