Edublog > Leren zichtbaar maken > Hoe je eigenaarschap ontwikkelt op school

Hoe je eigenaarschap ontwikkelt op school

Hoe vergroten we de motivatie bij leerlingen in de klas? Welke rol spelen eigenaarschap en leren zichtbaar maken hierin? We vroegen het Anja Schoots, docent, promovendus en hoofd onderwijskwaliteit en innovatie bij een school in Noord-Holland.

Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Happy children silhouettes on summer meadow running and jumping

De highlights van onze kennissessie met Anja Schoots (leerkracht en promovendus) over aan de slag gaan met eigenaarschap door leren zichtbaar te maken.

Eind vorig jaar hebben we een kennissessie georganiseerd over eigenaarschap, samen met een externe spreker, Anja Schoots. Hier staan de highlights op een rij. Voor meer inhoudelijke toelichting raad ik je aan de kennissessie terug te kijken; deze vind je onderaan de pagina. 

 

Hoe ontstaat eigenaarschap bij een leerling?

Goed eigenaarschap leidt onder andere tot persoonlijke ontwikkeling, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Eigenaarschap komt voort uit twee processen:

  • het je dingen eigen maken, en
  • eigenheid ontwikkelen in de maatschappij, samen met anderen.

Onderwijs speelt een belangrijke rol om dit als kind te kunnen ontwikkelen. Dus hoe doe je dat?

Eigenaarschap wordt zichtbaar in de volgende stappen: intentie, doelen stellen en plannen, zelfregulering en zelfreflectie. Dit alleen maakt nog geen eigenaarschap, omdat het voort kan komen uit extrinsieke motivatie (het belonen of straffen door de leerkracht). Eigenaarschap wordt het pas wanneer er drie psychologische processen aan ten grondslag liggen: bewustzijn, vertrouwen in eigen kunnen, en het besef van normen en waarden.

Model Anja

Hoe ontwikkel je eigenaarschap op school?

Door bovenstaand als één geheel vast te pakken, gaan leerlingen meer diepgaand leren (intrinsieke motivatie) en ontdekken ze hun eigen talenten. Dit zorgt voor een beter welzijn en een beter begrip hoe zij van waarde kunnen zijn voor hun omgeving, samen met anderen. Eigenaarschap vergroot de motivatie om te leren.

Voorbeelden van doelen voor eigenaarschap

  • Het vertrouwen in eigen kunnen door te denken in mogelijkheden en het besef dat je verschil kan maken.
  • Het ontwikkelen van intentie door te beseffen wat je moet doen en waar je naartoe wilt.
  • Het zelfregulerend handelen door het nemen van initiatief, samenwerken en doorzettingsvermogen.

(Voor meer voorbeelden vanaf minuut 47)

Met behulp van het curriculaire spinnenweb (Thijs & Van den Akker, 2009) kan je dit op correcte wijze borgen in het curriculum.

Eén van de voorbeelden die Anja bespreekt in de kennissessie is hoe eigenaarschap bij haar op school wordt onderwezen. Bij burgerschap werken leerlingen aan maatschappelijke problemen uit de praktijk; bijvoorbeeld de overbevolking van rivierkreeften in het gebied rondom Schiphol. De maatschappelijke insteek geeft meer betekenis aan het leren. Er worden leerdoelen gecombineerd uit meerdere disciplines, namelijk die van eigenaarschap, aardrijkskunde en biologie. Leerlingen werken in groepjes aan een oplossing, komen klassikaal tot succescriteria en zijn zelf verantwoordelijk voor de planning (vanaf minuut 26 van de sessie).

 

Met behulp van Aerobe LMS worden deze elementen van de opdracht ingericht, zodat leerling en leerkracht zicht hebben op de samenwerking, voortgang en reflectie. Het resultaat en de ontwikkeling van de leerling worden gepresenteerd in een visuele weergave. Een waardevolle toevoeging op de platte cijferlijst.

 

Wil je de kennissessie terugkijken? 

We hebben de kennissessie opgenomen. Bekijk via onderstaande knop de sessie terug. Enthousiast geworden of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactblok.

Aerobe LMS
Meer weten over leren zichtbaar maken?
Kennissessie van 2 november 2022 met externe spreker Anja Schoots over 'Aan de slag met eigenaarschap door leren zichtbaar te maken'. Bekijk ook onze andere video's op ons Aerobe YouTube kanaal.

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

Laten we gaan groeimind-setten!
  • De status quo bias in het onderwijs
  • SIVON beveelt betaalde Google Workspace versies aan voor gegarandeerde veiligheid
  • IT uitbesteden: Kans of valstrik?
  • Hoe een bestemmingsplan helpt bij het realiseren van ambities