Edublog > IT-koers bepalen > Datagestuurd onderwijs: zinvol of zinloos?

Datagestuurd onderwijs: zinvol of zinloos?

Een ontwikkeling die al jaren de ronde doet maar vooral nog een belofte is betreft het ‘datagestuurd onderwijs’. Op basis van veel data uit verschillende bronnen zou het onderwijs ondersteund kunnen worden om meer inzicht in leerresultaten te krijgen. En in het verlengde daarvan zelfs de onderwijskwaliteit te verhogen. Dat is nogal wat. Maar is het ook haalbaar? 

 

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

Expanding Visions

Back view image of businessman drawing graphics on wall

Privacy en informatieveiligheid

Het ‘spelen’ met data leidt bijna per definitie tot risico’s. Zowel op het vlak van privacy als informatieveiligheid. Op veel scholen is privacy vooral een beleidsvraagstuk. Er is wel opgeschreven dat we aan ‘doelbinding’ en ‘dataminimalisatie’ doen maar in de praktijk rolt data bijna ongemerkt van A naar B. Informatiesystemen zijn vaak matig beveiligd en met een druk op de spreekwoordelijk knop kunnen er gegevens worden geëxporteerd. Naar andere informatiesystemen of gewoon een excel sheetje. Het maakt allemaal niet uit.

 

Ook het toegangsbeheer is veelal onvoldoende ingericht. Op menig school staat identity & access management (wie mag waar bij en waarom) nog in de kinderschoenen. De deur naar veel gevoelige gegevens staat wagenwijd open. Dit alles maakt het behoorlijk risicovol om met datagestuurd onderwijs aan de slag te gaan. 

 

Kwaliteit van data

Als we iets zinvols met gegevens willen doen dan begint het met de kwaliteit van die gegevens. Als we data willen analyseren en toepassen om er bepaalde informatie uit te halen dan dient die data ‘waar’ te zijn. En daar schort het aan. Informatiesystemen in het onderwijs bevatten niet zelden data die niet consistent of zelfs geheel fout is. En sommige data staat, in net even een andere vorm, in meerdere systemen. Wat is dan de waarheid? Zonder consistente data is er eigenlijk geen beginnen aan.

 

Informatiemanagement

Als de borging van privacy, informatieveiligheid en de kwaliteit van data onvoldoende is dan is het toepassen van datagestuurd onderwijs redelijk zinloos. Maar als deze randvoorwaarden wel goed zijn ingevuld, is het dan ook zinvol?

 

Er zijn veel mooie ontwikkelingen op het vlak van datagestuurd werken in verschillende sectoren. Wat hierbij opvalt is de lange weg die deze organisaties hebben afgelegd. Eerst de basis op orde en heel zwaar inzetten op informatiemanagement is hierbij het credo. Tegelijkertijd moet het onderwijs zich afvragen wat de zin van datagestuurd onderwijs is. IT is namelijk nooit een doel op zich. Het kan veel bijdragen aan zinvol onderwijs, maar het is geen toverstokje. En of datagestuurd onderwijs zinvol is, bepaalt u helemaal zelf. Dat vraagt om inzicht en visie. De techniek volgt later wel.

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Wat mag je verwachten van een servicedesk?
  • EV Klantverhaal: De digitale transformatie van de OBA naar een moderne bibliotheek
  • De lerende organisatie in het onderwijs: Een focus op projectevaluatie
  • EV Klantverhaal: Een einde aan de lappendeken van IT bij Aeres
  • Innovatie in het onderwijs: Waarom het niet blijft hangen
  • Digitale transformatie van bibliotheken en onderwijs