3 ervaringsdeskundigen leggen uit hoe zij krachtig innoveren op hun school: wie, wat en hoe.
Vorige week kreeg ik de kans om het congres OnderwijsInzicht bij te wonen. De interessantste sessie vond ik 'Krachtig innoveren met technologische vernieuwing: Hoe doe je dat?' Wat vooral mijn aandacht trok, waren de praktijkervaringen. Drie experts uit het onderwijsveld (ROC Twente, Lucas Onderwijs en Onderwijsgroep Tilburg) deelden hun waardevolle tips en trucs voor effectieve innovatie.
Door: Jessica Pfeiffer
Aerobe
3 ervaringsdeskundigen leggen uit hoe zij krachtig innoveren op hun school: wie, wat en hoe.
Met wie ga je innoveren?
Samen staan we sterker! Dit kan zowel met een team van docenten als op grotere schaal met meerdere scholen. Het cruciale punt hierbij is dat elke deelnemer moet ervaren dat het samenwerken meerwaarde biedt. Als je de taak eigenlijk in je eentje kunt klaren, zal de samenwerking snel verwateren. Je moet elkaar nodig hebben. Bovendien benadrukte een spreker het belang van het kiezen van personen die echt inhoudelijk aan de slag willen. Het draait niet alleen om diegene die gek is op gadgets en technologie, maar om iemand die technologie beschouwt als een verrijking van hun vakgebied of zelfs noodzakelijk vindt.
Wat ga je precies innoveren?
Wat is de visie? Is er binnen de samenwerking consensus over deze visie? Spreek deze duidelijk uit. Een interessante tip van een spreker was om het Visiespel van SLO (primair onderwijs) te proberen. Wat wil je bereiken? Zet het op papier en maak specifieke doelstellingen. Dit stelt je in staat om gedurende het proces de voortgang te meten en bij te sturen wanneer nodig. Meer over doelen formuleren in Kleine stappen, groot effect.
Hoe ga je dan innoveren?
Wanneer de visie en bijbehorende doelen duidelijk zijn, is het tijd om een plan te maken. Hierbij is het essentieel om voldoende tijd, ruimte en ondersteuning te regelen (lees ook Laten we gaan groeimind-setten). De betrokkenheid van je leidinggevende is absoluut noodzakelijk. En als de planning eenmaal rond is, moet je je er ook daadwerkelijk aan committeren. Zorg voor tussentijdse evaluaties en oplevermomenten om de voortgang te bewaken. Het is een goede motivator om het proces gaande te houden.
Innovatie in het onderwijs vereist teamwork en een gedeelde visie. Kies teamleden die technologie begrijpen als een waardevol hulpmiddel, stel duidelijke doelen en neem de tijd voor planning en ondersteuning. Betrek je leidinggevende en blijf verantwoordelijk voor de voortgang. Samenwerking en toewijding zijn de sleutel tot het verbeteren van de educatieve ervaring voor docenten en leerlingen. Blijf geïnspireerd en blijf innoveren!
Meer lezen over verandering realiseren? Lees dan ook de white paper Verandermanagement.
Laat hier je vraag achter