Edublog > IT-koers bepalen | IT regisseren | Digitale transformatie > Digitale detox voor het onderwijs

Digitale detox voor het onderwijs

Op 19 juli 2024 werd de wereld opgeschrikt door een wereldwijde computerstoring. Om en nabij 8,5 miljoen computers kregen te maken met een fout in het software-update systeem van CrowdStrike. Nota bene een bedrijf op het gebied van cybersecurity. Resultaat: computers startten niet meer op en bleven hangen in het gevreesde blauwe scherm. 

Mijn eerste gedachte daarbij was, spannend en what's in it for me? Dat werd al snel duidelijk. Ik had die dag werkzaamheden aan mijn zonnepanelen. Gelukkig stond de monteur op de stoep, maar wel zonder werkbon waardoor ik zelf maar moest proberen uit te leggen wat er aan werkzaamheden uitgevoerd moest worden. 

Later die dag werd via het journaal en internetberichtgeving duidelijk wat de storing voor anderen betekende. Kijk alleen maar naar de wachtrijen op Schiphol en vertraagde vluchten. Sommige organisaties hebben dagen last gehad van de gevolgen van deze storing.

 

Krijn Padmos foto

Door: Krijn Padmos

Expanding Visions

What Have You Learned? road sign with sun background

Het uitvallen van computersystemen door een wereldwijde storing schreeuwt om aandacht voor continuïteitsmanagement. Dit is een paragraaf in het Normenkader IBP dat het onderwijs toch al moet implementeren. Nu dan toch haast maken met het Normenkader?

 

Sometimes you Win Sometimes you Learn written on red road sign with a sky background

Van bytes naar boeken naar het Normenkader Informatiebeveiliging

Het onderwijs had gelukkig vakantie c.q. bijna vakantie voor de laatste regio. Maar wat als deze storing midden in een volle lesweek of examenweek valt en ook nog eens lang duurt. Kunnen we nog terug naar de krijtborden? Hoe creatief kunnen we dan nog zijn?

We kunnen deze wereldwijde computerstoring als wake-up call gebruiken en eens nadenken over continuïteit. Veel scholen hikken letterlijk aan tegen de implementatie van het Normenkader Informatiebeveiliging vooor het Funderend Onderwijs (IBP-FO). Dit Normenkader bevat nota bene een onderdeel Bedrijfscontinuïteitsmanagement. Dat gaat over hoe je de school voorbereidt op een grote verstoring of calamiteit en hoe je dan het primaire proces voortgang kan laten vinden.

Misschien nu toch maar eens vaart maken?

Continuïteit en het normenkader informatiebeveiliging in het onderwijs

Binnen het Normenkader speelt continuïteit een cruciale rol. Het benadrukt het belang van het borgen van de beschikbaarheid en vertrouwelijkheid van informatie en informatiesystemen, zelfs in geval van verstoringen of uitval. Dit is essentieel om te waarborgen dat het onderwijsleerproces ongestoord kan blijven en dat gevoelige leerlinggegevens worden beschermd.

 

Concept of time is money Eisenhower dollar coins on face of analog clock

 

De koppeling tussen continuïteit en het Normenkader komt op diverse manieren tot uiting:

  1. Risicobeheer: Het Normenkader richt zich op het identificeren, analyseren en mitigeren van informatiebeveiligingsrisico's. Dit omvat ook het beoordelen van de potentiële impact van verstoringen op de onderwijscontinuïteit. Scholen dienen passende maatregelen te implementeren om deze risico's te beperken, zoals het maken van back-ups van cruciale data en het testen van noodprocedures.
  2. Incidentrespons: Het Normenkader benadrukt het belang van een effectief incidentresponsplan. Dit plan moet duidelijk omschrijven wat er moet gebeuren in geval van een informatiebeveiligingsincident, zoals een cyberaanval of een stroomstoring. Het doel is om de impact van het incident te minimaliseren en de normale bedrijfsvoering zo snel mogelijk te herstellen. Met andere woorden hoe ga je lesgeven na uitval van digitale leermiddelen. 
  3. Bewustwording en training: Het benadrukt het belang van bewustwording en training van alle betrokkenen bij informatiebeveiliging. Dit omvat schoolbesturen, leraren, leerlingen en ondersteunend personeel. Door iedereen te informeren over de risico's en procedures, kunnen incidenten worden voorkomen en de impact ervan worden beperkt.
  4. Technologie en processen: Het benadrukt het belang van robuuste technologie en processen om de informatiebeveiliging te waarborgen. Dit omvat het gebruik van betrouwbare IT-systemen, het implementeren van adequate toegangsbeheermaatregelen en het maken van regelmatige back-ups.
  5. Overwegingen voor het onderwijs: In de onderwijscontext is het van belang om continuïteitsplannen af te stemmen op de specifieke onderwijsactiviteiten en leerlinggegevens. Dit omvat het waarborgen van de beschikbaarheid van online leermiddelen, het beschermen van privacy van leerlingen en het borgen van de voortgang van examens en toetsen in geval van verstoringen.

 

Conclusie
Continuïteit is een essentieel aspect van het Normenkader in het onderwijs. Door passende maatregelen te implementeren om informatiebeveiligingsrisico's te beheersen, incidenten te bestrijden, bewustwording te vergroten en robuuste technologie en processen te gebruiken, kunnen scholen de beschikbaarheid van informatie en informatiesystemen waarborgen en het onderwijsleerproces ongestoord laten plaatsvinden, zelfs in het geval van onverwachte gebeurtenissen zoals een wereldwijde computerstoring.

Scan Normenkader IBPDe Scan Normenkader Informatiebeveiliging
Om scholen hierbij te helpen hebben wij de Scan Normenkader Informatiebeveiliging opgesteld. Hierbij brengen we samen met jouw school of stichting middels een nulmeting in kaart wat de huidige status van Informatiebeveiliging is. En dat exact conform het Normenkader IBP. Klik hier voor het aanvragen van een brochure Scan Normenkader IBP.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp of van gedachten wisselen? 

Maak een afspraak
Plan een iets in mijn agenda

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Krijn_grijs

Ik help je graag verder

EV
Krijn Padmos

Lees ook de andere edublog artikelen

Klassenmanagement: het Zwitsers zakmes van de leerkracht
Klassenmanagement Aerobe
  • Wat mag je verwachten van een servicedesk?
  • EV Klantverhaal: De digitale transformatie van de OBA naar een moderne bibliotheek
  • De lerende organisatie in het onderwijs: Een focus op projectevaluatie
  • EV Klantverhaal: Een einde aan de lappendeken van IT bij Aeres