Edublog > Open leerplatform | IT-koers bepalen > 4 vragen die je jezelf moet stellen voordat je start met een digitale leeromgeving

4 vragen die je jezelf moet stellen voordat je start met een digitale leeromgeving

Vorige week organiseerde Expanding Visions een online kennissessie met als hoofdonderwerp het plan van aanpak voor een digitale leeromgeving. We presenteerden de sessie aan de hand van 4 belangrijke vragen.

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Starten met een leeromgeving

Wat moet je helder hebben voordat je opzoek gaat naar een (andere) digitale leeromgeving of open leerplatform? Stel jezelf de volgende 4 vragen.

 

1. Wat zoek je echt?

Er komen veel verschillende termen voorbij als een digitale of elektronische leeromgeving (DLO / ELO), leermanagement systeem (LMS) en een open leerplatform. Het zijn containerbegrippen geworden waarvan iedereen een andere definitie hanteert. Zoek je dus niet vast op een term. Kijk goed naar de functies die het systeem biedt en of die aansluiten op jouw wensen.

Definitie open leerplatform

Wij hanteren de definitie dat een open leerplatform de verbindende factor tussen het primaire werkgebied van het onderwijs, de IT infrastructuur en de educatieve software. Het dient onafhankelijk te zijn van IT-afdelingen, IT-leveranciers en educatieve uitgeverijen. Meer weten? Lees dan verder op onze themapagina open leerplatform.

2. Wie betrekken we erbij?

Is het een vraagstuk die per school getackeld moet worden of als collectief door het bovenschoolse bestuur? Dit hangt sterk af van het ‘type’ leeromgeving waar je naar op zoek bent. Een klassenmanagement tool is generieker dan een leermanagement tool die aansluit op specifieke onderwijsmethodes. Daarom is het zaak om het antwoord op de eerste vraag helder te hebben.

 

3. Wie gaat er leveren?

Wil je de digitale leeromgeving combineren met infrastructuur of met leermiddelen? Of maak je juist de keuze om het te scheiden en kies je voor een partij met een specialistische focus. Het kiezen van de juiste leverancier voorkomt een mismatch in de realisatie- en gebruiksfase. Voor meer verdieping, lees dan onze blog over het opstellen van jouw gewenste leveranciersprofiel. Deze keuze heeft ook betrekking op de manier van aanbesteden. Kan dit onderhands of moet je Europees aanbesteden?

 

4. Hoe stimuleren we gebruik en adoptie?

Projectmanagers hebben het geregeld over het creëren van draagvlak. Draagvlak is een vorm van externe motivatie. Wij hebben het liever over het creëren betrokkenheid omdat dit uitgaat van intrinsieke motivatie. Daarvoor is het belangrijk om te bepalen waar jij en je collega’s staan op de adoptiecurve. Iedere fase behoeft een andere aanpak om betrokkenheid te bewerkstelligen. Mensen vooraan de curve gaan snel mee in de verandering. Maar als je de rest niet meekrijgt, ontstaat er een kloof (chasm in afbeelding) met als gevolg geen betrokkenheid, geen adoptie, en uiteindelijk geen digitale leeromgeving. Voor meer verdieping lees ook ons artikel over verandermanagement.

 

chasm 3

 

Ook een kennissessie bijwonen? Houd onze socials in de gaten. Wil je meer weten over dit onderwerp? Download hier ons plan van aanpak voor een digitale leeromgeving. In zes stappen naar een digitale leeromgeving.

Download plan van aanpak
Lees snel verder

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities
  • Klantverhaal: Hoe Aerobe de beheer(s)tijd voor RVKO heeft gehalveerd
  • Normenkader IBP: Weten hoe je er nu voor staat