Doorontwikkelen

De keerzijde van digitalisering

Nederland is al sinds jaar en dag koploper op het vlak van digitalisering. In de recente EU ranglijst zijn we echter een plaatsje gezakt naar nummer drie. Direct achter Finland en Zweden. De belangrijkste reden daarvoor is de beperkte beschikbaarheid van kennis. 

Marcel de Jager foto

Door: Marcel de Jager

EV

Vaardigheden IT infrastructuur

Tekort aan vaardigheden

Het vinden van voldoende werknemers met digitale vaardigheden op bijvoorbeeld het vlak van cyberbeveiliging en kunstmatige intelligentie lijkt hierbij het grootste probleem. Op het vlak van infrastructuur is Nederland echter nog altijd wereldtop. Maar ook hier begint het wat te schuren.

 

Domino effect

De digitale infrastructuur in Nederland is namelijk zo goed dat we heel veel cruciale processen zijn gaan digitaliseren. Het gevolg is dat er een enorme kwetsbaarheid is ontstaan. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid beschrijft in het Cybersecuritybeeld Nederland dat dit kan leiden tot een domino effect waarbij zelfs de elektriciteitsvoorzieningen in het gehele land kunnen uitvallen. Het rapport stelt “Door het bijna volledig verdwijnen van analoge alternatieven en de afwezigheid van terugvalopties is de afhankelijkheid zo groot geworden dat aantasting kan leiden tot maatschappij ontwrichtende schade.”

 

Infrastructuur & onderwijs

Het bruggetje naar het onderwijs is snel gemaakt. Ook daar zien we dat digitalisering in een alsmaar sneller tempo plaatsvindt. Dat kan een hoop voordelen hebben maar de risico’s zijn evident. Uitval van de digitale snelweg is al gauw een uitdaging als de les volledig digitaal is voorbereid. Het boek wordt immers steeds vaker vervangen door een digitale variant. Echt kritisch wordt het bij examens. Als die digitaal worden afgenomen neemt de vereiste beschikbaarheid van de infrastructuur vanzelfsprekend enorm toe.

 

Kwetsbaar- en afhankelijkheid

Hoewel veel onderwijsinstellingen zich dit gelukkig realiseren zijn maatregelen vaak nog ver te zoeken. Een extra internetverbinding als fail-over is nog redelijk eenvoudig te regelen. Maar als we even verder kijken wordt het al gauw ingewikkeld. Op veel digitale ‘diensten’ heeft de school namelijk weinig grip. Het in kaart brengen van de kwetsbaarheden (en de noodzakelijke maatregelen) is echter wel de eerste, noodzakelijke, stap. Want voor u het weet kunt u de leerlingen naar huis sturen. ‘Sorry, de IT is stuk’.

Terug naar het thema
Lees onze andere blogs over Doorontwikkelen

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
Contact_Marcel_grijs

Ik help je graag verder

EV
Marcel de Jager

Interessant? Lees dan ook de volgende stukken

Nut en noodzaak van een digitaal portfolio
Digitaal portfolio leerling
 • Hoe komen we nu echt in beweging?
  Voorbereiding is de sleutel tot kwartiermaken
 • Hoe besteed je een open leerplatform aan?
  Aanbesteding open leerplatform
 • Hoe beheer je een open leerplatform?
  Beheerorganisatie leerplatform
 • Educatieve content en infrastructuur
  Educatieve content infrastructuur