Het creëren van een veilige omgeving is een randvoorwaarde voor succesvolle adoptie van nieuwe technologie. Niet iedereen pakt verandering even snel op. Hoe organiseer je een veilige omgeving?
Er komen heel veel IT-applicaties de klas binnen, denk aan educatieve apps, portfolio’s en leeromgevingen. Dit alles om leren met IT mogelijk te maken. Hoe zorg je voor succesvolle adoptie van nieuwe technologie? In een aantal blogartikelen deel ik graag onze adviezen. In dit artikel leg ik uit hoe belangrijk een veilige omgeving is voor adoptie. En hoe je dit organiseert.
Door: Jessica Pfeiffer
Aerobe
Het creëren van een veilige omgeving is een randvoorwaarde voor succesvolle adoptie van nieuwe technologie. Niet iedereen pakt verandering even snel op. Hoe organiseer je een veilige omgeving?
Adoptie in de context van IT betekent het je eigen maken van nieuwe technologie. Voor meer uitleg en waarom het zo belangrijk is, verwijs ik je naar het eerdere blogartikel: Waarom succesvolle adoptie de sleutel is voor leren met IT. Adoptie van nieuwe technologie heeft te maken met 3 factoren:
Hoe meer de nieuwe technologie ingrijpt op het primaire proces, des te groter de impact en verandering.
Mensen reageren van nature terughoudend op verandering. Verandering brengt onzekerheid met zich mee en dat ervaren we als een risico. En we houden meestal niet van risico’s (meer hierover in Status quo bias ook in het onderwijs?). Daarom is het waardevol om zoveel mogelijk de onzekerheid weg te nemen bij de adoptie van nieuwe technologie.
Niet iedereen ervaart verandering op dezelfde manier. Niet iedereen pakt dingen even snel op. De één pakt het gebruik van een leerplatform direct op terwijl het voor de ander echt een uitdaging is. Het is dus belangrijk om een omgeving te creëren waar iedereen op zijn eigen tempo kan wennen en zich het eigen kan maken. Een veilige omgeving voor meer zekerheid. Hoe doe je dat dan?
De druk van tijd verlichten voor collega’s draagt zeker bij aan een veilige omgeving. Maak vanuit de bovenlaag van de organisatie tijd vrij voor een verandering als een nieuw leerplatform. Dit laat zien dat je hier als top een prioriteit van maakt, en dat iedereen dat zou moeten doen. Daarnaast voorkomt het te strakke deadlines met een te hoog opgelegd leertempo.
Het is slim om met instructies in te spelen op het individuele leertempo. Je kan één centrale instructie geven voor iedereen, maar dan loop je het risico dat een groot deel van de collega’s het niet begrijpt. Voor sommigen zal het te snel gaan, en niet iedereen voelt zich comfortabel genoeg om klassikaal ‘domme’ vragen te stellen. Bij Aerobe organiseren we voor ons leerplatform instructies in kleine groepjes. En aansluitend organiseren we een floor walking waarbij één op één vragen worden beantwoord. Ook staat het helpcentrum vol met instructievideo’s en -artikelen. Fijn naslagwerk om op terug te vallen wanneer gewenst.
Daarnaast is het heel belangrijk om de juiste sfeer te creëren om een veilige omgeving te realiseren. Een open sfeer waarin er een positieve houding is tegenover verandering; een groeimindset. Makkelijker gezegd dan gedaan, want veel mensen ervaren fouten maken als falen. Je hebt als leerkracht de instructie bijgewoond en gaat nu zelf met het leerplatform aan de slag tijdens de les. Helaas werkt het niet zoals je wilt, en je loopt vast. Wat denk je dan? ‘Zie je wel, ik snap er niks van, laat maar zitten’. Of, ‘Wat ging er nu mis? Hebben anderen dit ook? Wat kunnen we er aan doen?’. Bij een groeimindset zie je fouten niet als iets negatiefs, maar als een leerervaring. Het is dus niet erg als het niet in één keer lukt. Lees meer hierover in 'Laten we gaan groeimind-setten'.
Daarbij is het belangrijk om het samen te doen. Maak gebruik van de verschillen in leertempo door hulp te zoeken bij collega’s. En organiseer regelmatig momenten van kennisdeling waar iedereen zijn ervaringen kan delen; zowel de positieve als negatieve ervaringen.
Door een veilige omgeving te creëren, neem je wat van de onzekerheid weg die mensen ervaren bij de introductie van nieuwe technologie. Dit zal zeker positief bijdragen aan het realiseren van succesvolle adoptie. In een volgend blogartikel beschrijf ik hoe belangrijk stapsgewijze begeleiding is voor adoptie. En hoe je dit organiseert.
Laat hier je vraag achter