Edublog > Open leerplatform | Digitale transformatie > Hoe je onderwijsvernieuwing tackelt

Hoe je onderwijsvernieuwing tackelt

Je wilt optrekken met je auto maar je slaat (per ongeluk) een paar versnellingen over. Je komt niet op gang of de motor slaat af. Ken je het? In het juist aangevangen tijdperk van elektrische auto’s en automaten is dit nog net een voorbeeld wat je langs de ontwikkelingen in het onderwijs en onderwijsvernieuwing kan leggen. Als school sta je voor onderwijsvernieuwing. Je ziet het einddoel maar hoe kom je daar? Doe je dat in een grote move of juist stap voor stap. Inderdaad, net als bij de oude vertrouwde schakelauto, kan stap voor stap in veel gevallen beter zijn. 

Krijn Padmos foto

Door: Krijn Padmos

Expanding Visions

Playful kids posing in the back of a car with their parents in background

Je wilt optrekken met je auto, maar je komt niet op gang of de auto slaat af. Wat ging er mis? In alle haast schakelde je naar de verkeerde versnelling. En dan gaat het fout

De uitdagingen van onderwijsvernieuwing

Veel scholen staan voor een onderwijsvernieuwing, zoals de stap van summatief naar formatief handelen en het leren met leerdoelen. Bij ieder gesprek horen we dezelfde uitdagingen waarvoor scholen staan. Deze kan je als volgt samenvatten:

  • Het vinden van tijd voor het maken van lesmateriaal en het opnieuw inrichten van het onderwijs.
  • Betrokkenheid en draagvlak bij collega’s,
  • Begeleiden van collega’s.
  • Digitale vaardigheden leerkrachten.
  • Het managen van de verandering.

 

Tijd
Iedereen heeft het zeer druk. Redenen zijn onder meer het lerarentekort en ziekte van collega’s. Tijd om nog nieuw lesmateriaal of een lesmethode te ontwikkelen voor een hele school is niet bij iedereen aanwezig. 

Betrokkenheid en draagvlak
Niet iedereen zit te wachten op een omvangrijke onderwijsvernieuwing. Dikwijls wordt deze van bovenaf gedirigeerd. Zeker in combinatie met de factor tijd wil een deel van de collega's in de weerstand-modus schieten. Hoe haal je ze hieruit, of beter, hoe voorkom je dit?

Begeleiden van collega’s 
Een nieuwe methode zorgt voor verandering. Ook al ben je als leerkracht welwillend, betekent dit een omschakeling naar nieuwe methoden, vormen van lesgeven en beoordelen/evalueren, materiaal en tools die de onderwijsvernieuwing faciliteren. Het begeleiden houdt ook veel coaching en training in. 

 

Digitale vaardigheden
Helaas komt het maar al te vaak voor dat niet iedereen al even digitaal vaardig is. Laat je de performance van de keten (onderwijsvernieuwing) bepalen door de zwakste schakel? Hoe ga je hier mee om als je toch vooruit wilt met je onderwijs?

Managen van de verandering
Als je de onderwijsvernieuwing ziet als een project, of beter als een programma, hoe organiseer en beheers je die dan? Heb je voldoende projectmanagement in huis/school om zo’n grote onderwijsvernieuwing te beheersen? 

 

Onderwijsvernieuwing: rustig opschakelen

Nu terug naar het auto-voorbeeld. Natuurlijk ga je niet direct van de eerste naar de vijfde versnelling. Op snelheid komen doe je stapje voor stapje. 
Zo kun je dat ook doen bij onderwijsvernieuwing. Begin met een groep of leerjaar. Vernieuw vak voor vak of begin bijvoorbeeld eerst met de zaakvakken. Daarbij kan het handig zijn dat je de complexiteit van de methode ook doseert. Als je start met taken, hoef je niet gelijk ook doelen eraan te koppelen. Dat kan je ook later doen. Als je met taken gaat werken, hoef je ook niet direct projectgestuurd onderwijs in gang te zetten. Dat kan je ook later doen. Als je met leerdoelen gaat werken, hoef je niet (direct) met rubrics te gaan werken. 

 

Met de juiste schakelbak

Wat zou het fijn zijn als je een tool hebt die vernieuwend onderwijs stapsgewijs mogelijk maakt. Het Aerobe open leerplatform maakt dit mogelijk. De functioneel beheerder kan per leerjaar of lesgroep in het beheer-gedeelte van het platform functionaliteiten aanzetten of uitzetten. Op deze wijze kun je optimaal inspringen op de uitdagingen, zoals hiervoor genoemd, en stapsgewijs naar je onderwijsvernieuwing toe groeien. 
Lees ook onze blogartikelen Het groeiplan voor leren met IT en Hoe realiseer ik beheerst mijn visie leren met IT

Laat hier je vraag achter

Een keer samen van gedachten wisselen?

Maak een afspraak
Contact_Krijn_grijs

Ik help je graag verder

EV
Krijn Padmos

Lees ook de andere edublog artikelen

  • 4 strategieën tegen digitale afleiding in de les
  • Te weinig personeel voor te veel banen, wat nu?
  • Succes met innoveren
  • Geen tijd voor verandering in het onderwijs
  • Hoe je grip houdt op je IT-uitgaven
    Meerjarenbegroting Thematisch denken
  • IPON vraagt om positie van bestuur en directie