Er was recent weer een hoop opwinding omtrent een nieuw product van Apple, de Vision Pro. Een geweldig product waar we nu nog niet zoveel mee kunnen. Maar straks wel? Ook in het onderwijs?
Er was recent weer een hoop opwinding omtrent een nieuw product van Apple, de Vision Pro. Deze bril combineert Virtual Reality (VR) op een buitengewoon slimme manier met Augmented Reality (AR). Waar VR je volledig onderdompelt in een virtuele omgeving legt AR een laag over de ‘echte’ wereld heen. Beide technologieën zijn natuurlijk niet nieuw en ook zeker niet door Apple uitgevonden. En dat geldt ook voor zo’n bril. Daar zijn al jaren verschillende varianten van in omloop. De vraag is echter niet zozeer of Apple een geweldig product gemaakt heeft, maar vooral wat we er straks mee kunnen. Waar gaat dit überhaupt succesvol zijn?
Door: Marcel de Jager
IT-regisseur
Er was recent weer een hoop opwinding omtrent een nieuw product van Apple, de Vision Pro. Een geweldig product waar we nu nog niet zoveel mee kunnen. Maar straks wel? Ook in het onderwijs?
Voor een eerste antwoord op deze vraag moeten we terug naar de introductie van de iPhone. Met dat apparaat kon je grosso modo bellen, muziek luisteren en ‘het internet op’. Op zich een revolutionair apparaat maar de rijkheid aan toepassingen (andere manieren van communiceren zoals WhatsApp, social media apps, inchecken in een vliegtuig, betalen met je telefoon en zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan) waren er nog helemaal niet. Apple gaf de iPhone aan de ontwikkelaars in de markt met als opdracht: leef je uit. En dat zal ook met de Vision Pro gebeuren. De grote stap voorwaarts is de geheel nieuwe dimensie die dit soort ‘ruimtelijke computers' letterlijk met zich meebrengen en de bediening daarvan. Ik denk dat we over 30 jaar enigszins meewarig terugkijken op onze huidige tijd waarin we met een toetsenbord cijfers en letters op een 2-dimensionaal scherm plaatsen en een apparaat gebruiken om een pijltje over datzelfde scherm te bewegen. Maar je hebt dus slimme ontwikkelaars nodig om daadwerkelijk invulling te geven aan deze nieuwe dimensie.
De wat? Over de metaverse raakten we in 2022 niet uitgepraat maar inmiddels is het wat naar de achtergrond gedrongen door het ‘nieuwe’ thema kunstmatige intelligentie. De door het moederbedrijf van Facebook ontwikkelde metaverse is een virtuele wereld waarin je elkaar kan ontmoeten. Mark Zuckerberg heeft de metaverse natuurlijk niet zelf bedacht. Het idee van een virtuele wereld om elkaar te ontmoeten en samen te werken bestaat al veel langer.
De eerste reacties waren nogal verdeeld, of eigenlijk redelijk negatief. Dit kwam deels door de nogal simplistisch ogende ‘wereld’ van de metaverse. Beetje met je avatar lopen in een wereld die eruitzag als een computerspelletje uit 1999. Dat hielp niet. Maar mensen kunnen zich sowieso weinig voorstellen bij zo’n virtuele wereld. Het wordt al gauw abstract. Kijk maar naar hoe men in de vorige eeuw naar de toekomst keek. Het waren vooral combinaties van bestaande ‘producten’. Dus een vliegende auto. Of een robot die eruitzag als een mens die vervolgens ging stofzuigen. Het idee dat je van de stofzuiger beter zelf een robot kon maken was simpelweg te ver weg. Mensen willen graag een langzame verandering en denken daarbij vooral in beperkingen. Zo zei Steve Ballmer van Microsoft over de eerste iPhone dat het niets kon worden ‘omdat het geen toetsenbord had’.
De Vision Pro zou wel eens de ‘killer app’ voor de metaverse kunnen worden. Juist de sterke samenvoeging van VR en AR en de haast magische bediening lijkt een gouden combinatie. Tel daarbij de slimme toepassingen op die de aankomende jaren zullen worden bedacht en we zien de toekomst van computing. Iedereen een bril op zijn of haar hoofd.
Wat betekent dit voor het onderwijs? In eerste instantie natuurlijk helemaal niets. Het apparaat is nog veel te groot, kent nauwelijks nog goede (onderwijs) toepassingen en is schrikbarend duur. Dat gaat ongetwijfeld allemaal veranderen, maar het duurt wel even. Maar om VR in het onderwijs in te zetten heb je vanzelfsprekend helemaal geen dure Vision Pro nodig. Dat kan ook met een goedkoop brilletje. Die heeft nog geen fractie van de mogelijkheden maar dat maakt niet uit. Je moet ergens beginnen en dat VR in het onderwijs een belangrijke en zinvolle bijdrage kan leveren (zie ook Kennisnet over dit onderwerp) is al lang duidelijk.
Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van het bedienen van computers een regelrechte revolutie gaat betekenen. En nee, niet in deze skibril variant. Maar een handzame, betaalbare, bril die de virtuele en echte wereld samenvoegt en een radicaal andere manier van bedienen heeft, gaat de traditionele pc’s en laptops vervangen. Dus een klas vol met kinderen die allemaal een VR / AR bril op hebben? Wen er maar vast aan.
Laat hier je vraag achter