Edublog > Open leerplatform > Gaan Bring Your Own Device en klassenmanagement wel samen?

Gaan Bring Your Own Device en klassenmanagement wel samen?

Eerder schreef ik een artikel over “Het belang van een goede device keuze”. Device staat hier voor het apparaat waarmee een leerling zijn digitale onderwijs volgt. De kernboodschap van dit artikel uit 2023 was dat je eerst goed moet nadenken wat je wil bereiken met je digitale onderwijs, hoe je dit wil beheren en op welke manier je klassenmanagement wil vormgeven. 
Nu, in 2025, is er het nodige rondom klassenmanagement en device keuze veranderd c.q. vereenvoudigd. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Krijn Padmos foto

Door: Krijn Padmos

Expanding Visions

chaos classroom

Hoe houd je grip op het onderwijsproces tijdens het digitaal lesgeven als je leerlingen zelf hun computer meenemen? Kan je universeel digitaal klassenmanagement uitvoeren als iedereen een ander device meeneemt?

Klassenmanagement 2.0

Klassenmanagement tools zijn een verzameling handige functies die een leerkracht tot zijn beschikking heeft om grip te hebben over het onderwijsproces tijdens het digitaal lesgeven.
KM tools 2
Lees ook het artikel 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les.

 

Waarom klassenmanagement?

In de praktijk zien we vaak dat klassenmanagement tools de leerkracht enorm helpt. Tijdens het digitaal lesgeven zijn leerlingen vaak met hele andere dingen bezig dan waar de les over gaat. Als leerkracht zie je dat niet altijd. Je kijkt immers tegen de achterkant van het laptop- of Chromebookscherm. Loop je de klas in, dan zie je dat schermen of tabbladen worden weggeklikt.

 

Het glijdt je dus door de vingers. In de praktijk zien we dat dit voor sommige leerkrachten een reden is om te stoppen met digitaal lesgeven en mag de laptop of Chromebook in de tas blijven. Dat levert weer de vraag op bij de ouders waarom ze moeten investeren in een laptop of Chromebook als deze nauwelijks wordt gebruikt. Met de juiste tools in handen krijg je als leerkracht weer grip op het onderwijsproces. Denk aan tools voor het vrijgeven van alleen die applicaties die je in de les wil gebruiken (focus), het in één oogopslag kunnen zien waar alle leerlingen in de les mee bezig zijn, of juist specifiek meekijken op het scherm van één leerling. Overigens is techniek hierbij altijd een hulpmiddel, ondersteunend aan het primaire onderwijsproces. 

 

Universeel klassenmanagement

In het eerdere artikel "Het belang van een goede device keuze" schreef ik nog dat er een duidelijke relatie zit tussen het device van de leerling en klassenmanagement. Voorheen was klassenmanagement op een Windows laptop behoorlijk uitdagend, vooral als de leerling zijn eigen apparaat had meegebracht (Bring your own device - BYOD). Dit in tegenstelling tot een Chromebook, waar klassenmanagement veel eenvoudiger te beheren is. 

 

Tegenwoordig kan een Windows laptop en zelfs het onbeheerde BYOD ook goed via klassenmanagement worden bestuurd. Voor een leerkracht maakt het nu niet meer uit of binnen één klas een leerling een Chromebook of laptop gebruikt. Vanuit één scherm houdt de leerkracht het overzicht over de hele klas, kan een focus filter aanzetten en ingrijpen daar waar nodig. Het Aerobe open leerplatform is zo’n leeromgeving waarbij onafhankelijk klassenmanagement mogelijk is. Hierbij maakt het overigens niet uit of de leerling op school zit of thuis de les volgt. 

Overal KM

 

Wat is het belang dan nog van een goede device keuze?

Maakt het dan helemaal niet meer uit welk device je als school kiest? Natuurlijk zijn er nog andere aspecten. Uiteraard is de noodzakelijke functionaliteit van groot belang. Welke applicaties gebruik je en waar draaien deze? De beheersbaarheid blijft onmisbaar. Dit geldt alleen als je als school de devices zelf aanschaft en in gebruik geeft aan de leerling. Dit zien we in het primair onderwijs, maar ook al op enkele plaatsen in het voortgezet onderwijs. Een mooi voorbeeld waar de device keuze grote (positieve) invloed heeft op de beheerslast is bij Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs. Lees het artikel "Klantverhaal: Hoe Aerobe de beheer(s)tijd voor RVKO heeft gehalveerd".

 

Meer weten? Kom naar ons webinar.

Wil je meer weten over klassenmanagement in gemengde Windows en Google omgevingen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met mij.  

Meld je aan bij Evenementen voor één van de webinars die we organiseren over dit onderwerp. 

Maak een afspraak
Plan eens iets in mijn agenda

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Krijn_grijs

Ik help je graag verder

EV
Krijn Padmos

Lees ook de andere edublog artikelen

Klassenmanagement: het Zwitsers zakmes van de leerkracht
Klassenmanagement Aerobe
  • Klantverhaal: Hoe Nestas scholengroep onderwijs met IT simpel en krachtig maakt
  • Meer dan techniek: de kunst van het kiezen van een leeromgeving
  • Van digitale chaos naar structuur: Zo maak je klassenmanagement effectief
  • Gaan Bring Your Own Device en klassenmanagement wel samen?