Steeds meer scholen kiezen voor BYOD of CYOD, waarbij de leerling zelf een device regelt voor school. Maar een dergelijk project kent vele haken en ogen. Wat moet je kiezen en waar moet je aan denken?
Steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs kiezen voor Bring Your Own Device (BYOD) of Choose Your Own Device (CYOD), hierbij regelt de leerling zelf een device voor gebruik op school. Maar vaak worden scholen overvallen door de complexiteit van de introductie van BYOD of CYOD. Want welke variant moet je kiezen en welke consequenties heeft deze keuze? Waar moet je allemaal aan denken?
Door: Janine Pastoor-Verkaik
Expanding Visions
Steeds meer scholen kiezen voor BYOD of CYOD, waarbij de leerling zelf een device regelt voor school. Maar een dergelijk project kent vele haken en ogen. Wat moet je kiezen en waar moet je aan denken?
Bij BYOD nemen leerlingen een eigen device mee naar school, binnen de kaders van de school. Scholen stellen kaders aan bijvoorbeeld het besturingssysteem (Microsoft / Google / Apple) of het type apparaat (laptop / chromebook / tablet). Dit kan een nieuw aangeschaft device zijn uit de reguliere winkel of reeds in bezit.
Bij CYOD kiezen leerlingen een device uit een door de school aangeboden selectie. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een specifieke CYOD leverancier en een schoolspecifieke webshop.
Hoewel er veel voordelen te benoemen zijn voor de introductie van CYOD ten opzichte van BYOD, blijft de implementatie een uitdaging. De implementatie wordt vaak overschat en overhaast. Een drietal adviezen voor de implementatie en adoptie:
**NB. CYOD & BYOD zijn termen die komen uit het bedrijfsleven en zijn overgenomen binnen het onderwijs. Bij BYOD in een zakelijke omgeving ontvangt de medewerker van een bedrijf een X bedrag voor het aanschaffen / gebruiken van een eigen laptop voor zakelijke doeleinden. Bij CYOD in een zakelijke omgeving kiest de werknemer een device uit een selectie aangeboden en aangeschaft door de organisatie. Dit terwijl in het middelbaar onderwijs de ouders vaak zelf (grotendeels) de kosten dragen voor het device. Dit betekent dat in het onderwijs de ouders & leerlingen de eigenaar zijn van het device.
Wil je meer weten over de meerwaarde van het gebruik van devices in de klas en hoe je hiertoe komt? Lees dan mijn white paper waarin ik het routeplan schets om tot succes te komen.
Laat hier je vraag achter