Edublog > Open leerplatform | IT-koers bepalen > IPON vraagt om positie van bestuur en directie

IPON vraagt om positie van bestuur en directie

De IPON is weer voorbij. In twee dagen tijd konden de bezoekers zich vergapen aan vernieuwde leermiddelen, gadgets, inspiratiesessies en wat dies meer. Ook voor netwerken is een beurs de ideale plek om onder het genot van een kop koffie ideeën met elkaar uit te wisselen (wel even zoeken naar de koffie).

In de arena van het ”Digitale Leermiddelenplein" mochten wij iets vertellen over formatief handelen en ons open leerplatform Aerobe.

Als je op zo'n beurs rondloopt, merk je dat IT, als middel, steeds meer mogelijkheden biedt en steeds dieper het onderwijs induikt. Van directie en bestuurders vraagt dit de positie van IT opnieuw te bekijken. Wat wordt daarbij de bestemming en hoe schets je de horizon? 

Jaap Kraaijenhagen foto

Door: Jaap Kraaijenhagen

Aerobe

Hiker couple looking at map in forest

Als je op zo'n beurs rondloopt, merk je dat IT, als middel, steeds dieper het onderwijs induikt. Dit verandert de positie van IT op

De Cloudklas anno nu

De techreuzen Microsoft en Google zijn inmiddels ver doorgedrongen binnen het funderend onderwijs en ook uitgevers laten zich niet onbemoeid. Onlangs werd nog bekendgemaakt dat Sanoma Learning en Microsoft gaan samenwerken om leerinhoud en lesmateriaal toegankelijker en beschikbaarder te maken binnen leersystemen die al op school gebruikt worden. De Groene Amsterdammer plaatste recentelijk een artikel over de Cloudklas en hoe diep IT inmiddels het onderwijs in is geslopen. Ook de Rabobank deed onderzoek en schetste in een rapport (2022) de invloed van "Educational Technology" op het onderwijs.

 

De inzet van IT kan veel voordelen opleveren voor leerkracht en leerling, mits weloverwogen gekozen en goed ingezet. Blended Learning is niet meer weg te denken en ook in de voorbereiding en uitvoering van de les kan IT de leerkracht ontzorgen en biedt het mogelijkheden tot samenwerking.

"Educational Technology"

Onder educatieve technologie verstaan we apparatuur en software die in combinatie met onderwijstheorie en -praktijk worden gebruikt om het leren makkelijker te maken.

 

Rapport Rabobank, 2022. 

De keerzijde wordt zichtbaar

De inzet van IT, mits goed ingezet, brengt zonder meer toegevoegde waarde voor leerkracht en leerling. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat de invloed van de eerder genoemde techbedrijven steeds meer toeneemt. Naast het leveren van de infrastructuur bepalen ze ook steeds meer de inhoud en de aard van het onderwijs. Ze gaan steeds meer beslissen hoe leerlingen leren. In digitaal leermateriaal schuilen algoritmen en het gebruik van ChatGPT en Gemini neemt steeds meer toe. Naast allerlei ethische aspecten kun je je afvragen wie straks nog de les bepaalt en wat dit betekent voor de positie van de leerkracht en het onderwijs in het algemeen?

 

 

Aan de slag met je eigen organisatie

Al deze ontwikkelingen, naast issues als privacy, veiligheid en ethiek, vragen om bewuste keuzes van bestuur en directie m.b.t. de inzet van digitaal leermateriaal, toetsbeleid en de organisatie van IT. Ondanks de vele vragen rondom educational technology en de groeiende invloed van techreuzen is het zaak dat de leerkracht aan het stuur blijft en directie en bestuur, samen met het onderwijsveld, de regie pakken.

 

Sectoraal zijn er inmiddels leertrajecten opgestart om directie en besturen erop te wijzen hoe je het best omgaat binnen je organisatie met al deze nieuwe technologieën en hiervan de vruchten te plukken.

 

Maar hoe staat het met je eigen organisatie? Wat zijn de uitdagingen in het verlengde van het (vernieuwde) strategisch beleidsplan of het Koersplan? Hoe vertaal je dit naar IT toe en hoe neem je de organisatie daarin mee? Wat wordt daarbij de bestemming?

 

 

Bestemmingsplan IT

Mijn collega Marcel de Jager licht in deze vlog toe hoe een Bestemmingsplan IT een middel kan zijn om de betrokkenheid te vergroten en te komen tot heldere kaders voor je organisatie. Zijn de kaders eenmaal duidelijk dan kunnen er weloverwogen keuzes gemaakt worden ten aanzien van organisatie, leermiddelen en infrastructuur. 

 

Bij een volgende IPON (of BETT) loop je wellicht nog doelgerichter rond. Nieuwsgierig naar onze presentatie tijdens de IPON? Aanstaande woensdag presenteren we het nog een keer "De route naar formatief handelen met een open leerplatform". Aanmelden kan via onderstaande knop.

Info en aanmelden
20 maart, 15:30-16:00u

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Jaap_grijs

Ik help je graag verder

Aerobe logo met regel-1
Jaap Kraaijenhagen

Lees ook de andere edublog artikelen

  • Innovatie in het onderwijs: Waarom het niet blijft hangen
  • Digitale transformatie van bibliotheken en onderwijs
  • Slim klassenmanagement met digitale tools
  • Kortingsactie Google Workspace upgrade
  • Van probleem naar oplossing: De kracht van een goede IT-sourcingstrategie
  • Wat is de aanbestedingsstrategie voor een leerplatform?