Edublog > Leren zichtbaar maken | Digitale transformatie > Kleine stappen, groot effect

Kleine stappen, groot effect

De leerling meer eigenaarschap geven op zijn eigen leerproces. Belangrijk, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Zo weet ik er nog een paar. Hoe kom je nu tot actie? Door klein te beginnen. Zelfs de kleinste stap zorgt ervoor dat je in beweging komt. Hoe pas je dit toe in je (school)ambities?
Jessica Pfeiffer foto

Door: Jessica Pfeiffer

Aerobe

Crank wheel machine working concept with racks served on silver plate by hand in white glove and industrial grey wall pattern background.

Zelfs de kleinste stap zorgt ervoor dat je in beweging komt, letterlijk en figuurlijk. Hoe pas je dit toe in je ambities? En, hoe zet je dit in voor anderen?

Iedereen heeft dromen, ambities, plannen vol verandering, zowel privé als in het werk. Om er maar een paar te noemen een halve marathon rennen, 10 kg afvallen, een nieuwe baan, of onderwijs-specifiek, leerdoelgericht werken, een ander leerplatform of een nieuwe onderwijsvisie.

 

Stuk voor stuk grote veranderingen waarin je moet investeren om tot realisatie te komen. Je wilt het wel, maar vaak lukt het niet. En waarom niet? Je hebt er nu geen tijd voor, of je hebt er anderen voor nodig, die eerst overtuigd moeten worden, voordat zij, op hun beurt, er tijd voor maken. Veel moeite, en dan ben je nog niet eens begonnen! Dus je stelt het uit, en van uitstel komt afstel. Zonde!

Kleine stappen werken heel goed, waarom?

De uitdaging zit vaak in het feit dat je doelen te groot zijn. Dan wordt de kans van mislukken ook groter. Grote doelen zijn lastig te overzien en daarom voelt het als niet haalbaar. Probeer het daarom behapbaar te maken. Knip het op in kleine stukken. Kleine stappen werken heel goed, waarom? Ze zorgen ervoor dat je in beweging komt, letterlijk en figuurlijk. Een kleine stap minimaliseert het risico en vergroot de kans op succes. En succes smaakt naar meer.

 

Uit onderzoek blijkt dat vooruitgang boeken richting het behalen van je doel zorgt voor een stijging in: 

  • Motivatie,
  • Prestaties,
  • Vermogen om nieuwe vaardigheden te leren en behouden.

Kleine stappen nemen, heeft nog een ander groot voordeel bij het behalen van je doelen. Namelijk in het meenemen van anderen in het (adoptie)proces. Om je doel te bereiken, heb je vaak inzet nodig van anderen (collega's, familie, vrienden). Door kleine stappen te nemen, maak je het proces begrijpelijk en inzichtelijk voor iedereen. Dit neemt onzekerheid weg. Erg belangrijk, want verandering brengt onzekerheid met zich mee en dat ervaren we als een risico.

 

Zo ook bij de ambitie om de leerling meer eigenaarschap te geven op zijn eigen leerproces. Eén manier is om dat eerst groot uit te denken en in een gedetailleerd plan uiteen te zetten (in projectmanagement heet dit 'Waterfall'). Dit is een tijdrovende oefening, en dan moet je nog beginnen met de realisatie. Wanneer zou dat in de planning passen? Een ander groot risico is dat je heel lastig kan bijsturen op het plan, mochten wensen of ambities wijzigen tijdens de realisatie. Een goed alternatief is bepalen hoe je, snel en concreet, een eerste stap kan zetten door klein te beginnen. Een quick win, die motiveert om door te zetten. En die je in staat stelt bij te sturen waar nodig.

 

Benieuwd hoe die eerste stap eruitziet?

In onze kennissessie ‘Aan de slag met eigenaarschap door leren zichtbaar te maken’ vertelde Anja Schoots (promovendus én docent) over haar ervaringen met klein beginnen. Haar school (Ichthus Lyceum) ging aan de slag met het vergroten van eigenaarschap bij de leerlingen. Bekijk de sessie terug op ons YouTube-kanaal. Lees ook het blogartikel Hoe je eigenaarschap ontwikkelt op school.

Kijk de sessie terug
De link naar ons kanaal

Laat hier je vraag achter

Verder praten?

Ik plan graag een bel afspraak met je in.

Kom in contact
foto jessica aerobe

Ik help je graag verder

Aerobe logo
Jessica Pfeiffer

Lees ook de andere edublog artikelen

Laten we gaan groeimind-setten!
  • Kortingsactie Google Workspace upgrade
  • Van probleem naar oplossing: De kracht van een goede IT-sourcingstrategie
  • Wat is de aanbestedingsstrategie voor een leerplatform?
  • Bewaart IT de rust in de klas?