Edublog > IT regisseren | Digitale transformatie > CYOD vs BYOD, wat past beter bij jouw school?

CYOD vs BYOD, wat past beter bij jouw school?

Steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs kiezen voor Bring Your Own Device (BYOD) of Choose Your Own Device (CYOD), hierbij regelt de leerling zelf een device voor gebruik op school. Maar vaak worden scholen overvallen door de complexiteit van de introductie van BYOD of CYOD. Want welke variant moet je kiezen en welke consequenties heeft deze keuze? Waar moet je allemaal aan denken? 

Janine Pastoor-Verkaik foto

Door: Janine Pastoor-Verkaik

Expanding Visions

Group of a students studying in the university library

Steeds meer scholen kiezen voor BYOD of CYOD, waarbij de leerling zelf een device regelt voor school. Maar een dergelijk project kent vele haken en ogen. Wat moet je kiezen en waar moet je aan denken? 

CYOD versus BYOD: wat is het verschil?

Bij BYOD nemen leerlingen een eigen device mee naar school, binnen de kaders van de school. Scholen stellen kaders aan bijvoorbeeld het besturingssysteem (Microsoft / Google / Apple) of het type apparaat (laptop / chromebook / tablet). Dit kan een nieuw aangeschaft device zijn uit de reguliere winkel of reeds in bezit. 

Bij CYOD kiezen leerlingen een device uit een door de school aangeboden selectie. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een specifieke CYOD leverancier en een schoolspecifieke webshop. 

Maar wat moet je dan kiezen?

Hoewel in beiden gevallen ouders een device aanschaffen voor hun kind, zitten er nadelen aan een puur BYOD-beleid. BYOD zorgt voor een grote diversiteit aan devices. Devices die kunnen verschillen in mogelijkheden en kwaliteit. Dit maakt het voor de IT-afdeling erg moeilijk om de juiste ondersteuning te bieden. 

Bij CYOD is er een beperkt aantal typen devices in omloop die worden geselecteerd en uitgegeven via de school, dit levert de volgende voordelen op: 
  • Het uitdelen van software en het klaarzetten van de omgeving is bij de start centraal geregeld. Bij BYOD voert de leerling dit zelf uit. 
  • Doordat leerlingen gebruik maken van dezelfde devices met dezelfde omgeving is het beantwoorden van vragen en oplossen van problemen eenvoudiger. 
  • De druk op de IT-afdeling is beperkt wanneer je samenwerkt met een CYOD leverancier die Device as a Service, oftewel DaaS* aanbiedt. 
  • Bij BYOD is er een groter kwaliteitsverschil tussen de devices. De ene ouder of verzorger kan zich een beter device veroorloven dan de ander. Dit maakt dat sociaal-economische ongelijkheid zichtbaar is in de klas. 
*Bij DaaS besteed je het volledige proces rondom de devices uit aan de leverancier. De leverancier installeert het device, geeft het uit, regelt de administratie en repareert of vervangt het bij defecten. Ouders of de school betalen hiervoor een vast bedrag per maand. 

3 adviezen voor de implementatie & adoptie

Hoewel er veel voordelen te benoemen zijn voor de introductie van CYOD ten opzichte van BYOD, blijft de implementatie een uitdaging. De implementatie wordt vaak overschat en overhaast. Een drietal adviezen voor de implementatie en adoptie: 

  • Als school mag je ouders niet verplichten een device voor hun kind aan te schaffen. Hoewel veel ouders bereid zijn om een device aan te schaffen, moet je als school een oplossing bieden aan ouders die dit weigeren of niet in staat zijn een device aan te schaffen. Het is belangrijk deze concrete oplossing tijdig te communiceren aan ouders om onrust te voorkomen. 
  • Indien ouders betalen** voor het device zijn zij ook de eigenaar van het device. Dit heeft gevolgen over de mate waarin je als school het device kan/mag beheren. Als school moet je je hier bewust van zijn en nagaan in hoeverre je het device wil beheren en wat dit betekent voor het project. 
  • Een ander aandachtspunt is het werken met de devices tijdens de les. Vaak ligt de focus op de aanschaf en levering van de devices. Wanneer dit succesvol is afgerond ziet de school het project vaak als geslaagd. Dit terwijl je pas kan spreken van succes wanneer de devices een bijdrage leveren aan beter onderwijs. Daarom moet er na de uitlevering aandacht zijn en blijven voor de inzet van de devices tijdens de les en hoe ze kunnen bijdragen aan beter onderwijs. 

**NB. CYOD & BYOD zijn termen die komen uit het bedrijfsleven en zijn overgenomen binnen het onderwijs. Bij BYOD in een zakelijke omgeving ontvangt de medewerker van een bedrijf een X bedrag voor het aanschaffen / gebruiken van een eigen laptop voor zakelijke doeleinden. Bij CYOD in een zakelijke omgeving kiest de werknemer een device uit een selectie aangeboden en aangeschaft door de organisatie. Dit terwijl in het middelbaar onderwijs de ouders vaak zelf (grotendeels) de kosten dragen voor het device. Dit betekent dat in het onderwijs de ouders & leerlingen de eigenaar zijn van het device. 

 

Hoe devices bijdragen aan beter onderwijs

Wil je meer weten over de meerwaarde van het gebruik van devices in de klas en hoe je hiertoe komt? Lees dan mijn white paper waarin ik het routeplan schets om tot succes te komen.  

Routeplan: Lesgeven met devices
Lees de white paper

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto janine transparant

Ik help je graag verder

Logo EV basis
Janine Pastoor

IT-regisseur

Lees ook de andere edublog artikelen

Laten we gaan groeimind-setten!
  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs