De highlights van onze kennissessie met Anja Schoots (leerkracht en promovendus) over aan de slag gaan met eigenaarschap door leren zichtbaar te maken.
Hoe vergroten we de motivatie bij leerlingen in de klas? Welke rol spelen eigenaarschap en leren zichtbaar maken hierin? We vroegen het Anja Schoots, docent, promovendus en hoofd onderwijskwaliteit en innovatie bij een school in Noord-Holland.
Door: Jessica Pfeiffer
Aerobe
De highlights van onze kennissessie met Anja Schoots (leerkracht en promovendus) over aan de slag gaan met eigenaarschap door leren zichtbaar te maken.
Eind vorig jaar hebben we een kennissessie georganiseerd over eigenaarschap, samen met een externe spreker, Anja Schoots. Hier staan de highlights op een rij. Voor meer inhoudelijke toelichting raad ik je aan de kennissessie terug te kijken; deze vind je onderaan de pagina.
Goed eigenaarschap leidt onder andere tot persoonlijke ontwikkeling, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Eigenaarschap komt voort uit twee processen:
Onderwijs speelt een belangrijke rol om dit als kind te kunnen ontwikkelen. Dus hoe doe je dat?
Eigenaarschap wordt zichtbaar in de volgende stappen: intentie, doelen stellen en plannen, zelfregulering en zelfreflectie. Dit alleen maakt nog geen eigenaarschap, omdat het voort kan komen uit extrinsieke motivatie (het belonen of straffen door de leerkracht). Eigenaarschap wordt het pas wanneer er drie psychologische processen aan ten grondslag liggen: bewustzijn, vertrouwen in eigen kunnen, en het besef van normen en waarden.
Door bovenstaand als één geheel vast te pakken, gaan leerlingen meer diepgaand leren (intrinsieke motivatie) en ontdekken ze hun eigen talenten. Dit zorgt voor een beter welzijn en een beter begrip hoe zij van waarde kunnen zijn voor hun omgeving, samen met anderen. Eigenaarschap vergroot de motivatie om te leren.
(Voor meer voorbeelden vanaf minuut 47)
Met behulp van het curriculaire spinnenweb (Thijs & Van den Akker, 2009) kan je dit op correcte wijze borgen in het curriculum.
Eén van de voorbeelden die Anja bespreekt in de kennissessie is hoe eigenaarschap bij haar op school wordt onderwezen. Bij burgerschap werken leerlingen aan maatschappelijke problemen uit de praktijk; bijvoorbeeld de overbevolking van rivierkreeften in het gebied rondom Schiphol. De maatschappelijke insteek geeft meer betekenis aan het leren. Er worden leerdoelen gecombineerd uit meerdere disciplines, namelijk die van eigenaarschap, aardrijkskunde en biologie. Leerlingen werken in groepjes aan een oplossing, komen klassikaal tot succescriteria en zijn zelf verantwoordelijk voor de planning (vanaf minuut 26 van de sessie).
Met behulp van Aerobe LMS worden deze elementen van de opdracht ingericht, zodat leerling en leerkracht zicht hebben op de samenwerking, voortgang en reflectie. Het resultaat en de ontwikkeling van de leerling worden gepresenteerd in een visuele weergave. Een waardevolle toevoeging op de platte cijferlijst.
We hebben de kennissessie opgenomen. Bekijk via onderstaande knop de sessie terug. Enthousiast geworden of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactblok.
Laat hier je vraag achter